fbpx

Betuws Wijndomein: unieke plek tussen de fruitteelt

Midden in de Betuwe vind je één van de grotere wijngaarden die Nederland rijk is: Betuws Wijndomein. Dit gebied staat vooral bekend om de fruitteelt, maar bij Betuws Wijndomein wordt er van druiven toch écht wijn gemaakt door koppel Diederik Beker en Arina van Leenen.

Van akkerbouw naar wijnbouw

Diederik komt uit een agrarische familie, zijn familie had een kleinschalig akkerbouwbedrijf en zocht naar rendabelere alternatieven. Dat bleek uiteindelijk wijnbouw te zijn. In 2004 heeft hij samen met zijn vader de eerste hectare aangeplant: veel verschillende druivenrassen om te testen welke het best gedijen in het Hollandse klimaat én op de kalkrijke bodem van rivierklei. Momenteel staan er maar liefst veertien rassen aangeplant. Eigenlijk alleen de nieuwe rassen, op een klein rijtje auxerrois na. Duurzaam werken betekent niet veel bespuiten en dat gaat nou eenmaal beter met de nieuwe rassen die meeldauwresistent zijn en vroeg rijpen, volgens Diederik en Arina. Er is veel aandacht voor natuur: hoe beter het bodemleven is, hoe minder risico je loopt. Dat zie je goed als je hier rondloopt, want de wijngaard staat vol met wilde bloemen. Goed voor de bodem én het levert ook nog eens een mooi aanzicht op.

De hele keten in eigen beheer

Sinds 2013 werkt het koppel al samen, maar sinds 2017 staan ze officieel samen aan het roer. Alle activiteiten in de wijngaard en wijnkelder zijn de verantwoordelijkheid van Diederik en Arina is naast het meewerken in de wijngaard ook verantwoordelijk voor de marketing en alles op het gebied van wijn-spijs. Naast de plukvrijwilligers heeft de wijngaard vijf vaste vrijwilligers en er werken zzp’ers mee indien nodig. Ze hebben de hele keten in eigen beheer. Er staat 7 hectare aangeplant, waarvan ze jaarlijks tussen de 25.000 en 30.000 flessen maken. Een relatief kleine oplage, maar het is maar met wie je het vergelijkt natuurlijk. Voor Nederlandse begrippen is dit niet echt klein te noemen.

Toekomstplannen en ambities

Het Betuws Wijndomein dat ooit klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle onderneming. De wijnen scoren aanhoudend hoog bij diverse wijnkeuringen en ze ontvangen jaarlijks veel bezoekers op hun domein. Maar de ruimte wordt eigenlijk te krap en er is een wens om uit te breiden. Op een aangrenzend perceel willen ze naast het uitbreiden van de wijngaard, twee nieuwe ruimtes bouwen: een nieuwe wijnkelder en productieruimte en in de andere ruimte een proeflokaal met mogelijk een bed & breakfast. Slapen met uitzicht op de wijnranken, dat klinkt als een droom toch? Natuurlijk blijven het verder perfectioneren van de kwaliteit van de producten én nog duurzamer werken voorop staan. Ze willen alles goed achterlaten voor de volgende generatie, of dochter Jasmijn nu wél of niet de wijnbouw ingaat. Met de beoogde uitbreidingen kan ook de overstap naar volledig biologisch werken gemaakt worden.
Dit jaar maakte het Betuws Wijndomein de beste rode wijn van Nederland en België. Hun rode wijn ‘Oud Londen Cuvée Primeur 2019’, gemaakt van de druivenrassen pinotin en regent werd bekroond met de enige gouden medaille bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021.