fbpx

De Twee Spieghels: Waar wijn en jazzmuziek samenkomen

Midden in de historische binnenstad van Leiden zit Jazz- en Wijncafé De Twee Spieghels. Veel Leidenaren kennen het café en bezoeken het regelmatig, voor het uitgebreide bieraanbod (op de tap en op fles), de ruime collectie whisky en gin of de live-muziek: ruim 200 optredens per jaar. Maar niet iedereen weet dat de Spieghels, zoals de vaste gasten het noemen, ook geweldige wijnen serveert. Althans, de afgelopen tien jaar, sinds Colin van Gestel-Messiaen de eigenaar is.

Eigen import uit de Bourgogne

Colin heeft een passie voor wijnen uit de Bourgogne, in het bijzonder uit de Côte d’Or. Waarom? “Er is gewoon geen betere regio – al het beste van de wijn komt daar samen.” Hij importeert zijn wijn zelf: vijf keer per jaar gaat hij naar de Bourgogne om wijn te kopen en tussendoor komen er ook geregeld pallets naar Leiden. Bovendien koopt hij ook in op de jaarlijkse veiling van de Hospices de Beaune, waar alle Bourgogne-liefhebbers uit de hele wereld bieden op bijzondere wijnen. De Twee Spieghels heeft zelfs een eigen Hospices-wijn.

Pionier in Leiden

Tien jaar geleden werd Colin voor gek verklaard omdat hij als eerste in Leiden goede wijnen per glas ging schenken, inmiddels doet ieder zichzelf respecterend café dat. Natuurlijk zijn Bourgognes de basis van de wijnkaart: de witte huiswijn is een mooie rijke chardonnay en de rode is een soepele, lichte gamay. Allebei eigen import natuurlijk – van de witte wijn is Colin zelfs de enige importeur van Nederland. Als je wijn per glas wilt drinken, kun je kiezen uit drie witte, drie rode en een rosé. Voor wie in een feestelijke bui is, is er een crémant de Bourgogne, en als je het nog feestelijker wilt hebben, maakt Colin er een crémant mandarine van. Op de wijnkaart staan ook mooie flessen: je kunt kiezen uit zes witte en vijf rode wijnen, en voor iedere portemonnee valt er wat te kiezen. En als je een beetje trek hebt gekregen is er kaas van Captein, brie met toast en een worst die Colin samen met de Leidse slager Van der Zon heeft ontwikkeld.

Persoonlijke favorieten

Colin’s persoonlijke favorieten zijn een Chateau Gris uit Nuits Saint Georges en de Les Petits Poisots Volnay van Albert Boillot. Zijn meest bijzondere wijnen bewaart hij niet in de Spieghels, maar in zijn zestiende eeuwse wijnkelder, onder de burcht van Leiden. Weinig mensen mogen in die kelder komen, maar als je heel veel geluk hebt, mag je op die bijzondere plek bij kaarslicht een glas wijn drinken.

De perfecte plek voor iedereen

Toen Colin het café kocht, was hij op zoek naar een plek voor muzikanten, omdat in die tijd veel kleine podia waren weggevallen. Hij wilde echt een clubhuis voor iedereen starten, en dat is ook gelukt, want allerlei mensen komen hier langs: van jong tot oud, met allerlei achtergronden en nationaliteiten. Colin omschrijft de ‘Spieghels-ervaring’ als: “Low profile genieten”. Om hierheen te komen hoef je niet je beste kleren aan te trekken. Sterker nog, ik heb liever juist niet dat je in je beste kleren komt.” Kortom: de Spieghels is een heerlijke plek om ontspannen een heel goed glas wijn te drinken!

Bekijk meer: