fbpx

Filosoof: waar het om meer dan alleen wijn draait

De Filosoof is gevestigd in één van de meest markante steegjes in Den Haag. Eigenaar Ofran Badakhshani, van Perzische achtergrond, is op jonge leeftijd naar Amsterdam verhuisd. Vanwege de studie ethische filosofie is hij terecht gekomen in Den Haag. De winkel heeft de naam ‘De Filosoof’ te danken aan zijn brede interesse in filosofie en culturen. Het proosten in meerdere talen, het delen van verhalen en sluiten van nieuwe vriendschappen is waarom Ofran proeverijen organiseert, culturele bijeenkomsten initieert en de belangrijkste reden waarom hij zijn wijnzaak is begonnen.

Veel kennis van wijn, mens en historie

Zijn kennis over wijn komt vanuit de cultuur waarin hij is grootgebracht en het werken in hoogstaande restaurants voorafgaand aan het ondernemerschap. Deze mooie combinatie van liefde voor mensen én historie smelten samen bij De Filosoof, sinds 2015 dus gevestigd in de Haagse Papestraat.

Buiten de gebaande paden

Bij de Filosoof, kun je terecht voor unieke wijnen uit zowel Frankrijk, Spanje en Australië maar ook Bulgarije, Israël en Georgië zijn landen die hier hun eigen plank vullen. Neem bijvoorbeeld de rijke, hout-gelagerde Bulgaarse Chardonnay die verrassend goed past bij een mooie romige risotto. De kennis van Ofran reikt verder dan alleen het maken van wijnspijscombinaties. Zijn bijna ’hogere’ levensdoel is wel zijn klanten (die hij liever als gasten betiteld) kennis te laten maken met dat wat ze écht lekker vinden, ook al ligt dat buiten hun eigen comfortzone.

Eigen Perzische wijnen

Bij De Filosoof zijn ook wijnen te koop gemaakt vanuit de historische Perzische achtergrond. Aangezien het lange tijd verboden is geweest om in landen als Iran en Afghanistan wijn te produceren heeft Ofran vanuit het Perzische, culturele erfgoed van zijn familie het initiatief genomen een lijn met Perzische wijnen te produceren, in Italië weliswaar. De lijn van wijnen draagt de naam ‘Parsi’, een verwijzing naar de originele naam van de Perzische taal ‘Parsi-e-Dari’. De productie van de wijnen is bijna te vergelijken met die van natuurwijnen. Met zeer geringe inmenging van menselijke hand, ongefilterd en rijk aan bezinksel zijn de wijnen uniek in hun eigen soort. Een ander uniek aspect van de cultuur die Ofran vanuit Perzië met zich meedraagt is dat hij bij het openen van een fles, de eerste slok altijd teruggeeft aan de natuur.

De plek voor echte liefhebbers

Als wijnliefhebber wil je bij Ofran en zijn kat Socrates op bezoek vanwege de inspanning die hij levert om jou een unieke én lekkere wijn mee naar huis te laten nemen. Was het niet jouw smaak? Dan gaat Ofran voor je op zoek naar jouw favoriet, hoe ver die reis hem ook brengt.

Ofran en de CEO Socrates

Op zoek naar méér dan alleen een fles puur genot? Kom eens op bezoek bij een literaire avond of reserveer een plekje voor een wijnproeverij waar veelal de wijnmaker van het desbetreffende wijnhuis ook aanschuift. Overigens kun je bij de Filosoof ook online bestellen, mocht je je oudtante in Canada graag willen verrassen op haar verjaardag.

 

Meer zin om op een terras te genieten van wijn, kaas en hapjes uit Afghanistan, Tadzjikistan en Iran? Bezoek dan eens de wijnbar van De Filosoof aan de Molenstraat 16 in Den haag.

Bekijk meer: