fbpx

Prins Wijn: van bekende iconen tot onontdekte parels

Gelegen aan de Prins Mauritslaan net om de hoek van de Frederik Hendriklaan (voor insiders ‘Fred’), ligt een fijne wijnwinkel met de naam Prins Wijn. Wat deze winkel in mijn beleving bijzonder maakt ligt aan de criteria die ik stel aan het bezoeken van een wijnwinkel.

Van Chavignol tot Toscane en alles ertussenin

Ik geef het toe, ik ben fan van klassieke wijnlanden. Fan van regio’s die al tig jaar bekend staan om het type druif of wijn. De bekende rivier of heuvel waar de regio om geroemd wordt en niet te vergeten de lokale lekkernijen die hand in hand gaan met de specifieke druif of wijn. Deze gebieden bezoek ik dan ook graag voor een vakantie. Voor de gepassioneerde mensen van Prins Wijn: Hans en Joyce, die de winkel 27 jaar geleden zijn gestart, plus verhalenverteller Benjamin is dit hun basis. Als het ware wordt je meegenomen op reis naar de Kimmeridge- en Portland kalk van Les Mont Damnés in Chavignol (Sancerre) tot de prachtige glooiende heuvels van Toscane, en alles wat hier tussenin zit. Daarbij wordt je in het zadel geholpen doordat ze je ook graag laten meeproeven van fantastische wijnen die hier geregeld open staan. Wijn en spijs is hier een verlengstuk van de service.

Heerlijk eerlijke wijnen

Voor mij hoeft een wijn niet natuurlijk, naturel of alles wat daar tussenin zit te zijn. Wanneer er conventioneel wijn gemaakt wordt vanuit de filosofie dat je geen predicaat behoeft, omdat je alleen gebruik maakt van middelen indien nodig dan kan ik mij hier in vinden. Vaak zijn deze middelen namelijk wel natuurlijk, maar vallen ze niet onder het biologische label. De invalshoek is dat ze bij Prins Wijn veelal biodynamische wijnen in de winkel hebben liggen, omdat het vanzelfsprekend is dat je rekening houdt met de natuur. De wijnen zijn daardoor heerlijk eerlijk. 

Onderscheidend assortiment met ware pareltjes

Ook vind ik het prettig wanneer er een assortiment is wat zich kan onderscheiden ten opzichte van de supermarkten of franchise winkels, maar waar je niet direct je spaarpot kapot hoeft te slaan wanneer je met een gevulde tas of doos de winkel uit loopt. Het assortiment bevat in mijn ogen echt pareltjes, van de bekende namen die voorkomen in allerlei boekjes van wijnen die je gedronken moet hebben, tot aan de wat mindere goden maar die gewoon gruwelijk lekker zijn. Daarbij vind ik het prettig dat er ook wijnen worden aangeboden die niet direct van de wijnboer of importeur komen, maar achtergehouden worden pas in de winkel komen wanneer ze op dronk zijn. Als kers op de taart hebben ze ook nog een mooie selectie Calvados, Armagnac, Eau de Vie en de befaamde van Kleef likeuren.

Zelfs in deze bijzondere tijden kun je terecht voor private shopping (buiten de reguliere openingstijden om), speciale wisselende boxen, persoonlijk advies via Whatsapp en bezorgen ze bij je thuis. Echt een parel die wat extra aandacht verdient nu ook hun afzet richting de horeca is weggevallen. Zeker een bezoekje waard dus!