fbpx

Chateau Amsterdam: Urban winery en proeflokaal in Amsterdam-Noord

In een grote loods op een hip industrieel terrein ligt urban winery Chateau Amsterdam. Een familiebedrijf gestart door vader en zoon waar van druiven uit heel Europa heerlijke wijn wordt gemaakt. In het proeflokaal kun je meer dan twintig huisgemaakte wijnen proeven en om de trek te stillen genieten van een wisselend borrelmenu.

Modern familiebedrijf

Chateau Amsterdam is een idee van Jos en Remy Harrewijn, wat begon met het vinden van dé locatie: een oude fabriekshal aan de oevers van het Amsterdamse IJ. Vader Jos, die altijd al een grote interesse in wijn had ging vervolgens stage lopen bij de iconische Italiaanse wijnmaker Alois Lageder. In 2017 werden de eerste 6000 flessen gebotteld en inmiddels produceren ze zo’n 80.000 flessen van biologische druiven afkomstig van zorgvuldig geselecteerde partners uit heel Europa. Er wordt bijna één ton aan fruit ingekocht, goed voor de zorg van 20 hectare aan wijnstokken. Alleen biologische druiven vanwege de duurzaamheid en dat is ook gelijk waarom de wijn alleen verkocht wordt binnen de landsgrenzen.

De wijnen zijn onderverdeeld in drie lijnen:

1: Klassiek en terroirgedreven: wijnen gemaakt van de beste druiven die de verschillende Europese landen te bieden hebben. Opgevoed met veel liefde en geduld. Deze wijnen worden ook wel de Vaders genoemd.

2: Experimenteel en innovatief: dit zijn verrassende wijnen die onconventionele technieken hebben ondergaan zoals spontane vergisting of rijping in amfora’s. De wijnen in deze lijn gaan door het leven als de Zonen. 

3: Lichtvoetig en easy-going: frisse, toegankelijke en goed doordrinkbare Europese blends. Je voelt ‘m al aankomen, dit zijn de Kleinzonen.

Druivenstampen en wijnproeven

Mijn eerste kennismaking met Chateau Amsterdam was een bezoekje tijdens de oogstweken. We kregen een rondleiding, mochten de wijnen proeven én het allerleukste was denk ik wel het druivenstampen. Gedurende de zes oogstweken is het proeflokaal van vrijdag tot en met zondag geopend en worden er nog veel meer activiteiten georganiseerd. Zo kun je ook proeven uit het vat en meehelpen met het onderdompelen van de druiven.

Maar Chateau Amsterdam komt nog met veel meer vernieuwende concepten en producten op de proppen. Naast de Pet Nat, een blend van druiven uit drie landen, hebben ze het ‘verboden’ drankje Piquette op de markt gebracht. Verfrissend, laag in alcohol en dus verboden.

Waarom zul je je afvragen? Het wordt gemaakt van druivenschillen die overblijven na de wijnproductie en officieel mag je dat dus niet upcyclen naar iets lekkers. Omdat dat nogal ouderwets is heeft Chateau de verboden zomerdrank Piquette d’Amsterdam gelanceerd. Afgelopen zomer ook nog eens gekoppeld aan een pop-up terras aan het water: Bar Piquette.

 Helaas was dit tijdelijk, maar gelukkig valt er genoeg te beleven in de Amsterdamse urban winery. In de wijnwinkel kun je heel de week terecht, voor alle activiteiten en data betreft de oogstweken, het bottelfeest en de wijnproeverijen kun je het beste de website en socialmediakanalen in de gaten houden.