fbpx

Bistro & Wijnbar Zus: hippe culinaire hotspot in Ouddorp

Ouddorp, badplaats en toeristentrekpleister in de zomer. Dat dit niet betekent dat je veroordeeld bent tot een snelle hap bewijzen ze bij Wijnbar & Bistro Zus. Begin 2018 heeft deze sfeervolle en warm ingerichte wijnbar haar deuren geopend. De zaak wordt gerund door vader met twee dochters, Vivian en Dominique. Ze wonen zelf in Ouddorp en hebben eerder een strandtent op de Brouwersdam gehad. Waar het daar vooral snel en makkelijk moest, wilden ze met deze wijnbar een hele andere weg in slaan. “Je komt hier echt om te tafelen en te genieten van verschillende kleinere gerechten met, als je er naar vraagt, mooie bijpassende wijnen” vertelt Vivian. Dat is ook meteen wat Wijnbar & Bistro Zus onderscheidt van de andere horecagelegenheden in Ouddorp.

Van Nieuw-Zeeland tot Italië, voor ieder wat wils

Bij Wijnbar & Bistro Zus kun je kiezen tussen de 15 á 20 wijnen per glas. Een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc of Italiaanse primitivo en pinot grigio zijn de hardlopers, maar ‘de Zussen’ vinden het ook erg leuk om de gast ervan te overtuigen eens een ander wijn te proberen. “Een volle hout gelagerde chenin blanc uit Zuid-Afrika of, één van mijn favorieten, een mooi glas Amarone” noemt Vivian als voorbeeld. Daarnaast is er nog een mooie selectie wijnen per fles te bestellen.
Elke week is er naast de selectie wijnen per glas een ‘wijn van de week’ om de gasten te blijven verrassen. Deze wijn is passend bij het weer, het seizoen of een ander moment. Daarnaast verandert de wijnkaart ook met de menukaart mee. Vivian: “Samen met onze leveranciers proeven we bij zo’n wisseling welke wijnen er goed bij de nieuwe gerechten passen”.

Verrassende wijnspijscombinaties bij Zus

Tijdens je bezoek kun je kiezen voor een viergangen verrassingsmenu mét bijpassende wijnen. Proef bijvoorbeeld net als ik een steak tartare met een volle, maar zachte rosé uit de Provence als begeleider. Met als tweede gerechtje coquilles met doperwt, parmaham en een botersaus. Hierbij past de houtgerijpte chenin blanc die erbij wordt geserveerd perfect. Het hoofdgerecht bestaat uit een heerlijk mals stukje bavette met hierbij een fruitige, zwoele en stevige maar niet te overheersende shiraz. Als afsluiter een glaasje PX-sherry, wat al een dessert op zich is, met een chocolademousse. De gerechtjes zien er prachtig uit en smaken ook nog eens heerlijk. De wijnen passen goed bij het eten. Schroom ook niet om naar extra uitleg over de wijnen en de wijnspijscombinaties te vragen.

Vaste gasten en genietende toeristen

De bezoekers van Wijnbar & Bistro Zus zijn heel gevarieerd. Zo zitten er tussen de vaste gasten ouderen, maar ook jongeren die hun diner starten met één van de vele gin-tonics. Omdat Ouddorp veel toeristen trekt in het zomerseizoen komt er in die maanden nog een hele doelgroep bij. “Van de groep toeristen zullen vooral de genieters een plekje in beslag nemen en zullen de mensen die snel een sateetje willen deze wijnbar en bistro wel overslaan” grapt Vivian. Als je richting Ouddorp gaat, in het zomerseizoen of daarbuiten, van een bezoek aan Wijnbar & Bistro Zus krijg je zeker geen spijt!
Tijdens mijn bezoek heb ik natuurlijk ook een en ander geproefd.