fbpx

Beluga Loves You: Storytelling aan de Maas

Als je een tripje maakt naar Maastricht, kan een bezoek aan Beluga Loves You niet ontbreken. Wie een bezoek brengt aan deze prachtige zaak, krijgt een heerlijk diner van het team van Patron Cuisinier Servais Tielman en Chef de Cuisine Dani Hoefnagels. Natuurlijk is dat zo.. maar er is zoveel meer! Na een allerhartelijkste ontvangst aan de deur maak je een culinaire reis door drie gebieden in het restaurant waar overal een heerlijke, verrassende gang wordt geserveerd.

Het menu voor Grapefinds

Een culinaire reis

In Bosco, het bos, geniet je van je aperitief en de amuses, daarna ga je naar Aqua, het water en in het bijzonder de Maas, voor het menu. Je sluit je diner af in Terra, de aarde, met juweeltjes van desserts, die ter plekke worden gemaakt, en koffie. De drie gebieden in het restaurant vertegenwoordigen de zoekgebieden voor de gerechten die geserveerd worden: het bos, het water en het land – en dan wat chef Servais Tielman betreft het liefst lokaal, maar de kwaliteit is doorslaggevend. Hij is trots op Limburg, maar als hij daar niet kan vinden wat hij nodig heeft, maakt hij de cirkel groter. Servais wil in zijn restaurant mensen echt een nieuwe ervaring bieden. ‘Ik communiceer via het bord,’ zegt hij, en hoewel nog niet alle gerechten worden geserveerd op servies dat hij zelf heeft uitgezocht, vertelt hij absoluut zijn eigen verhaal.

Terra

Een mooi team waar iedereen zijn eigen verhaal heeft

Het bijzondere van dit restaurant is dat iedereen een verhaal heeft. Servais zelf is op zijn dertiende begonnen met koken en werkt sinds zijn zestiende in sterrenrestaurants. Hij droomde altijd van zijn eigen restaurant, en die droom is met Beluga Loves You uitgekomen. Dani Hoefnagels, de chef de cuisine, heeft in Barcelona gewerkt en heeft daar veel contacten en kennis opgedaan. De maître van het restaurant, Noël Weltens, is in totaal 10 jaar uit Maastricht weggeweest, maar is nu terug, vol ervaringen uit Zuid-Afrika. Omdat de sommelier, Kaj Velleman, nog niet was begonnen bij Beluga Loves You toen wij het bezochten, spraken we met Nadine Massen, de assistent-sommelier. Nadine is opgeleid is aan de Hogeschool der Kunsten in Utrecht, heeft in de marketing gewerkt en vindt juist het storytelling-aspect van wijn het mooiste wat er is.

Nadine Massen, Assistent-Sommelier

Het verrassende diner

Al die creativiteit en bevlogenheid zorgt ervoor dat een diner bij Beluga Loves You inderdaad een bijzondere ervaring is. We drinken de 1685 Chenin Blanc uit Boschendal (Zuid-Afrika), bij het voorgerecht, hamachi gevuld met avocado, geserveerd met een soep van sla en wat druppels arganolie. Het is een geslaagde combinatie: de frisheid van de wijn vult de smaken op het bord optimaal aan. Nadine vertelt dat het belangrijk was dat de wijn niet te zuur was, en dat er, natuurlijk in overleg met de keuken, is gekozen voor juist deze Chenin Blanc. 

Bij het tweede gerecht, een gepocheerde oester met spinazie en kaviaar, waar Dani nog wat Spaanse plankton overheen komt druppelen, drinken we een Chablis van Regnard. 

Daarna Nadine vertelt ons over de rode wijn die we gaan drinken, een Malbec Reserva van Pannunzio: een Italiaanse wijnmaker in Argentinië. De wijn heeft een behoorlijk intense geur, maar smaakt lichter dan je verwacht. Het is de ideale combinatie met de entrecôte met chimichurri en asperges, waarbij de miso in het gerecht het aardse dat in de wijn aanwezig is naar boven haalt.

Het laatste gerecht, het dessert, is een gerecht van Granny Smith met venkel en Napoléon-snoepjes. Dani maakt graag desserts met groente en houdt zelf niet zo van heel zoet. Daarom kiest hij ervoor om het diner af te sluiten met deze mooie friszure smaken. De Riesling Auslese uit Rheinhessen die Nadine erbij serveert, is voor een dessertwijn ook niet zo zoet, en is daarmee de ideale combinatie met het dessert.

Een plek die je niet mag missen

De corona-pandemie was ook voor Beluga Loves You een vervelend hoofdstuk in het verhaal: Servais en zijn team hebben maar twee en een halve maand kunnen werken met hun concept. Tijdens de horeca-sluiting hebben ze met zijn allen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat alles perfect is als ze weer volledig open kunnen gaan. Ze hebben verschrikkelijk veel zin om gasten te ontvangen en ze te laten genieten van de gerechten, de wijnen en alles wat ze eromheen kunnen vertellen – en iedereen die bij Beluga Loves You is geweest zal vol mooie verhalen naar huis gaan. Deze culinaire ervaring aan de Maas is een verhaal dat alleen maar goed kan aflopen!