fbpx

Wine & Roses: Wijnen met een goed verhaal

In de gezellig drukke Van Woustraat in de Amsterdamse buurt de Pijp, zit wijnwinkel Wine & Roses gevestigd. Eigenaar Bart Roos opende de zaak in 2015, nadat hij al een tijd als wijnimporteur werkte

Collectie in eigen regie

Bart kwam in de wijnwereld terecht nadat hij veel in Duitsland vertoefde en daar vele wijnmakers bezocht. Daardoor heeft hij een passie ontwikkeld voor Duitse wijnen, een wijnland dat veelvuldig vertegenwoordigd is in het assortiment van zijn winkel. Hij zegde zijn baan op, volgde wijnopleidingen, ging ondertussen door met importeren en opende Wine & Roses. Nog altijd importeert Bart een groot deel van zijn assortiment, of collectie zoals hij het liever noemt, zelf. Daarnaast werkt hij met een klein aantal importeurs voor het ontbrekende deel van zijn collectie.

Veel keuze in biologische- en natuurwijnen

De winkel is prachtig ingericht, met hoge stellingkasten vol met wijn. Alle smaakstijlen zijn er vertegenwoordigd, of je nu op zoek bent naar een lichte, frisse witte wijn of een volle, krachtige rode. Een groot deel is biologisch of biodynamisch gemaakt en ook natuurwijn is er volop te vinden. Bart vindt het belangrijk dat wijn gemaakt wordt op een eerlijke manier, met respect voor de natuur, maar het allerbelangrijkste is uiteindelijk of je er nog een tweede of derde glas van in wil schenken.

Op zoek naar de lekkerste wijnen

In de uitgebreide collectie is, naast Duitsland, veel ruimte voor wijnen uit Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal. Naar wijn uit dat laatste wijnland is Bart speciaal op zoek gegaan; er is in Nederland weinig goede Portugese wijn te vinden. Nu is Bart de trotse enige Nederlandse importeur van de wijnen van Conceito, een wijnhuis uit de Douro in Portugal.
Als Bart met een nieuw wijnhuis gaat werken, proeft hij het liefst eerst de wijnen, zonder kennis te hebben gemaakt met de wijnmaker(s). Zo kan hij onbevooroordeeld proeven en bepalen of de wijnen goed genoeg zijn en passen in de collectie. Daarna brengt hij vaak een bezoek aan het wijnhuis, om ook persoonlijk kennis te maken, want dat contact vindt hij minstens zo belangrijk.

Eigen wijnen uit Duitsland

Samen met Bettina Schumann, een wijnmaakster uit Baden, Duitsland, maakt Bart zelf wijn. Twee weissburgunders, één met en één zonder houtrijping. Ik mocht die met houtrijping proeven. Een erg goede, frisse, maar toch volle wijn met aroma’s van peer, perzik en vanille.
Bart laat nog wat andere bijzondere wijnen uit zijn collectie proeven, waaronder twee verschillende Spaanse wijnen van de mencía druif en een wijn uit Vacqueyras in de zuidelijke Rhône, die bijna als natuurwijn gemaakt word

Goede en persoonlijke service


Naast wijnwinkel voor particulieren, levert Bart normaal gesproken ook veel wijn aan de horeca. Nu dat grotendeels stil is komen te liggen, ligt de focus voor Bart nóg meer op zijn klanten in de winkel. Gastheerschap is erg belangrijk voor hem, goede service en een passend advies verlenen aan iedere klant staat bij Bart voorop.

Ben je op zoek naar een goede fles wijn die niet in iedere slijterij te vinden is? Laat je verrassen door Bart en breng een bezoekje aan Wine & Roses.

Bekijk meer: