fbpx

Rue de la Plume: met een vleugje ‘girlpower’

Ben je in Alkmaar op zoek naar een culinaire belevenis? Ga naar restaurant Rue de la Plume. Met een vermelding in de Michelingids 2020, als enige van de stad, is dit een heel speciale hotspot!

Girlpower in de Veerstraat

Rue de la Plume, toepasselijk vernoemd naar de straat waar het zich bevindt, wordt gerund door chef-kok Luella Molenaar en maître-sommelier Madelene van Zoelen. Girlpower! De twee leerden elkaar kennen in de horeca. Op 1 januari 2016 pakten zij hun kans door Rue de la Plume over te nemen. Het was hard werken om een eigen vaste gastenkring op te bouwen. Nu, bijna vijf jaar later, is dit restaurant niet meer weg te denken uit Alkmaar. Normaal is er plaats voor 28 personen; vanwege de corona maatregelen is dat teruggebracht naar 18. Het is daarom raadzaam om ver van tevoren te reserveren!

Een verborgen pareltje

Je moet Rue de la Plume echt via via leren kennen. Door de onopvallende ligging; buiten het Waagplein, de Oude Stad en de Turfmarkt-haven, kom je het restaurant niet zomaar tegen als je door Alkmaar loopt. Mond-tot-mondreclame is dan ook hun belangrijkste marketingtool. PR doet ook veel: hun populariteit begon écht te groeien na een recensie in ‘Over de Tong’ van het Noordhollands Dagblad in september 2016. Rue de la Plume kreeg een 9,5!ue 

Eigen ding blijven doen

Hun vermelding in de Michelingids verzilveren tot Michelinster is niet het ultieme doel. “Nee”, zegt Luella, die ervaring heeft als chef-kok in binnen- en buitenland, “wij willen gewoon ons eigen ding doen, want daar worden wij blij van.” Iedere acht weken bieden ze een nieuw verrassingsmenu aan; variërend van twee tot vijf gangen. Met seizoensgebonden, verse producten stelt Luella heerlijke smaakcombinaties samen, die ze als kunstwerkjes presenteert. Madelene, die opleidingen volgde bij Peter Klosse en de Wijnacademie, biedt daarbij een wijnarrangement aan: “Maar ik vind het nóg leuker als gasten zelf wijnen uitkiezen! We bieden er maar liefst 90 aan, uit diverse wijnlanden en -regio’s.”

Nuchter en informeel

Naast de unieke wijnkaart en gerechten is de sfeer misschien nog wel het meest bijzonder bij Rue de la Plume. Huiselijk en informeel; geen stijf gedoe. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. De Noord-Hollandse nuchterheid van de dames speelt hierin zeker mee; Luella komt uit Bergen, Madelene uit Hoorn. Maar het is vooral de warmte die bij Rue de la Plume zo aanspreekt. Gezellig, culinair uit eten en een lolletje tussendoor! Want de vrouwen zijn zeker in voor een geintje en persoonlijk contact.

Hard werken, hard genieten

Hoe zij hun populariteit vasthouden? “Hard werken en hard genieten”, zegt Madelene. “Als we vrij zijn, gaan we graag uit eten bij sterrenrestaurants”, licht Luella toe. “Daar vind ik veel inspiratie voor mijn eigen gerechten.” Hun ambitie is om zo nog heel lang door te blijven gaan!