fbpx

De Kleine Schorre: van spruiten naar druiven

Tussen de spruitjes, aardappels en landbouwvelden komt ineens een wel heel speciaal ‘gewas’ tevoorschijn: druivenstokken. Dat zijn de druivenstokken van Wijnhoeve de Kleine Schorre in het Zeeuwse Dreischor.

In 2001 heeft Johan, de wijnboer, de spruitjes van zijn vader ingewisseld voor druiven. ‘’De spruitjes leverden niet veel op en buurman Frits kwam met het idee om druiven te gaan verbouwen.’’ Johan wist toen niks van druivenstokken en al helemaal niet van wijn maken. Om het vak van wijnboer te leren is hij 3 jaar in de leer geweest bij Cep d’Or, een wijnbouwbedrijf in Luxemburg. Inmiddels weet Johan wél hoe hij wijn moet maken, maakt hij samen met zijn vrouw Paula de mooiste wijnen en is zijn wijnbedrijf met 10 hectare één van de grootste van Nederland.

Druiven die matchen bij al het goede uit de Zeeuwse zee

‘’De druivenrassen die wij hier laten groeien zijn onder andere gekozen omdat ze perfect passen bij al het goede wat hier in Zeeland uit de zee komt: mosselen, oesters, kreeft, lamsoren en platvis bijvoorbeeld,’’ vertelt Johan. Daarom staat er vooral pinot blanc, pinot gris, rivaner en auxerrois aangeplant. ‘’We hebben ook wel proefveldjes staan om af en toe wat nieuws te proberen. Ik ben zelf gek op riesling en pinot noir, maar daar hebben we hier nog net iets te weinig zon voor. Al kan dat over een paar jaar zomaar anders zijn natuurlijk.’’

Op dit moment bestaat het assortiment van de Kleine Schorre uit vier witte wijnen: de pinot blanc, pinot gris, rivaner en auxerrois. ‘’De wijnen zijn cuvées, de hoofddruif wordt aangevuld met één van de andere drie druiven. De samenstelling hierin verschilt per jaar.’’ Naast de stille wijnen maakt Johan ook een bubbel, de Brut de Zélande. Deze wordt gemaakt van pinot blanc, auxerrois en rivaner. Johan: ‘’de Brut de Zélande wordt op de traditionele manier gemaakt. Voor de remuage mogen we gelukkig gebruik maken van de gyropalettes van Cep d’Or in Luxemburg.’’

Proeven in het Proeflokaal

Alle wijnen zijn te proeven in het Proeflokaal dat op het wijndomein ligt. Je kunt hier terecht voor een lunch met een lekker glas wijn en daarnaast is het natuurlijk mogelijk om alle wijnen te proeven. Er staan vooral lokale producten op de seizoensgebonden kaart. ‘’Het proeflokaal is er echt om de gasten kennis te laten maken met onze wijnen.’’ Natuurlijk worden alleen de eigen wijnen geschonken in het Proeflokaal. Lust je alleen rode wijn? Gelukkig maakt het Luxemburgse Cep d’Or een heerlijke pinot noir die ook geschonken wordt.

Het jaarlijkse Zeeuwse Wijnfeest

Elk eerste weekend van augustus geeft de Kleine Schorre een feest, namelijk het Zeeuws Wijnfeest. Op vrijdag en zaterdag verandert het wijndomein in een festivalterrein met foodtrucks, kramen, muziek en natuurlijk meerdere barren waar je de wijnen van de Kleine Schorre kunt krijgen. De ideale manier om te genieten van een heerlijk glas wijn in een fijn Zeeuws zonnetje. Ook vindt hier de kroningsceremonie van de nieuwe Zeeuwse Wijnkoningin plaats, een ware traditie tijdens het Zeeuwse Wijnfeest.