fbpx

La Bordelaise: Kwalitatief hoogstaand wijn shoppen aan de Nieuwe Rijn

Inmiddels is La Bordelaise de mooiste wijnwinkel van Leiden, maar ooit was het pand voor iets heel anders in gebruik. Het was een kinderfourniturenwinkel met de naam ‘Maison Blanche’. Halverwege de jaren ’80 nam de toenmalige eigenaar van La Bordelaise het pand aan de Nieuwe Rijn over – toen moest Yvo Erades, die nu op geheel eigen wijze de scepter zwaait in de winkel, nog geboren worden. Begin jaren ’90 heeft het bedrijf zich aangesloten bij Les Généreux, en dat betekende een forse uitbreiding van het assortiment.

Jong wijntalent

Je kunt bij La Bordelaise wijn kopen uit alle landen waar wijn gemaakt wordt. De naam is misschien een beetje misleidend, refererend naar de Bordeaux, maar die stamt nog uit de jaren ’70. En voor die tijd was de naam écht heel erg hip. Yvo legt uit: In die tijd dacht iedereen nog: ‘Wijn stinkt, is rood en komt uit Frankrijk.’

In 2012 kwam Yvo bij La Bordelaise werken en in 2013 nam hij op 22-jarige leeftijd het bedrijf over. Na wat pogingen om te studeren, bleek hij echt een talent te hebben op het gebied van wijn. Eerst heeft hij op eigen houtje WSET3 gedaan, daarna WSET4 en de opleiding tot Weinakademiker, waarbij hij zich gespecialiseerd heeft in Italiaanse wijn. Achter de winkel is een kleine collegezaal waar Yvo bescheiden proeverijen en wijncursussen geeft, in opdracht van de Wijnstudio. Bij Yvo kan je terecht van introductielessen tot en met WSET3.

Passie voor wijn en een hart voor de horeca

Inmiddels is het team uitgebreid met Bart en Nico. Bart richt zich voornamelijk op horeca-klanten en Nico is een vaste kracht in de winkel. Het is een dynamisch team met natuurlijk een enorme passie voor wijn, maar ook met een hart voor de horeca. Dat mag ook wel, want in een normale week verzorgt La Bordelaise de wijn voor ongeveer 20 restaurants.

Yvo heeft ervoor gezorgd dat La Bordelaise zich heeft ontwikkeld van een winkel met weinig horeca-klanten naar winkel die juist heel veel horeca van wijnen voorziet, waarbij hij erop let dat er per zaak een sterk eigen concept is. Portugese wijnen, natuurwijnen of juist de klassieke Franse wijnen, als de wijnen maar passend zijn bij het restaurant.

In de winkel verkoopt hij grotendeels het assortiment van Les Généreux, maar wel met de exclusiviteiten van de collectie. Een assortiment dat naadloos aansluit bij de wensen van zijn klanten.

De Nederlandse wijncultuur

De meeste mensen die de winkel bezoeken, komen niet om een of meerdere dozen wijn te komen, ze komen voor losse flessen. De hardloper is een Chardonnay van Révélation uit de Pays d’Oc, een echt houtgerijpte wijn die maar €9,65 per fles kost. Dat levert dus, in de woorden van Yvo, een ‘heel hoge prijs-plezierratio’ op!

In de winkel zien ze steeds meer jonge mensen die op zoek zijn naar een fijne fles wijn voor bij een avondje op de bank. In Nederland gaat de fles wijn toch meestal pas open na het eten en voor die klandizie wil Yvo zeker ook cateren. Dat is nou eenmaal de Nederlandse wijncultuur.

Voor een gedegen wijn-spijsadvies kun je natuurlijk ook terecht bij La Bordelaise. Mensen komen vaak met een volledig menu, met de vraag welke wijn ze erbij moeten drinken. Tijdens de markt op zaterdag verschijnt er ook weleens iemand met een verse tarbot in de winkel! Hij wil dan niet alleen maar weten welke wijn hij erbij moest serveren, maar ook hoe hij die vis het beste kan bereiden. Op zo’n moment is het toch erg handig dat er zo veel horeca-ervaring aanwezig is achter de toonbank.

Out of the wine-box denken

Het mooie aan het wijnadvies dat je krijgt bij La Bordelaise, is dat Yvo altijd bereid is om out of the box te denken en echt iets bijzonders aan te raden. Er is bij La Bordelaise zeker geen angstcultuur voor gekke wijnen. In het assortiment zitten ook natuurwijnen en wild gegiste wijnen: ‘We hebben een grote interesse in alles wat stinkt!’.

Dus wandel een keer langs op de Nieuwe Rijn, ga in gesprek met een van de heren en laat je iets moois adviseren, dan ga je gegarandeerd met iets bijzonders naar huis!

Bekijk meer: