fbpx

Wijnhuis Oktober: wijn kopen is een zaak van vertrouwen

Wijnhuis Oktober is een begrip in Breda. De winkel is in 1974 opgericht en nog steeds vrijwel in dezelfde originele, karakteristieke staat als toen. De vloer kraakt als je binnenkomt en er staan door de hele winkel oude vaten en kratten, wat een authentieke sfeer geeft. Genoeg redenen om eens in gesprek te gaan met de mensen achter dit mooie wijnhuis.
Eigenaar Hans Vos heeft de winkel 20 jaar geleden overgenomen. Hans komt zelf uit een wijnmakersfamilie. Zijn opa en de vader van zijn opa zaten in de wijn en ook de broers van Hans werken in de wijnbranche. Ik zit aan tafel met de jongste generatie, de zoon van Hans, Sjoerd. Hij organiseert zelf wijnfestivals en in drukke periodes helpt hij mee in de winkel. Daarnaast pakt Sjoerd de marketing en het online gedeelte op.
Je voelt meteen het enthousiasme en de trots die in dit familiebedrijf zit. Sjoerd vertelt over de oudste generatie uit zijn familie en hoe de opa van Hans nog steeds een dagelijkse inspiratiebron is binnen het bedrijf. Hij zei altijd: “Wijnkopen is een zaak van vertrouwen”. En deze filosofie is nog steeds de rode draad in de bedrijfsvoering van Wijnhuis Oktober.

Eigen import

De focus van Wijnhuis Oktober ligt op de particuliere consument en relatiegeschenken voor bedrijven. Voornamelijk het laatste is iets waar zij het nu in de laatste maanden van het jaar, enorm druk mee hebben. Sinds een aantal jaar doet het wijnhuis ook een deel eigen import. Voornamelijk Portugal, maar ook delen van Frankrijk en Italië. Hierdoor kunnen zij voor de consument lagere prijzen bieden.
Sjoerd vertelt dat de visie van het assortiment voornamelijk gericht is op de juiste prijs-kwaliteitsverhouding. “We willen een breed assortiment voeren met van alles wat. Zodat alles vertegenwoordigd is. Verschillende streken. Tuurlijk heb je altijd een zwaartepunt, wij hebben redelijk wat Bordeaux, Bourgogne en Portugal.”
Wijnhuis Oktober

Portkamer

Wat dit karakteristieke wijnhuis tevens zo bijzonder maakt is dat het een eigen portkamer(tje) heeft. Hier ligt een groot assortiment met prachtige port. Oude vintages, maar ook eigens blends. De port die zelf wordt geblend bij wijnhuis Oktober is populair in Breda, maar er komen ook mensen uit andere steden speciaal voor deze port. De port die hier geblend wordt is een toegankelijke variant waar veel mensen voor om rijden!

Wijnproeverijen in de winkel en nu ook online

In het voor- en najaar organiseert Wijnhuis Oktober altijd een grote open proeverij. Er worden tot wel 80 wijnen opengezet om te proeven voor publiek. De bezoekers kunnen dan een groot deel van het assortiment proeven. Daarnaast wordt er regelmatig op zaterdagmiddag een proeftafel klaargezet met een aantal open wijnen voor bezoekers om te proeven.
Achterin de zaak is een groot lokaal waar Hans en Sjoerd wijnproeverijen en wijncursussen organiseren. Sinds corona is dit helaas niet meer mogelijk. Daar spelen zij op in door de proeverijen online aan te bieden. “Dan versturen we een proefpakket en loggen we allemaal in op Zoom. Dit geeft niet dezelfde feel als offline, maar het heeft wel een leuk effect. De drempel is lager. Ik vind het leuk om te zien dat mensen die vaker mee doen aan zo’n proeverij, ook weer andere bestellingen plaatsen, omdat ze gewoon meer leren.”
Daarnaast zijn ze bezig met het opzetten van een Drive Thru. Klanten kunnen hun bestelling online of telefonisch doorgeven en deze kunnen ze aan de achterkant van het pand, zo vanuit het magazijn, in hun auto laden. Zodoende beperk je de contactmomenten en is een fysiek bezoek aan de winkel niet nodig.

Ook bezoek van ver

Hoe Sjoerd en Hans hun bezoekers typeren? Voornamelijk levensgenieters! Veel Bredanaars, maar er komen ook veel klanten vanuit België of Rotterdam. Deze klanten komen niet vaak, maar dan komen ze wel speciaal hierheen en nemen ze veel af. “Het is het stukje knowhow en ervaring waar onze klanten toch voor terug komen. Daar zijn we heel trots op. Het is een samenspel van een mooi assortiment met scherpe prijzen en daarnaast iemand in de winkel met de kennis en ervaring om het juiste advies te geven.”

Eigen favoriet

Natuurlijk was ik nog even benieuwd naar de favoriete wijn van Sjoerd. Onmogelijke vraag, vond hij! Er staat zoveel moois, en het is natuurlijk ook afhankelijk van het moment. Maar een tijdje terug heeft hij een wijn gedronken uit Portugal: Quanta Terra Manifesto. “Op dat moment kwam alles bij elkaar. De wijn heeft een mooie, rijke, volle stijl maar zo genuanceerd en prachtig in balans. Daar kan ik wel een paar weken enthousiast van zijn.”

Wijnhuis Oktober is een must visit als je in Breda bent, er is veel moois te vinden en grote kans dat je de winkel niet met lege handen verlaat!