fbpx

4850: verborgen parel met fijne en uitgekiende wijnselectie

Verstopt tussen het Weesperplein en het OLVG-ziekenhuis, zit een restaurant met een imposante wijnkaart; 4850. Vernoemd naar de huisnummers van het pand aan de Camperstraat. In 2017 werd het concept van 4850 door Daniel Schein uit Scandinavië bedacht waarvan je de invloeden in het minimalistische interieur terugziet.

Zodra je binnenstapt kun je niet om de enorme wijnkamer heen, die middenin het restaurant staat. Tot de nok toe gevuld met wijn, van klassieke flessen tot exemplaren met hip uitziende etiketten. Eigenaar Daniel Schein, oprichter én sommelier, is van alle markten thuis want naast wijn heeft hij ook een passie voor koffie en andere dranken. 4850 is daarom naast wijnbar en restaurant, overdag ook een fijne plek voor zeer goede koffie en een kanelbullar (kaneelbroodje).

Eigenaar en sommelier Daniel Schein

Imposante wijnkamer en wijnkaart

De wijnkaart van 4850 bevat bijna 450 wijnen, waarvan een dagelijks(!) wisselende selectie van ongeveer 20 wijnen per glas verkrijgbaar is. Op de kaart staan opvallend veel wijnen uit Frankrijk, vooral Bourgogne, en een bijzondere selectie champagnes van vooral kleine champagnehuizen. Daarnaast heeft Daniel gekozen voor een groot aantal natuurwijnen en wijnen die met minimale interventie gemaakt zijn, zo’n 65% van de wijnen op de kaart zijn minimaal biodynamisch gemaakt. Dit past bij de visie die Daniel heeft voor zijn restaurant; duurzaam, lokaal en seizoensgebonden eten en drinken. Toen Daniel startte met 4850, heeft hij voor zijn wijnkaart vooral uit zijn persoonlijke verzameling geput. Langzaam is hij gaan werken met een aantal importeurs en dat werden er steeds meer, waardoor de collectie uitgegroeid is tot de imposante wijnkamer die hij nu is.

Zorgvuldig geselecteerd: van natuurwijn tot aan klassieke stijl

De wijnen die je bij 4850 per glas kunt drinken zijn zo geselecteerd dat er voor iedereen iets te vinden is. Zo is er altijd een champagne per glas verkrijgbaar, een aantal natuurwijnen en een aantal wijnen in klassieke stijl. Dit is passend bij het publiek van 4850, er komen veel liefhebbers van natuurwijn naar de wijnbar om nieuwe of zeldzame wijn te ontdekken. Ook gasten die liever een klassiek gemaakt glas wijn drinken, al dan niet bij het eten, weten het restaurant te vinden.

Samen met Daniel proef ik een aantal wijnen die vandaag per glas verkrijgbaar zijn; een chardonnay uit de Jura in een toegankelijke, maar typerend oxidatieve stijl. Je mag ons er allebei wakker voor maken! Ik mag ook een natuurwijn uit de Loire proeven van een druif waarvan ik nog nooit heb gehoord; een menu pineau, ofwel arbois. Dan volgt een van de weinige wijnen uit de nieuwe wereld; een blend van merlot, petit verdot, pinot noir en cabernet sauvignon uit Australië!
Dat er vooral wijnen uit Europa, de oude wereld, op de wijnkaart staan, is een bewuste keuze vanuit duurzaamheidsoogpunt maar ook een kwestie van smaak. Daniel is ervan overtuigd dat Europese wijnen zo divers in stijl zijn dat wijn van verder laten komen niet nodig is.

Dat er vooral wijnen uit Europa, de oude wereld, op de wijnkaart staan, is een bewuste keuze vanuit duurzaamheidsoogpunt maar ook een kwestie van smaak. Daniel is ervan overtuigd dat Europese wijnen zo divers in stijl zijn dat wijn van verder laten komen niet nodig is.

Passende gerechten in lijn van de wijnen

Chef Túbo Logier kookt passend bij de filosofie van Daniel, maar geeft er zijn eigen creatieve draai aan. Hij combineert graag invloeden vanuit de Aziatische keuken met Europese ingrediënten tot bijzondere gerechten. Het menu van 4850 bestaat uit een wisselend zevengangenmenu, op dit moment wordt er bijvoorbeeld een gerecht van heilbot met gefermenteerde asperges geserveerd, maar ook een gerecht met wilde eend en geroosterde kip garum. Iedere dag proeven Daniel en zijn team de nieuwe gerechten en selecteren ze de perfecte wijnen voor in het wijnarrangement.
Laat je je graag verrassen door een creatieve chef en sommelier? Ga dan dineren bij 4850 en kies voor het menu met bijpassend wijnarrangement. Of kies zelf iets moois uit de overweldigende wijnselectie!