fbpx

Gris Sec: lichte voorkeur voor Oude Wereld wijnen

Passie voor wijn… je voelt die passie gelijk als je binnenstapt bij Winebar Gris Sec. In maart 2019 hebben Steven en Nathalie de deuren van hun wijnbar geopend. De wijnbar is gevestigd aan de haven van Zierikzee. Dit is geen wereldstad maar wel de hoofdstad van het eiland Schouwen-Duiveland. ‘’Hier op het eiland was nog geen wijnbar te vinden en dan is Zierikzee toch wel dé plek om zoiets te starten’’. Daarnaast liggen Steven zijn roots in Schouwen-Duiveland dus was de keuze snel gemaakt.
Zowel Steven als Nathalie zijn geschoold ‘aan de voorkant’. Als maître en sommelier hebben ze in meerdere restaurants gewerkt in het hogere segment. ‘’Onze kennis over wijn hebben we zowel opgedaan in de praktijk als in de schoolbanken. Ik ben vinoloog en Nathalie heeft SDEN3 op zak’’ vertelt Steven. Deze passie voor en kennis over wijn willen ze graag overbrengen op hun gasten in hun eigen wijnbar.

Een voorkeur voor Oude Wereld wijnen

‘’Er zijn minstens 30 wijnen per glas te vinden op de kaart’’ vertelt Nathalie. Naast deze wijnen per glas staan er ook nog zo’n 100 wijnen per fles op de kaart. Zelf zijn de twee gek op wijnen uit de Oude Wereld, de champagne-streek, maar ook gebieden zoals de Ahr of de Elzas. Steven: ‘’wijnen uit de Oude Wereld vind ik soms net even wat eleganter. De meerderheid van de wijnen komt dan ook uit de Oude Wereld al is er zeker ruimte voor pareltjes uit de Nieuwe Wereld hoor’’. Ook lokale wijn is goed vertegenwoordigd: de wijnen van de Kleine Schorre uit Dreischor zijn hardlopers op de kaart.

Passende hapjes en gerechten voor kleine of grote trek

Op de kaart staan ook kleine hapjes. De hapjes zijn los te bestellen, maar ook als proeverij. Je krijgt dan vier halve glazen wijn met bijpassende hapjes. Zo proefde ik onder andere een hapje met gepofte biet en een mooie droge riesling, een puntje groentequiche met een glas blauer zweigelt en oude kaas met een bijzondere vin doux naturel van malbec. De wijnspijscombinaties zijn heel goed en na de enthousiaste en informatieve uitleg van de wijnen krijg je nog meer trek. Ook voor het diner (lees; meer trek) kun je hier terecht. Kies uit een voor-, hoofd- en nagerecht en laat je ook hierbij weer verrassen door mooie wijn-spijscombinaties.

Een wel heel speciale oude kaas

Die oude kaas is trouwens niet zomaar een kaas. ‘’De kaas wordt gemaakt in Gouda en rijpt daarna 12 maanden in de Loire in een grot. Met deze kaas hebben we al eens gewerkt bij een vorige werkgever’’ vertelt Steven. De naam van deze kaas? Gris Sec. ‘’Toen we een naam gingen bedenken voor onze wijnbar vonden we dit een mooie en toepasselijke naam, ook door de link met bepaalde wijntermen die je er in kan vinden’’.
Bij Gris Sec ga je langs om te genieten van een mooi glas wijn in een rustige ambiance. De sfeer is er echt naar om te genieten en bij te kletsen met de mensen om je heen. En heb je zin om nog meer te leren over wijn? Regelmatig zijn er op zondag themaproeverijen over een bepaalde druif of een bepaalde wijnsoort. Je krijgt uitleg over zes tot acht wijnen en bij elke wijn wordt een bijpassend hapje geserveerd.