fbpx

Special Wines: Wijnen en wijnmakers met een verhaal

Vlakbij het Stadionplein in Amsterdam-Zuid zit in een levendige straat de kleine, maar zeer fijne wijnwinkel Special Wines. Eigenaar Frederik Boer begon Special Wines met een webshop, opende vervolgens een pop-up winkel in coronatijd en sinds afgelopen juni is het tijd voor het echte werk; een vaste locatie op de Marathonweg. Veel van zijn klanten uit de tijd van de pop-up, weten gelukkig de weg te vinden naar de in dezelfde buurt gevestigde wijnwinkel mét proeftuin, maar ook nieuwe klanten zijn blij met deze aanwinst voor de buurt.

'Slechts' 50 wijnen

Frederik heeft ‘slechts’ 50 wijnen in zijn assortiment, maar ze zijn stuk voor stuk met zorg gekozen en passen binnen zijn filosofie, die na een carrière in de beddenwereld het roer omgooide, geïnspireerd door de vele wijnreizen die hij al had gemaakt. Vrijwel alle wijnen die bij Special Wines te krijgen zijn, zijn wijnen waarbij de eerste slok noodzaak geeft tot de volgende en in een vrouwelijke, elegante stijl gemaakt. Dat is een stijl waar Frederik zelf erg fan van is. Niet geheel toevallig is een groot deel van het assortiment dan ook gemaakt door vrouwelijke wijnmakers, wijnmaaksters dus. Een sprekend voorbeeld hiervan is de prosecco van Rivalta; een wijnhuis gerund door Daniela Caldart en haar vrouw. Friszuur met een zachte mousse, subtiel en toch krachtig.

Wijnkluisjes voor je eigen opslag

De ambitie van Frederik is eindeloos; na de tuin omgetoverd te hebben tot prachtige plek voor een proeverij, is hij nu de kelder van het pand aan het verbouwen. In de kelder komen wijnkluisjes te staan die door klanten te huren zijn; onder de ideale omstandigheden je wijn opslaan, ook als je thuis geen wijnkelder hebt, wordt hiermee mogelijk.

Special wines

Naast de prosecco verkoopt Frederik het huisaperitief van een sterrenzaak; een mousserende wijn van wijnmaker Luis Pato uit Portugal en ook Champagne van Arlaux; een heel klein wijnhuis die slechts in beperkte oplage Champagne maakt die geen moment verveelt. Eén van de meest speciale wijnen in het assortiment is wel de ‘El Canto de la Alondra’ van wijnmaakster Silvia Gonzales uit het Spaanse Ribera del Duero. Een zeer uitdagend, bijna sensueel glas rode wijn, met genoeg frisheid en zuren om overeind te blijven tijdens een zwoele (zomer)avond.

Ook de Bordeauxblend uit Oostenrijk van Krug is zeer de moeite waard om te proeven, evenals de Boca; een wijn gemaakt van Nebbiolo en Vespolina door wijnmaakster Silvia Barbaglia. Maar vermoedelijk is de rest van de Special Wines dit ook. Het assortiment verandert regelmatig want, zo vindt Frederik, “het moet bij het seizoen passen zoals een visrestaurant dat doet”.

Ook zin in een special wine? Special Wines is open van woensdag tot en met zondag en in de webshop kun je altijd een mooie fles bestellen!