fbpx

Stoute Karel: Grote liefde voor wijn en eten

In de mooie vestingstad Gorinchem, aan de Merwede, vind je Bar & Keuken Stoute Karel. De locatie van dit restaurant is echt een plaatje. Op een steenworp afstand vind je een heus stadsstrand en het restaurant kijkt uit op een mooi stadspark. Er is voldoende plaats om te parkeren bij ‘Buiten de Waterpoort’ zoals dit stukje stad heet. Stoute Karel bevindt zich dus op een gedeelte van de stad buiten de waterpoort, een poort in de oude vestingwal die Gorinchem beschermt wanneer er hoog water is. De bar is gevestigd in een modern, kleinschalig hotel, dus alle mogelijkheden om na een avondje heerlijk proeven zo in bed te rollen.

Warm welkom in een relaxte ambiance

Gastvrouw en eigenaresse Michelle Sio verwelkomt ons hartelijk. Waar wij aan tafel willen gaan? Binnen of buiten, dat maakt niet uit, het terras is een echte oase met een heerlijk uitzicht over het park en de ‘Duveltjesgracht’. Binnen is het sfeervol ingericht, een combinatie tussen hoge en lage zitjes, waardoor de ambiance lekker ongedwongen voelt. Er is een open keuken en de glazen pui geeft een groots uitzicht over het stadspark en de rivier.

Liefde voor wijn is de basis

We nemen plaats aan de stamtafel binnen en krijgen meteen een heerlijk glaasje wit ingeschonken. ‘’Gewoon om rustig te beginnen.’’ Als we haar vragen hoe Stoute Karel begonnen is vertelt Michelle lachend: ‘’Eigenlijk is het idee gekomen, omdat ik zelf heel erg van wijn houd en zo’n plek als dit miste in de omgeving. Ongedwongen een goed glas wijn drinken, met culinaire happen daarbij. Uit liefde, en niet persé kennis, voor wijn ontstond Stoute Karel.’’ Hiervoor had ze helemaal geen ervaring in de horeca, dus het was best spannend. Na bijna twee jaar is ze inmiddels gewend aan het horecabestaan.
Alles op de wijnkaart is per glas te bestellen, de kaart is uitgebreid: van onbekende parels uit Portugal tot de Franse klassiekers, het staat erop. ‘’Maar ik kies gewoon wat ik lekker vind, het moet natuurlijk goed zijn, maar ik wil wel achter het product kunnen staan. Dat werkt fijner en vind ik leuker om aan de gasten te adviseren.’’ Als we langer met Michelle praten, merken we dat ze wel degelijk ook verstand heeft van wijn, maar dat passie echt haar drijfveer is.

Proeven en snoepen

We proeven ondertussen een heerlijke frisse witte wijn uit de Languedoc, daarna een houtgelagerde viognier. Echt een snoepje! Stoute Karel heeft qua wijnen en gerechten een wisselende kaart. In de bar vinden we een ‘shared dining’ concept. Oesters, Pata Negra of een rijkgevulde kaasplank, maar ook vis- en vleesgerechten met een Mediterraan tintje pronken op het menu. Wij proeven bijvoorbeeld heerlijke pincho’s met tartaar en artisjok. Ook krijgen we een Iberico varkentje met gebakken chorizo, zeer smakelijk. Maar het leukste gerecht zijn de ‘stoute ballen’. Gehaktballetjes met een heerlijke saus, het geheime recept van Michelle zelf: ‘’Deze ballen moésten op de kaart, het is mijn eigen recept en ik vind ze heerlijk! Jij ook?’’ Ja, wij ook! We dippen het brood nogmaals in de kruidige saus. Een Rioja Crianza erbij maakt de smaakbeleving helemaal af.

De prachtige omgeving, de gastvrijheid van Michelle, de ongedwongen sfeer en de diversiteit van het wijn- én eetmenu maken Stoute Karel tot een echte Grapefinds tip.

Bekijk meer: