fbpx

Domein Holset: Nederlandse bubbels van niveau

Dat er Nederlandse wijnen bestaan, wist je vast al. Maar wist je ook al dat er een wijndomein is dat volledig gespecialiseerd is in mousserende wijnen? Domein Holset is hét gespecialiseerde bruisende wijnhuis van Nederland. Het is een stukje rijden tot Lemiers in Zuid-Limburg (2,5 uur vanuit Rotterdam). Maar dan heb je ook wat. Je kunt er wandelen door de wijngaarden, genieten van een proeverij, workshops volgen en overnachten!

Van vervallen boerderij naar prachtig wijndomein

Bij aankomst waren we direct onder de indruk van het prachtige domein en uitzicht. Dit was echter niet altijd zo. In 2008 stond er slechts een vervallen boerderij. Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn wilden er iets moois van maken. Naast het opknappen van de boerderij wilden ze graag een gewas aanplanten en ze zagen veel potentie in druiven. Wijngaarden passen perfect bij het Limburgse Heuvelland, druiven kunnen vele jaren staan en worden alleen maar beter. De bodem heeft löss in de bovenste laag, met daarin wat vuursteen, kiezel, kalksteen en kalksteenachtige stenen. In 2009 zijn de eerste druivenstokken geplant, vijf jaar later kon de eerste mousserende wijn worden gedronken.
Sinds 2017 is ook het prachtige wijndomein geopend. Het domein bestaat uit een wijnwinkel, diverse proefruimtes, een groot terras en diverse overnachtingsmogelijkheden. Wij zijn de dag gestart met een wandeling door de wijngaard. Leuk weetje; je kunt hier ook meehelpen met de oogst en het plukken van de druiven als je je van tevoren even aanmeldt.

Vier mousserende wijnen

Na de wandeling schoven we aan bij de proeverij. Domein Holset heeft momenteel vier mousserende wijnen in het assortiment. Dit zijn Bruut, Dame, Prins en Dot. De eerste drie kregen wij tijdens de proeverij te proeven. De wijnen worden volgens de traditionele methode (tweede gisting op fles) gemaakt van een mix van klassieke en cool climate druivenrassen. Denk hierbij aan Souvignier Gris, Chardonnay, Cabernet Blanc en Johanniter en sinds 2018 ook Pinot Noir. Tijdens het proeven vertelde vinoloog Vincent leuke weetjes over het domein en was er een handig aromawiel om ons door het proefproces heen te helpen.

Proosten met bubbels in de herfstzon

Na de proeverij is het tijd om in te checken. Er zijn diverse tweepersoonskamers aanwezig, maar ook aparte huisjes. Wij sliepen in de leemschuur: een apart huisje, met uitzicht op de wijngaarden vanuit je bed. Hoe romantisch wil je het hebben?! Omdat het herfstzonnetje heerlijk aanwezig was, hebben we op ons eigen terras uitgebreid geborreld. Je kunt de heerlijke bubbels en bijpassende borrelplankjes gewoon in de wijnwinkel bestellen. Bruut is een frisse bubbel die je prima als aperitief kunt drinken met smaken van groene appel en gras. Dame is wat eleganter door florale en exotische tonen. Prins was onze favoriet, krachtig met exotische fruitaroma’s en wat kruidigheid.

Dineren in de kamer

In verband met corona was het niet mogelijk om uit eten te gaan. Kom je hier op een later moment dan zijn er ook diverse restaurants in het dorpje te bezoeken. Ook straks hoef je het domein helemaal niet te verlaten, want Domein Holset opent binnenkort ook een eigen restaurant, waar wij natuurlijk erg benieuwd naar zijn. Tijdens ons verblijf kozen we voor een thuismenu van Grand Cafe Neubourg, wat we in de keuken zelf konden bereiden. Best ideaal, want je rolt met je volle buik zó in bed.
Wakker worden met uitzicht op de wijngaarden is een luxe op zich. Maar ook het ontbijt dat we daarna geserveerd kregen was niet mis. Vers fruit, knapperige broodjes met lekker beleg en natuurlijk goede koffie. Alhoewel de bubbels vast ook heel goed hadden gesmaakt bij het ontbijt… Natuurlijk hebben we in de wijnwinkel ook nog wat flesjes voor thuis gescoord.
Als je er in eigen land even tussenuit wilt is Domein Holset dé ideale bestemming!