fbpx

St. Martinus: Duurzame wijnen van Limburgse bodem

Een wijnroute uitstippelen door Zuid-Limburg? Vergeet Wijndomein St. Martinus in Vijlen niet. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. Het wijndomein van Stan Beurkens is gelegen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. Op innovatieve en duurzame wijze produceren zij witte-, rode-, rosé-, dessert- en mousserende wijnen van Limburgse bodem.

De oorsprong van St. Martinus

Bij aankomst op het domein zijn we blij verrast door het prachtige uitzicht bij het domein. We verzamelen met een groepje en wandelen eerst naar een wijngaard. In het zonnetje tussen de wijnstokken worden we door de medewerkster bijgepraat over de geschiedenis en ontwikkelingen bij St. Martinus. Ze vertelde bijvoorbeeld dat de naam St. Martinus niet zomaar is gekozen. Het is een vernoeming naar de kerk van Vijlen en deze heilige Martinus is ook nog een patronheilige van de wijnbouwers rondom Tours. Ook werd de duurzame en innovatieve filosofie van wijnmaker Stan Beurkens toegelicht. Er worden bijvoorbeeld bijzondere machines in plaats van bestrijdingsmiddelen tegen onkruid gebruikt.

Vier verdiepingen aan wijnkelder

Natuurlijk mocht een bezoekje aan de prachtige wijnkelder, bestaande uit vier verdiepingen niet ontbreken. Deze is sinds augustus 2014 in gebruik en ook hier is de filosofie van duurzaam werken en innovatie doorgevoerd. Het water wordt bijvoorbeeld hergebruikt en er is LED verlichting aanwezig. De reststoffen zoals schillen, pitjes en steeltjes worden gecomposteerd en teruggebracht in de wijngaard, waardoor geen kunstmest meer wordt gebruikt.

Proeverij op het terras

In de proefruimte of op het ruime terras met uitzicht over de wijngaarden kun je de wijnen proeven, wat we uiteraard hebben gedaan. Iedere ronde konden we kiezen tussen twee wijnen en er stonden heerlijke begeleidende streekproducten op tafel. Kleine tip: als je met zijn tweeën bent, is het leuk om beide een andere wijn te kiezen, zo kun je meer verschillende proeven. De meeste wijnen zijn blends van ‘hybride’ druivenrassen, zoals Cabernet Cortis, Regent, Souvignier Gris en Solaris. De krachtige Gris de Villare,gemaakt van Souvignier Gris en Pinot Gris,was bij ons favoriet! De wijnen van St. Martinus hebben overigens allemaal bijzondere namen met een verhaal erachter. JOSEFIEN is bijvoorbeeld de dochter van de wijnmaker. De dessertwijnen ZUSJE en LIEF vond ik zelf erg leuk om cadeau te geven.

Prijswinnende wijnen

De wijnen van St. Martinus zijn al vaak in de prijzen gevallen. Niet gek dus dat steeds meer Nederlandse restaurants ervoor kiezen er voor om een ‘eigen’ wijn te laten maken bij St. Martinus. De wijnen vallen ontzettend goed in de smaak. Mocht je nog nooit een wijn van dit wijndomein hebben geproefd, dan is het zeker een aanrader! Ze zijn te koop in de wijnwinkel op het domein of je kunt ze via de webshop bestellen.

Als je nog op zoek bent naar een heerlijk terras met prachtige wijnen in Limburg, is dit de place to be!