fbpx

Noordman: een nieuwe frisse wind door het bedrijf

Op een plek die je niet direct met een wijnwinkel zal associëren – een industrieterrein in Leiden – zit Noordman Wijnimport. Noordman is geen reguliere wijnwinkel, maar een importeur waar consumenten ook welkom zijn. In het midden van het magazijn, tussen alle dozen wijn staat een gezellige tafel. De associatie met wijn is nu natuurlijk direct gelegd.

Eerste vrouw in de Noordmanlijn

Ik ben heel hartelijk ontvangen door Renate Overhorst, een van de eigenaren van Noordman, en Annebelle, die op de Hogere Hotelschool zit en stagiaire is. Ook Renate (29) heeft hotelschool gedaan en had altijd al een passie voor wijn. Vanuit die passie is zij bij Noordman gaan werken, met het doel om het bedrijf naar de 21ste eeuw te trekken. En sinds 1 juli is zij zelfs officieel mede-eigenaar: de eerste vrouw in de Noordmanlijn. Het is voor Renate echt een droom die uitkomt, niet alleen omdat het natuurlijk een romantische gedachte is om voor je 30ste aan de leiding te staan van zo’n mooi bedrijf, maar Renate vindt het ook uit zakelijke overwegingen fantastisch om een bedrijf als Noordman te runnen. “Ik krijg nog steeds kippenvel als ik besef dat dit mijn droombaan is, dat ik elke dag mag werken met een product dat de liefde van mijn leven is.”
Wijnhandel Noordman

Omdenken levert mooie dingen op

Voor de coronacrisis kwam 80% van de omzet van Noordman uit horecaklanten, dus toen alle restaurants dichtgingen heeft Renate eerst even een goede fles wijn opengetrokken voor de schrik. Daarna heeft ze het contact met haar klanten warm gehouden, maar is ze ook nieuwe dingen gaan doen. Zo heeft ze in Amsterdam, waar ze woont, aan haar buren laten weten dat ze graag de straatsommelier van de Amstelvlietstraat wilde zijn. Dat is door diverse media opgepikt, maar ze heeft er vooral veel positieve energie uitgehaald. De coronatijd was voor Noordman ook aanleiding om dingen te gaan doen waarvoor eerder geen tijd was: ze hebben meer geleerd over de particuliere consument, ze zijn een webshop gestart en ze zijn horeca-proefdozen gaan samenstellen. Zo wisten steeds meer klanten de weg naar hun loods te vinden. Toen op 1 juni de horeca weer gasten mocht ontvangen, heeft Renate weer een fles opengetrokken – dit keer natuurlijk met bubbels.

We proeven de geschiedenis van Noordman

Renate heeft voor mij een proeverij samengesteld, aan de hand waarvan ze me de geschiedenis van Noordman kan vertellen en de diversiteit in de wijnhuizen die ze in het assortiment heeft kan laten zien. We beginnen met een glas mooi rijke Champagne van Jean Diot, want de gebroeders Noordman hebben hun bedrijf in 1934 opgericht in Epernay. Het is een heel persoonlijk bedrijf gebleven, ook de opvolgers van Jan en Willem Noordman zijn altijd als een soort familie betrokken gebleven. Daarom schenkt Renate me een bijzondere ‘natural sparkling wine’ van Gewurztraminer, Muscat en Pinot Blanc van Jos Meyer. Ook een familiebedrijf, dat inmiddels door twee zussen gerund wordt. Verder drinken we een Gros Manseng van Domaine des Cassagnoles (uit de Cotes de Gascogne), een huis waar Noordman al bijna 25 jaar mee werkt en een Chardonnay van Serre de Guéry, de eerste wijn die Renate heeft ingekocht toen ze bij Noordman ging werken.

Wijnhandel Noordman

De meest recente wijn die aan het assortiment is toegevoegd is een cabernet sauvignon met cinsault van Opstal, uit Slanghoek in Zuid-Afrika: een fijne, volle wijn met krachtig zwoel fruit, door de ripasso-stijl die de wijnboer heeft toegepast door hele trossen cinsault te gebruiken. De laatste wijn die ik proef is een Maury Sec van Mas de la Devèze, een jong wijnhuis in de Roussillon (de laatste internationale wijntrip die Renate voor de coronacrisis heeft gemaakt): een stoere, robuuste wijn.

Het is een bijzonder bedrijf, de firma Noordman: tegelijkertijd klassiek en heel modern, op de horeca gericht en op de particuliere klant, en sinds kort dus met een jonge, ambitieuze dame aan het roer. Dat is veelbelovend. En dat industrieterrein is absoluut een bezoek waard, want als je binnenloopt, belooft Renate dat ze iets moois voor je gaat uitzoeken!