fbpx

Mes Amis: een wijnkaart die leest als een streekroman

In het centrum van Maastricht, op de Tongersestraat, vind je wijnrestaurant Mes Amis. Het restaurant is in 2001 als eenmanszaak, of misschien liever eenvrouwszaak, gestart door Annaline Doelen. Ze wilde een Frans restaurant openen, met de nadruk op fine dining, natuurlijk in combinatie met mooie wijnen. Later is ook haar man deel gaan uitmaken van het bedrijf, en tot zijn overlijden in 2013 hebben ze het samen gedaan. ‘’Mes Amis was echt ons kindje,’’ zegt Annaline. In 2018 werd hun andere kind, zoon Patriek, mede-eigenaar van Mes Amis. Sindsdien heeft Patriek de leiding in de keuken en is Annaline gastvrouw; als je binnenkomt word je altijd allerhartelijkst door haar ontvangen – in 2014 werd Mes Amis zelfs uitgeroepen tot ‘meest gastvrije restaurant van Maastricht’, en die titel past nog steeds heel goed bij ze.

De wijn is het uitgangspunt

Het uitgangspunt van een diner bij Mes Amis is altijd de wijn geweest. In de vroege dagen kozen gasten eerst de wijn, en dan pas werd gekeken wat ze bij die wijn zouden kunnen eten. Sinds 2014 wordt er gewerkt met een verrassingsmenu met een wijnarrangement, waarbij in eerste instantie keuze was tussen regionale of internationale wijnen. Later heeft Annaline besloten om vol in te zetten op Limburgse wijnen. Als je nu het menu bestelt, krijg je bij iedere gang een glas wijn uit de regio.

Wijnen uit de regio

Dat Annaline een officiële ambassadrice is van Limburgse wijnen blijkt wel uit de wijnkaart: die leest als een streekroman, met wijnen van maar liefst 40 wijngaarden. Annaline heeft ook contact met alle wijnboeren en bezoekt de wijngaarden ook regelmatig samen met sommeliers. ‘Ik sta altijd achter de wijnen die ik schenk,’ zegt Annaline over haar eigen wijnkaart, en dat blijkt ook, want hoewel veel gasten in eerste instantie voor het eten komen, worden de wijnen vaak als echt onderscheidend gezien.

Mes Amis heeft ook eigen wijnen, natuurlijk ook uit Limburg: als aperitief kun je bijvoorbeeld een rosé mousserende wijn drinken: de Pareltjes van Annaline, afkomstig van wijngaard St. Martinus in Vijlen. Bij het hoofdgerecht zou je zomaar de Cuvée Patriek in je glas kunnen aantreffen. Overigens worden bij Mes Amis de lokale producten niet alleen maar geschonken: het menu wordt ook zoveel mogelijk samengesteld met producten uit de streek, waarbij bewust wordt gezocht naar kleine leveranciers binnen een straal van 50 kilometer.

Cuvée Patriek van St. Martinus

Limburgse trots

Bij Mes Amis word je altijd heel gastvrij ontvangen. Wat Annaline betreft moeten mensen het gevoel hebben dat ze te gast zijn: zij bepalen hoe de avond verloopt, de bediening past het tempo aan hen aan en het restaurant verzorgt een mooi menu, met kunstwerkjes op het bord en prachtige lokale wijnen. Opvallend genoeg komen veel bezoekers van Mes Amis juist niet uit Maastricht: ‘80% komt van buiten de stad,’ zegt Annaline, ‘De locals denken vaak dat ze het al kennen.’ Ik zou zelf denken dat een echte chauvinistische Mestreechteneer (en welke Mestreechteneer is nou niet chauvinistisch?) intens zou kunnen genieten van zoveel Limburgse trots op zijn bord en in zijn glas. Annaline en Patriek laten samen met hun team zien dat ook wat je van dichtbij haalt heel erg lekker is!