fbpx

Restaurant Felix: eten en drinken op hoog niveau

Aan de Keizersgracht in Amsterdam staat een uniek pand; de Felix Meritis. Van oorsprong een gebouw voor kunst en cultuur, met onder andere een prachtige ronde concertzaal. Vandaag de dag onder andere in gebruik door restaurant Felix. Hier, aan het randje van de Jordaan, vind je een modern ingericht restaurant met veel aandacht voor detail en verwijzingen naar de historie van het gebouw. Bij mooi weer kun je op het fijne terras genieten van je lunch, diner of een drankje.

Creativiteit op hoog niveau

De visie achter Felix is creativiteit combineren met eten en drinken op hoog niveau, waarbij ook duurzaamheid een belangrijk onderdeel is; ieder gerecht bevat minstens één element of ingrediënt van Nederlandse bodem. Restproducten worden niet weggegooid, maar op een andere manier verwerkt in een van de gerechten. Bij Felix kun je à la carte lunchen of dineren, maar je kunt je ook laten verrassen door de chef met een chef’s menu. Op de wijnkaart zijn, passend bij het concept, ook Nederlandse wijnen te vinden onder het kopje Benelux. Saskia heeft haar wijnkaart ingedeeld per land, haar doel is om uiteindelijk ieder wijnproducerend land een plekje te kunnen geven op haar wijnkaart.

‘Spot on’ wijnkaart

Op de wijnkaart staan inmiddels 160(!) wijnen, waarvan een aantal per glas verkrijgbare ‘huiswijnen’ en een huischampagne. De huiswijnen zijn extreem betaalbaar en – ik mocht er een aantal proeven – ook erg goed. Dat is ook het doel van Saskia; de huiswijnen zijn het visitekaartje van haar wijnkaart, die moeten ‘spot on’ zijn.
Saskia’s persoonlijkheid zie je weerspiegeld in haar wijnkeuze; een authentieke vrouw die bruist van de energie en gelooft in ‘the circle of life’. Zij ziet wijn als een puur product dat de natuur ons geeft. Wijnen die biodynamisch gemaakt zijn of waarin het ‘terroir’ terug te proeven is, zijn wijnen die haar aanspreken. Zo staan er een Savagnin uit de Jura en Chinon Blanc op de wijnkaart, beide zijn bijna gemaakt als natuurwijn. Saskia is ook erg trots op de Amarones die op haar wijnkaart staan; drie verschillende wijnen in drie totaal verschillende stijlen. Tot slot zijn er op de wijnkaart opvallend veel wijnen van vrouwelijke wijnmakers te vinden. Saskia omschrijft deze wijnen als ‘appealing’; elegant, puur, zuiver en een beetje sexy, en tegelijk hoog op smaak.

Voor Felix werkte Saskia vele jaren bij restaurant Yamazato, in het Okura hotel. Daar komt ook haar liefde voor Saké vandaan; leuk om te zien dat er ook een ruime keuze aan Saké is bij Felix en ook onderdeel uitmaakt van het wijnarrangement. De wijnarrangementen die Saskia samenstelt bij het menu bestaan meestal uit wijnen die op de wijnkaart staan, of wijnen die er binnenkort een plekje op zullen krijgen. Het wijnarrangement dat werd samengesteld voor Felix 360, bestond onder andere uit een Marsanne van wijnmaker Louis Chèze uit de Rhône en ‘Shotfire’; een Bordeaux-blend uit Barossa Valley, Australië. Stuk voor stuk geweldige matches bij de gerechten.

Hou je van creativiteit en ontzettend goed eten met geweldige wijnen erbij? En wil je meegenomen worden in het enthousiasme van Saskia en het bruisende team? Breng dan zeker een bezoekje aan restaurant Felix wanneer het weer kan!