fbpx

Pastis: een klein stukje Parijs in Den Haag

Verstopt in de Oude Molstraat, in het centrum van Den Haag, vind je de Franse parel Pastis. Een knusse bistro, met een echt Frans gevoel. Dit plekje bestaat nu al zo’n 16 jaar en is afgeleid van het gelijknamige iconische restaurant in New York. Als je binnenkomt waan je je in een Parijse bar; vintage spiegels, marmeren bar en hout meubilair. Très chic!

Pastis Den Haag

Traditioneel en ó zo lekker

Wat meteen opvalt is de wand met flessen achter de bar. Ze hebben hier namelijk meer dan 100 flessen Franse likeur. Veel hiervan is alleen bij Pastis te drinken in Nederland. Exclusiever dan dit ga je niet snel tegenkomen. De voornaamste flessen bevatten trouwens de likeur pastis, niet geheel onverwacht als je naar de naam van de zaak kijkt. Pastis is een kruidig drankje op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten wat als aperitief wordt gedronken. Ik proefde een van hun signature cocktails: de Aperitif Maison. Deze bestaat uit Pinot Noir, Crème de Cassis, bramen, perziklikeur en gin. Heerlijk zoet, met een klein bittertje.

Op de kaart kun je traditionele gerechten uit de Parijse keuken vinden, zoals Escargots à la Bourguignonne (slakken met knoflook-peterselieboter, lekker met een stokbroodje om te dopen), steak tartaar (mijn favoriet!) en Margret de Canard (eendenborst) met sinaasappelsaus. Ook de Côte de boeuf is een van de toppers bij Pastis: heerlijk om te delen met iemand en dit lekkere stuk vlees komt met frietjes, salade en bearnaisesaus. Alles is vers, huisgemaakt en à la minute bereid. Waar ik bij Pastis ook vaak voor terugkom zijn de kaasjes en de tarte au citron. Die zijn hier zo goed!

Pastis Wijnen Den Haag

Niet alleen pastis wat de klok slaat

Naast dat je er erg lekker kan eten, kun je hier ook fantastische Franse wijnen drinken. Annick, een van de medewerkers, vertelde mij dat ze erg bevlogen zijn over wijn bij Pastis. Zo hebben ze een uitgebreide wijnkaart met wijnen uit heel Frankrijk en kun je er zes wijnen van zowel wit als rood per glas bestellen. De Bellaruche van Michel Chapoutier (2019) valt goed in de smaak. Deze biologische witte wijn is een blend van Clairette, Bourboulenc en Grenache blanc. Heerlijk zacht en fris maar toch een tikkeltje ‘vettig’. Ook hebben ze hier een van mijn ‘go to’ rode wijnen op glas: de Pontificis 2018. Dit is een GSM blend (Grenache, Syrah, Mourvèrdre) en is heerlijk sappig met tonen van vanille en kruiden. Zin in iets bijzonders? Pastis heeft een ‘geheim’ wijnboekje met kelderschatten. Wijnen waar ze er meestal maar één van hebben en waar vaak een leuk verhaal achter zit.

Tot slot: bij Pastis kun je elke dag (7 avonden per week geopend) een proefje nemen van Franse sferen. Of dit nu voor alleen een aperitiefje aan de bar is met een oestertje, een (romantisch) uitgebreid diner voor twee of om gewoon gezellig te eten of wijnen met vrienden. Bourgondisch genieten dus, met een joie de vivre-vibe!