fbpx

Jeanpagne: Franse smaken en een wereldse wijnkaart

Eigenlijk zie je het al aan de stoeltjes op het terras: bij Jeanpagne houden ze wel van Franse invloeden. In de historische binnenstad van Leiden, aan het water van de Nieuwe Rijn, ligt deze bistro en aperitiefbar, waar je zonder enige moeite uren kunt doorbrengen onder het genot van een glaasje, een hapje en, allez, nog een glaasje.

Van Nederland tot Nieuw-Zeeland, hier vind je het allemaal

Als je Jan Pronk, de eigenaar van Jeanpagne, echt enthousiast wilt zien, hoef je hem alleen maar te vragen naar zijn wijnkaart. Dat enthousiasme is ook gerechtvaardigd, want er staan bijna 300 wijnen op, die hij deels zelf en deels via zijn zeven importeurs inkoopt. De truc is, volgens Jan, om veel te proeven en goed te kijken wat er allemaal gebeurt in de wijnwereld. Zo vind je op de wijnkaart een chardonnay van Domein De Wijngaardsberg (Zuid-Limburg) en een Blanc de Blancs van Cumulus uit Hawke’s Bay (Nieuw-Zeeland), en van andere druiven net zo’n ruime variatie. Als je een glas wijn wilt bestellen kun je kiezen uit witte en 15 rode wijnen, drie rosés en drie mousserende wijnen. Voor elk wat wils dus, en als je het moeilijk vindt om een keuze te maken, geven Jan en zijn medewerkers je een deskundig advies.

Jean is van alle markten thuis

Toen Jan als tiener zijn eerste baan in de horeca kreeg, begon ook zijn droom om voor zijn 30ste een eigen horecabedrijf te hebben. Dat werd zijn 34ste. Maar in de tussentijd zat hij niet stil. Hij spitste zijn opleiding toe op hoe hij het zijn gasten naar de zin kan maken: hij is kok, heeft de vinologenopleiding gedaan en is lid van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Als sommelier werd Jan vaak Jean genoemd – tijdens een reis naar de Champagne kreeg hij het idee om zijn bar Jeanpagne te noemen. Hoewel hij het in het begin wel spannend vond of mensen de naam niet te hoogdrempelig zouden vinden, is Jeanpagne inmiddels echt een bekende naam in Leiden. Onlangs kon het vijfjarig jubileum worden gevierd. 

Petit plats français

Oorspronkelijk was het de bedoeling van Jan om vooral kleine Franse hapjes te serveren. Er staan dan ook veel hors-d’oeuvres op de kaart: rillette de canard, steak tartare en een prachtige zelfgemaakte terrine. Als je bij Jeanpagne wilt lunchen, kun je kiezen uit salades, soepen en eiergerechten, en de croques, traditioneel bereid met bechamelsaus en Gruyère, zijn ook heel populair. Voor het diner wordt een wisselend driegangenmenu geserveerd; verder zijn er typisch Franse gerechten zoals coq au riesling en zalm en papillote. Voor de liefhebbers van zoet is er naturellement een tarte tatin of een tarte au citron. En wie van oesters houdt: die kun je de hele dag door bestellen.

Van zijn eigen wijnkaart kiest Jan het liefst witte wijnen uit de Bourgogne en rode uit de Bordeaux. Een favoriet aanwijzen op de lunch- of dinerkaart vindt hij lastiger: ‘Alles is lekker, anders had ik het niet op de kaart gezet’. Wat voor hem in elk geval belangrijk is, is dat alles bij Jeanpagne gebeurt met liefde voor het vak en de producten. 

Er komen veel vaste gasten bij Jeanpagne, de meeste tussen de 25 en 60 jaar. Natuurlijk zitten er ook studenten, want het is Leiden, maar dat zijn wel studenten die van goede wijn houden. Op maandag komen er veel mensen uit de horeca, om met elkaar te ontspannen en de wijnkaart te verkennen. Maar iedereen is welkom: ‘Wie zin heeft om relaxed te zitten met een lekker glas wijn moet zeker langskomen.’ En wie heeft daar nou geen zin in?

Bekijk meer: