fbpx

’t Fnidsen: Passie voor wijn en spijs

Genieten van een wijnproeverij, blijven zitten voor een luxe diner en vervolgens via de trap naar boven om op bed te ploffen? Het kan bij restaurant, wijnlounge en hotel ‘t Fnidsen in Alkmaar! Laat je helemaal onderdompelen in een culinaire belevenis.

Historie meets modern

Zodra je het bruggetje naar de Oude Stad over bent, voel je de historie. In de 19e eeuw was dit hét winkel- en ambachtscentrum van Alkmaar. Je hoeft niet ver door te lopen in een van de oudste straten van de stad, genaamd Fnidsen, of je vindt het gelijknamige restaurant al aan je rechterhand. Het eerste wat binnen opvalt, is de gedeeltelijk glazen vloer met daaronder een oude kelder. Vroeger gebruikt voor opslag van goederen, nu stijlvol ingericht met wijnflessen, kurken en vaten. Loop je verder door, dan zie je een paar prachtige stenen bogen, die het restaurant van de keuken en grote wijnklimaatkasten scheiden. De inrichting is knus met industriële details; modern, maar met de monumentale historie van het pand in ere gehouden.

Nederlands-Franse keuken

Drie jaar geleden is ‘t Fnidsen geopend door chef-kok Sam Piscaer en vinoloog Martijn Rootring. Sam was eerder betrokken als eigenaar bij restaurant Loocatie in Heiloo, Amstel Hotel in Amsterdam en Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. Zijn stijl is Nederlands-Frans, met lokale producten en bijzondere groenten uit eigen moestuin. Bij ‘t Fnidsen geniet je van een drie-, vier- of vijfgangen diner. De sommeliers stellen bij ieder prachtig geserveerd gerecht een bijpassende wijnsuggestie voor, maar natuurlijk mag je ook zelf jouw favorieten uitkiezen van de uitgebreide wijnkaart. Iedere acht weken gaat het team om tafel om het menu én de wijnkaart te vernieuwen.

Wijn in de hoofdrol

In de wijnlounge heb je de kans om 30 open wijnen te proeven. Van mousserend en wit tot rosé en rood, geselecteerd door en te koop bij de naastgelegen winkel Rootring wijnen (ook onder leiding van Martijn Rootring). Zie je een wijn op de kaart die niet open staat? Geen probleem; dan gaan ze even naar de winkel om de fles voor je te halen. Bovendien neemt het team de tijd om het verhaal achter iedere wijn met je te delen, terwijl jij geniet van bijpassende bites. Een high wine, van maar liefst vijf gangen, is ook mogelijk. Daarnaast kun je ieder kwartaal een wijn en spijs avond bijwonen.

Slapen onder houten balken

Wil je na het diner direct doorrollen naar je bed? Boek dan een van de zeven hotelkamers boven het restaurant. Ook hier is bij de inrichting rekening gehouden met de historie van het pand. Fris witte lakens en modern sanitair contrasteren mooi bij de oude, houten plafondbalken. De beige en jute boho accessoires maken het af. Leuk detail: iedere kamer is vernoemd naar een wijnstreek, zoals ‘Rioja’ en ‘Moezel’. ‘Bordeaux’ en ‘Champagne’ zijn de suites. De liefde voor wijn spat ervan af!

Service en hoog niveau

Restaurant, wijnlounge, hotel… Als ik vraag hoe ze als team alle ballen zo hoog houden, hoor ik dat ze energie krijgen van hun streven naar een uitgebreide service en hoog niveau. Gericht op een hoger segment, op een laagdrempelige manier gepresenteerd. Zij willen zich onderscheiden door gasten te verrassen met expertise over wijn en mooie gerechten én door ervoor te zorgen dat alles tot in de puntjes is verzorgd. Eén ding is zeker: bij ‘t Fnidsen doen ze er alles aan om je thuis te laten voelen. Bij mij is dat al goed gelukt.