fbpx

Vliegendt Hert: Beleef de Hollandse historie

In één van alle prachtige oude panden op de Dam, aan de rand van de binnenstad van Middelburg, vind je sinds een jaar of drie het Vliegendt Hert. Je kunt hier terecht voor het drinken van een glas wijn in de wijnbar en je kunt mooie wijnen kopen in de wijnwinkel. Maar waarom zou je kiezen als het ook beide kan.

Een pand met een bijzondere voorgeschiedenis

Zowel aan de buiten- als aan de binnenkant ademt het pand historie. “De indeling van het pand heeft ook de inspiratie gegeven voor de huidige invulling van het pand” vertelt Ben van Velzen. Ben is samen met zijn zoon Steven eigenaar van het Vliegendt Hert. En die bijzondere naam? Het pand heeft eigenlijk zelfs twee namen, omdat het vroeger ook nog twee panden waren. De ene helft is vernoemd naar het VOC schip ‘Vliegendt Hert’ en de andere helft naar ‘la Rochelle’, de Franse plaats waar onder andere de wijn vandaan verscheept werd. “In de VOC tijd werden hier ook de wijnvaten naar binnen gerold. Middelburg is echt een stad met een rijke wijnhistorie”.

Wijnbar én wijnwinkel

In de wijnbar vind je een uitgebreide wijnkaart met keuze uit 40 wijnen per glas. Je kunt hier ook een lekker hapje bij bestellen of zelfs kiezen voor een high-wine. Voor meer uitgebreid eten zoals een diner zijn er meerdere keren per jaar zogenaamde ‘aanschuifdiners’.

Naast de wijnbar vind je de wijnwinkel. “De winkel is eigenlijk de wijnkaart waar je in kan lopen”, aldus de eigenaren. De meeste wijnen die te vinden zijn in de wijnwinkel zijn ook te bestellen in de wijnbar. De wijnwinkel heeft een vrij vast assortiment met wijnen uit zowel de oude als de nieuwe wereld. Ook is er genoeg keuze in mousserende wijnen en dessertwijnen. De wijnkoperij bestond trouwens al eerder onder een andere naam, maar ze wilden meer ruimte om een beleving te maken rondom wijn. En dat is gelukt!

Inloopproeverijen

Minimaal één keer per maand zijn er zogenaamde ‘inloopproeverijen’. Een selectie van de mooie wijnen is dan te proeven, vaak passend binnen een bepaald thema. Je hoeft hier niet voor te reserveren, maar je loopt gewoon binnen, zoals de naam al zegt. Daarnaast zijn er regelmatig proeverijen in samenwerking met de wijnhuizen die flessen op de planken hebben staan in de wijnwinkel.

Mocht je meer willen leren over wijn kun je ook bij het Vliegendt Hert terecht. De cursussen SDEN1 tot en met SDEN3 kun je hier volgen onder leiding van verschillende vinologen.
Heb je zin in een mooi glas wijn in een prachtige wijnbar of wil je advies over het kopen van een fles? Ga dan zeker eens langs bij het Vliegendt Hert. Kijk ook zeker even in de agenda wanneer er een leuke proeverij of aanschuifdiner is.

Bekijk meer: