fbpx

Plaisir du Vin: breed assortiment en onbekende wijnhuizen

Aan een karakteristiek en sfeervol pleintje in Breda: de Ginnekenmarkt, vind je wijnwinkel Plaisir du Vin. Ik heb de eigenaar, Paul Holman, leren kennen tijdens mijn werk als sommelier. Hij levert wijnen in samenwerking met importeurs, maar heeft ook een wijnwinkel aan dit gezellige plein waar tevens veel horecazaken en mooie winkels gevestigd zijn. Inmiddels is Plaisir du Vin mijn favoriete plek om heerlijke wijnen te scoren.
Plaisir du Vin is opgericht in 2007, maar de winkel bestaat sinds 2016. Paul draait de winkel helemaal alleen. Hij vertelt trots dat iedereen hem voor gek verklaarde toen hij zijn winkel startte. Inmiddels is hij 4 jaar verder en loopt het goed. Dit jaar viert hij tevens zijn 30 jarige jubileum in de wijnwereld!

Eigen winkel

Na het afronden van de wijnacademie in België begon Paul aan zijn eerste baan bij de ISPC, waar hij 12 jaar lang gewerkt heeft. Later volgden ook andere grote wijnimporteurs zoals Oud Reuchlin & Boelen en Walraven Sax. In een periode waarin hij veel thuis was heeft hij Plaisir du Vin opgericht. Jaren later kwam hij het pandje aan het Ginnekenmarktje tegen en kon hij zijn droom van een eigen winkel waarmaken.

Horeca

Ongeveer 80% van het bedrijf bestaat uit het leveren van wijn aan de horeca binnen Breda. Dit doet Paul in samenwerking met Walraven Sax en met een Belgische importeur, Het Wijnhuis Culinair. Inmiddels weten ook steeds meer particuliere consumenten zijn winkel te vinden.

Breed assortiment

Door de samenwerkingen met deze wijnimporteurs staat er een verrassend breed assortiment in Plaisir du Vin. De grote bekende wijnhuizen zoals Marques de Riscal en Drouhin, maar ook kleine onbekende wijnhuizen zijn hier te vinden. De hardlopers: Le bottle Viognier is een soort huismerk van Plaisir du Vin en die loopt erg hard. Terwijl ik aan tafel zit met Paul lopen er verschillende klanten de winkel binnen en inderdaad, iedereen loopt met een doosje Le Bottle Viognier naar buiten.

Leuke samenwerkingen

Paul focust zich voornamelijk op Breda. Zo doet hij graag samenwerkingen met ondernemers uit Breda. Ieder jaar zijn er een aantal evenementen waar Plaisir du Vin aan deelneemt, zoals Hartje Ginneken, Braderie Ginneken en het Issue Event. Ook worden er door hem zelf leuke events georganiseerd. In september vorig jaar was er bijvoorbeeld AIX on The Beach, een nazomers event met natuurlijk in de hoofdrol de bekende rosé.

Wijnproeverijen

Normaal gesproken werden er ongeveer drie wijnproeverijen per week gegeven in de winkel. De laatste maanden van het jaar kwamen er vooral veel aanvragen binnen. “Dat kan van alles zijn, mensen kunnen ook zelf een thema aandragen. Ik zorg dan voor lekkere hapjes en dan maken we er een gezellige middag van. Ik doe geen inloopproeverijen, maar zodra deze corona ellende voorbij is ga ik een megagrote proeverij organiseren. Dat gaat echt een tof event worden!”.

Corona

Helaas is de horeca op dit moment weer dicht, dus ook bij Plaisir du Vin liggen de leveringen zo goed als stil. Gelukkig trekt in deze tijd de winkel wat meer bezoekers. Opvallend is het volgens Paul dat mensen nu eerder duurdere flessen kopen. Ik ben zelf een enorme voorstander om in deze tijden je local hero te supporten dus ik ben blij dat te horen!

Favoriet

Toen ik Paul om zijn favoriet vroeg, hoefde hij niet lang na te denken. Paul is Bourgogne gek. “Bourgogne Mercurey vind ik erg lekker. De kleinere appellaties spreken mij aan. Meursault is natuurlijk fantastisch, maar meteen zo duur. Er zijn zoveel mooie, kleinere appellaties die fantastische wijnen leveren. Mijn rode wijn favorieten zijn Nebbiolo en Susumaniello. Ken je Susumaniello? Dat moet je echt proeven! Heel sappig en kruidig.

Bekijk meer: