fbpx

Wijn bij Stijn: parels van wijnen en bourgondisch genieten

Ben je in Den Bosch? Dan kan een bezoek aan Wijn bij Stijn niet ontbreken. Deze hotspot werd in 2017 verkozen tot Wine Bar of the Year en werd een jaar later door Grootspraak bekroond tot Wijnbar van het Jaar.

Wijn bij Stijn zit in het knusse horecagebied tussen het station en de winkelstraten van de Brabantse hoofdstad. De zaak, waar de open keuken en bar centraal staan, is vooral in het weekend erg in trek bij locals en toeristen.

Riesling

De wijnkaart is grotendeels gevuld met wijnen uit de oude wereld en favorieten van Stijn. De hoofdmoot: riesling. “Altijd lekker en spannend. En ook belangrijk: de Duitse wijnhuizen zijn makkelijk te bezoeken. Daardoor hebben we bijna alle Duitse producenten op onze kaart bezocht”, legt eigenaar Stijn Kuijpers uit. Hij noemt zich een ‘echte Duitslanddrinker’. “Ik krijg hier de hele stad aan de riesling”, grapt hij.
Gasten kunnen zich hier met gerust hart laten adviseren. Van welke wijn houd je? Wat is je smaak? Voor iedereen is er iets moois in huis. Op de wijnkaart vind je ook een snoeplijstje, met veel losse, bijzondere wijnen waar soms maar één fles van in huis is. Stijn: “Daarvoor zijn we regelmatig aan het hamsteren en kopen we wijnen in die we nog vijf of tien jaar laten liggen. De voorwaarde is wel dat wij wij een slok mogen meeproeven.” Naast de kaart vind je boven de open keuken een meterslang krijtbord gevuld met extra wijnen. Allemaal verkrijgbaar per glas.

Parels van wijnen

Tijdens een van onze bezoeken laat Stijn een prachtige selectie proeven. Als bubbel schenkt hij bijvoorbeeld Franciacorta Brut uit 2014. Een glas met veel mousse, tonen van gekonfijt fruit en toast met een volle smaak en afdronk. De rieslings op de kaart komen overigens niet alleen maar uit Duitsland. Ook die van het Limburgse wijnhuis Hoeve Nekum heeft Stijn in huis. Een strogele, rijpe en fruitige wijn.
Als rode wijn tovert Stijn een Zuid-Afrikaanse tevoorschijn. De Red Barrel Wavescape uit 2009. De jongste wijn van deze wijnmaker. Een uitgesproken glas wijn: rokerig, aroma’s van tabak, donker fruit, jeneverbes, leer en pruimen. Een pittige wijn waar je hier optimaal van kunt genieten.

Pinxtos en gerechten

Je kunt hier ook met gerust hart een hapje eten. Op de menukaart staan een 4- en 6-gangenmenu, drie grotere hoofdgerechten en een reeks aan kleinere gerechten en verschillende pintxos. “Alles is vers en zelfgemaakt. Alleen het brood komt van de warme bakker in Den Bosch.”
Elk bordje is te combineren met een glas wijn. De gouden tip: de gravad lax (gemarineerd door de vader van Stijn) met dilledip of een grote borrelplank. Tijdens ons bezoek proeven we ook een risotto met eendenlever en hervekaas, begeleid met Ximenéz-Spínola. Een onversterkte wijn uit de sherry-regio met een waanzinnige kruidigheid en zoete noot die naadloos aansluit bij de pittige stinkkaas. Wijn-spijs combineren, dat kunnen ze hier wel.
Ga je doordeweeks in de avond of in het weekend ’s middags naar Wijn bij Stijn? Dan kun je ook reserveren voor de high wine. Voor 25,50 euro krijg je een glaasje cava, twee halve glazen witte wijn, twee halve glazen rode wijn en een reeks aan hapjes. Wil je meer? Sinds het najaar van 2019 runt Stijn samen met compagnon Hanneke Hanekamp ook een tweede zaak: visrestaurant Het Viswijf.

Bekijk meer: