fbpx

Pinot: Wereldwijnen met uitzicht op de Grote Kerk

Aan de gezellige Grote Markt in Breda, net iets voorbij de grote terrassen en tegenover de Grote Kerk, vind je Wijnbar Pinot. Sinds 2014 schenkt eigenaar Martijn Roos hier mooie wijnen met bijpassende gerechten. ‘’Als wijnliefhebber heb je hier genoeg te kiezen en als beginnende wijndrinker maken we je enthousiast. Toen we in 2014 begonnen waren we vooral een wijnbar, inmiddels zijn we naast een wijnbar uitgegroeid tot restaurant met een focus op wijn en spijs’’ vertelt Martijn. Martijn werkte voor het openen van Pinot enkele dagen bij een wijnbar en vond al snel dat hij het zelf anders zou doen. Inmiddels onderscheidt Wijnbar Pinot zich door hoge kwaliteit producten, een uitgebreid assortiment, goede service maar dit alles wel op een laagdrempelige manier.

Bijna 50 wijnen per glas te bestellen

Op de kaart staan 200 wijnen waarvan er een stuk of 45 per glas te bestellen zijn. De wijnen op de kaart zijn vooral klassieke wijnen, maar er is ook ruimte voor wijnen uit de nieuwe wereld en minder bekende wijnen uit de oude wereld. ‘’Ook staan er altijd twee verschillende mousserende wijnen op de kaart die je per glas kunt bestellen’’. Martijn zelf is gek op riesling en pinot noir (de naam van de wijnbar komt niet zomaar uit de lucht vallen) en heeft de nodige wijnopleidingen gevolgd, van WSET 4, waarmee hij de titel Weinakademiker mag dragen, tot verschillende sommelier-opleidingen.

Wijnspijscombi’s die kloppen

Qua eten is het een echte aanrader om voor het tasting menu te kiezen met een bijpassend wijnarrangement. ‘’Hierbij kiezen we vaak wijnen die niet per glas op de kaart staan en zorgen onze sommeliers dat de wijn perfect bij het gerecht past of zorgt de chef dat het gerecht perfect bij de wijn past’’. Voor het arrangement kun je kiezen uit een ‘gewoon’ wijnarrangement of een prestige wijnarrangement, deze prestige-wijnen zijn wijnen uit een iets hogere prijsklasse. De uitleg bij zowel de wijnen als de gerechten is heel uitgebreid en je merkt aan alles dat de sommeliers weten waar ze het over hebben.

Populaire proeverijen in de kelder

In de oude opgeknapte gewelvenkelder onder de wijnbar vind je La Pinotheque. ‘’Deze ruimte kun je afhuren, maar zelf gebruiken we hem ook voor proeverijen en cursussen’’ vertelt Martijn. Elke eerste zondag van de maand vindt er weer een andere thema-proeverij plaats in de kelder. Zorg wel dat je een kaartje hebt gekocht want de proeverijen zijn populair en zitten razendsnel vol. Ook worden er verschillende cursussen gegeven in La Pinotheque: van WSET 1 tot WSET 3. Les krijgen in een sfeervolle wijnkelder omringd door 1000 flessen, wie wil dat nou niet?

Dus heb je zin in een borrel met een goed glas wijn, een highwine of een uitgebreid diner, dan ben je bij Pinot aan het goede adres. 

Bekijk meer: