fbpx

Proeflokaal 1574: De wijnhuiskamer van Leiden

Op de Apothekersdijk in het centrum van Leiden vind je wijnbar Proeflokaal 1574, ook wel de ‘wijnhuiskamer van Leyden’ genoemd. Dit knusse pand met terras aan de gracht fungeert fantastisch als wijnbar. Met ruim 200 wijnen op de kaart en een bak vol met kennis weet eigenaar Maarten van den Dries met zijn team, twee jaar na opening de op één na beste wijnbar van Nederland te worden. Hoe ze dat doen? Passie!

Mooie combinatie van passie en kennis

Maarten zit al achttien jaar in de wijnwereld. Hij importeert wijnen en organiseert proeverijen, maar de droom om ooit een wijnbar te openen bleef bestaan. In februari 2018 kwam de kans voorbij. Het pand aan de Apothekersdijk kwam vrij, een prachtige stek om een wijnbar van te maken. Inmiddels horen ze bij de top wijnbarren van Nederland en breiden ze steeds meer uit. Onder het personeel lopen twee vinologen, waarvan Maarten er zelf één is en zeven mensen met SDEN 3 niveau. Qua personeel vindt Maarten het erg belangrijk dat ze sociaal zijn en kennis hebben, en het allerbelangrijkste is passie voor het vak en voor wijn. Doordat ze doen wat ze leuk vinden met de nodige kennis op zak, vertellen ze de gasten de mooiste verhalen over de wijnen.

Kleine keuken met grootse gerechten

Het maken van goede wijnspijscombinaties speelt een grote rol bij Proeflokaal 1574. Momenteel tovert de chef al fantastische borrelplanken, maar ook heerlijke garnalen, biefstuk en andere gerechten uit de kleine keuken van 2m² . Goed nieuws dus dat het proeflokaal gaat uitbreiden met twee aansluitende panden én hier een heus restaurant zal komen.

Persoonlijke wijnspijscombi’s

Bij ieder gerecht kan een wijn worden geselecteerd naar de persoonlijke smaak van de gast. Er zijn verschillende arrangementen van bijvoorbeeld 3, 4 of 5 gangen inclusief passende wijn. Je kunt zelfs je voorkeur voor wijn aangeven, zodat er wijn wordt gezocht die én bij het gerecht én bij de persoonlijke smaak van de gast past. Geen standaard combinaties dus. Dat kun je niet zomaar, daarvoor heb je mensen met kennis nodig, en die lopen er dan ook.

Huiselijke sfeer

De sfeer bij Proeflokaal 1574 is ontspannen, de vaste gast komt hierdoor graag terug. Er is veel mogelijk, zelfs als je favoriete wijn alleen per fles te verkrijgen is kunnen ze soms een uitzondering maken en deze toch per glas schenken. Er is veel keuze aan verschillende type wijnen zodat er voor iedereen wel iets tussen zit.
Een glas wijn drinken bij 1574 is heel toegankelijk en de bediening helpt je graag bij het maken van een keuze door je de wijnen te laten proeven. Hierdoor ontstaat een relaxte huiskamersfeer. Niet zo gek dus dat ‘De Wijnhuiskamer van Leyden’ op de gevel pronkt. 1574 is het jaar dat Leyden werd ontzet van de Spanjaarden.

 

Eigen selectie van wijnen

De onafhankelijkheid van 1574 zorgt ervoor dat Maarten en zijn team zelf de wijnen kunnen selecteren. Dit doen ze vanuit hun persoonlijke ‘wijndatabase’. Wijnen die zij geproefd hebben op beurzen of die leveranciers aan hen laat proeven kunnen zij dan eventueel op de kaart zetten. Ze zijn voornamelijk op zoek naar unieke druiven en wijnen met een verhaal. Maar liefst drie keer in een jaar wordt de wijnkaart aangepast, zo’n 50 tot 60 wijnen worden geschrapt. Daarvoor moeten natuurlijk ook andere wijnen voor in de plaats komen! Dus… nog meer proeven. Er wordt gekeken naar het seizoen, of de wijn het goed deed en of dat in de volgende periode van het jaar ook zo zal zijn. Wijnen die het mega goed doen, zoals bijvoorbeeld een Portugese Shiraz ‘Fat Baron’ blijft dan nog even. Zo wordt veel uit de klassieke landen geselecteerd, maar dan wel een apartere wijn.

Wijnliteratuur voor thuis

Ze zitten echt niet stil daar in Leiden… Maarten heeft een wijn-spijs boek geschreven, genaamd Wijnfestijn. Met de tips uit het boek kan iedereen een passende wijn bij elk gerecht vinden. Ook zijn er plannen om een zelf georganiseerde wijnspijs wandeling te doen met de wijnbarren in Leiden, zo krijg je écht goede wijnen met een leuk gerechtje, waar voor je geld!


Reden genoeg dus om eens neer te strijken op het terras langs de gracht of binnen, en het echte wijn huiskamer gevoel te ervaren. Voor een uniek glas wijn met een mooi verhaal ben je aan het goede adres bij deze mensen die vol passie bezig zijn met wijn.

Bekijk meer: