fbpx

Thiessen Wijnkoopers: Al eeuwenlang de mooiste wijnwinkel van Maastricht

Er zijn misschien weinig zekerheden in het leven, maar als je ergens van op aan kunt is het het adres van Thiessen Wijnkoopers. Al sinds 1717 is de mooiste wijnwinkel van Maastricht gevestigd aan de Grote Gracht, op nummer 18. Een bedrijf met een eerbiedwaardige leeftijd dus, en bij die leeftijd past natuurlijk het hofleverancierschap en een indrukwekkend Kamer van Koophandel-nummer: nummer 1.

Eeuwenoude familietradities

De wijnhandel is lang van generatie op generatie overgegaan, en hoewel het bedrijf al ruim een eeuw niet meer in handen is van de familie Thiessen, zijn de rijke tradities gebleven. Toen de familie Mourmans (de oprichters van Mora) in 2003 het bedrijf overnam werkten Gerry Habets en zijn neef Gerard Mertz er al meer dan tien jaar. Oorspronkelijk was Gerry keldermeester, maar inmiddels is hij verantwoordelijk voor de inkoop – en natuurlijk ook voor de verkoop. Hij onderhoudt zelf de contacten met wijnleveranciers, al kon hij vanwege corona lange tijd geen domeinen bezoeken en deed hij alles online.

Een pand met veel mogelijkheden

Het grote pand van Thiessen heeft historische wijnkelders, diverse ruimtes voor evenementen, zoals feesten, partijen, diners, bruiloften en vergaderingen, een binnenplaats met een kleine ommuurde stadswijngaard, maar het belangrijkste is vanzelfsprekend de winkel. In de wijnwinkel wordt het ruime assortiment op fraaie wijze aangeboden. Bovendien levert Thiessen wijn aan lokale tophoreca en relatiegeschenken aan bedrijven die echt een bijzonder cadeau willen geven. Voor wie uitgebreid kennis wil maken met Thiessen, wordt er elke vrijdag en zaterdag een rondleiding door de wijnkelders en door het historische stadspand aangeboden. Deze rondleiding wordt afgesloten met een proeverij van zes wijnen, natuurlijk onder begeleiding van een vinoloog.

Van Frankrijk tot...

Oorspronkelijk stond Thiessen bekend als een wijnhandel die alleen maar Franse wijn verkocht: ‘Het eerste Bordeaux en Bourgogne handelshuis van Nederland’. Frankrijk staat nog steeds hoog in het vaandel; Gerry vindt ook dat hij rekening moet houden met duurzaamheid en de ecologische footprint van het bedrijf, dus hij ziet geen reden om zijn wijnen uit verre landen te halen als het ook dichtbij, in Europa, kan.

Het aanbod aan champagne varieert van de grote namen – Moët, Veuve Clicquot en Ruinart – tot kleinere huizen, die Gerry graag adviseert aan mensen die iets speciaals willen drinken.

Het allerbest verkoopt een Crémant d’Alsace, een blanc de noirs van François Bleger – een fruitige, droge bubbel voor een heel aangename prijs, die niet onderdoet voor veel champagnes.

Thiessen verkoopt ook wijnen uit Duitsland, Italië en Spanje, en natuurlijk ook Limburgse wijnen: al sinds De Apostelhoeve in de jaren ’70 begon met wijn maken, hebben ze een goede band met Thiessen.

Voor iedereen een mooie wijn

Een duurzame relatie opbouwen met zijn leveranciers is voor Gerry sowieso heel belangrijk: ‘We zijn geen harde sales mensen’. Zo gaat Thiessen ook om met de bezoekers van de winkel. De klantenkring is heel divers, en varieert van de beginnend wijndrinker met een smalle beurs tot mensen die meer te besteden hebben. Ook studenten weten Thiessen goed te vinden. Het belangrijkste is het winnen van vertrouwen van de klant, vertelt Gerry: ‘Je moet echt de tijd nemen om die relatie goed op te bouwen. Dan komen klanten terug, en daar gaat het uiteindelijk om.’.

Zo doen ze het bij Thiessen al eeuwen en dat zullen ze heel lang blijven doen!

Bekijk meer: