fbpx

Momenti: Genieten van al het moois van Italië in hartje Amsterdam

Het is in Amsterdam helemaal niet zo moeilijk om een Italiaans restaurant te vinden, maar wie een bijzondere ervaring met authentieke gerechten en prachtige wijnen wil, moet toch echt naar Momenti Italian Cuisine aan de Herenstraat. Daar staat Marco Lupi in de keuken en Marco Boldrini in het restaurant, en samen brengen ze het eten van Umbrië naar Amsterdam. 

Italiaanse roots in Amsterdam

Marco Boldrini is begonnen in het restaurant van zijn familie bij het Trasimeense meer in Toscane en samen met de andere Marco heeft hij sinds 2016 La Mascera del Lillotatini, in de Jordaan. In 2019 openden ze Momenti, een sfeervol restaurant dat inmiddels een mooie kring vaste gasten heeft opgebouwd: veel lokale mensen, van allerlei leeftijden. De gasten hebben vaak ervaring met naar Italië reizen, waar ze van het eten en drinken genoten hebben, en in hun eigen land op zoek zijn naar dezelfde ervaring. Ook Italiaanse expats weten het restaurant te vinden. De meeste mensen bij Momenti bezoeken houden in elk geval van goede wijn.

Marco Boldrini

Niet alleen de grote druivensoorten

Naarmate Marco langer in zijn restaurants werkte, raakte hij meer geïnteresseerd in wijn. Dankzij die interesse heeft hij nu de meest uitgebreide Italiaanse wijnkaart van de stad, namelijk alle 20 wijnregio’s van Italië zijn vertegenwoordigd. Hij biedt een mooie mix tussen kleine producenten en grote namen, en tussen oude vintage wijnen en onbekende druiven. ‘Er is zoveel meer, naast de grote druivensoorten’, zegt Marco. Ongeveer 80% van de wijnen importeren ze zelf, verder maken ze gebruik van kleine leveranciers. De huiswijn is al heel goed, maar er is ook genoeg te beleven voor de experts.

De favoriete druif van Marco is de Sagrantino uit Umbrië. Hij is niet zo beroemd als de Sangiovese, maar vanwege de grote hoeveelheid nobele tannines is deze druif juist heel bijzonder. Marco attendeert mensen graag op deze onbekende wijn want de grote namen verkopen zichzelf wel, maar de minder commerciële wijnen zijn niet zo opvallend. Gelukkig zijn Marco’s vaste gasten vaak nieuwsgierig en vragen ze hem regelmatig of hij nog iets nieuws heeft.

Het verhaal is het belangrijkst

Wat Marco betreft moet wijn de ondersteuning zijn van een mooi menu. Het menu van Momenti verandert elke 2 maanden, met natuurlijk veel gerechten die passen bij het seizoen. De chef maakt de pasta. Elke dag. De kaas, vleeswaren en natuurlijk de olijfolie importeren ze zelf uit Umbrië. Olijfolie is de basis van alles en die van Momenti heeft de hoogste score bij het Italiaanse voedsel- en wijntijdschrift de Gambero Rosso gekregen.
Voor vis en vlees maken ze gebruik van lokale producenten. ‘We hebben graag een verhaal achter wat we serveren, zowel bij het eten als bij het drinken. Het gaat er niet om dat je snel je eten en drinken binnenkrijgt, het verhaal is het belangrijkst, en de obers nemen de tijd om dat verhaal te vertellen.’

Eén keer per maand is er een wijnproefavond bij Momenti. Dan kiest Marco vijf speciale wijnen, waar de chef een bijzonder menu bij maakt. Vaak doet hij nog iets speciaals, zoals een olijfolieproeverij of een prijsvraag. Op zo’n avond neemt Marco echt uitgebreid de tijd om het verhaal van de wijnen en de gerechten te vertellen.

Het gaat om vertrouwen

Op de kaart bij Momenti staan gerechten uit Toscane en Umbrië. Die streken staan bekend om gerechten met wild en gestructureerde vleesgerechten. Verder serveren ze natuurlijk pasta bolognese, melanzane alla parmigiana en een heerlijke burrata. Ze zijn heel trots op hun ‘anguilla fusion’, paling uit Volendam, maar dan Italiaans bereid. Ook hebben zij altijd een mooi aanbod aan vegetarische gerechten en op aanvraag kan de chef ook glutenvrije verse pasta maken. Bij Momenti ben je ook aan het goede adres voor een smaakvol dessert. Ze serveren namelijk tiramisu, maar dan op een bijzondere manier: hij ziet er namelijk uit als een paddenstoel. Alles krijgt net een beetje meer aandacht bij Momenti en dat merk en proef je.

‘De gastvrijheid is waar het om gaat, het vertrouwen dat je bij de klant opbouwt.’ En als je Marco dat vertrouwen geeft, ga je absoluut naar huis met de herinnering aan authentieke Italiaanse gerechten en prachtige wijnen!