fbpx

Ayla: stap in een andere wereld

Op een steenworp afstand van Rotterdam CS vind je restaurant Ayla. Tussen alle hectiek van voorbijkomende trams en auto’s is daar altijd leven in de brouwerij. Zowel aan de voor- als achterzijde van Ayla vind je een gezellig verwarmd terras. Zodra je binnenstapt waan je je echter meteen in een andere wereld. Een mix van eclectische invloeden uit Europa met een internationale touch. De grote cocktailbar maakt veel indruk en de gedroogde vleeswaren die boven de bar hangen zorgen dat je gelijk trek krijgt in een bordje charcuterie.

Mediterrane shared dining gerechten met een Arabische twist

Inmiddels is het restaurant – terecht – met een BIB Gourmand bekroond. Het biedt een ‘shared dining’ concept met luxe tapas, geïnspireerd door verschillende Mediterrane keukens. Alle gerechten worden gekenmerkt door de hoeveelheid kleur, geur en smaak en hebben vaak een Arabische twist. Als aperitief of bij de borrel worden er oesters, diverse vleeswaren en andere tapas geserveerd. De menukaart is opgebouwd uit kleine gerechten zoals zacht gegaarde kalfssucade of geroosterde baby octopus, maar ook een aantal grotere gerechten zoals een runderbavette van de plancha met chimichurri en lente-ui of de saffraanrisotto met konijnenstoof, saffraankroepoek en gamba’s van de plancha. En dan hebben we het nog niet eens over de wijnen gehad…

Spannende wine pairings

De wijnkaart is met veel zorg en liefde samengesteld door Nienke. Naast sommelier is Nienke ook manager van Ayla. Ze noemt zichzelf het liefst een ‘doorgeslagen wijnliefhebber’. Nienke is Bourgondisch opgevoed en de voorliefde voor wijn begon al toen ze thuis woonde en na haar 18e verjaardag direct vijf wijnen ging kopen om uitgebreid te kunnen proeven. Nienke verzorgt ook de wijntrainingen voor het personeel van Ayla. Soms wordt dat zelfs samen met de importeur gedaan om echt ‘tot de bodem van de fles’ te duiken. Iedereen kent de achtergrond en het verhaal van de wijnen maar er wordt ook regelmatig met elkaar geproefd. Dit zorgt voor een leuke dynamiek met de keuken om vervolgens een spannende wine pairing te kunnen bieden aan de gasten.

Bij iedere wijn een persoonlijk verhaal

Op de wijnkaart van Ayla vind je circa 30 wijnen waarvan 20 per glas. Ook schenken ze een aantal wijnen buiten de kaart om of wordt er bij bijzondere gelegenheden iets extra’s ingekocht. Sinds kort schenken ze ook een kleine selectie natuurwijnen. Er vindt altijd intensief contact plaats met de leveranciers om regelmatig weer iets bijzonders te kunnen schenken. Daarnaast gaat Nienke met een aantal collega’s soms zelf op onderzoek om ook echt het persoonlijke verhaal van de wijnboeren aan te horen. Bij Ayla willen ze je namelijk graag uitleggen welke reis de wijn heeft gemaakt, van de wijngaard tot de fles. Ik proefde er drie mooie wijnen waaronder de 100% petit verdot van het wijnhuis Savalan uit Azerbeidzjan. Het is een zeer krachtige wijn met veel rijp fruit en kruiden. Nienke schenkt hem het liefst ná het diner, gewoon als een soort extra dessert.
Bij Ayla nemen ze je graag mee op een culinaire reis door de Méditerranée, en dat betekent dus ook dat je op wijnreis gaat. Ze schenken er wijnen die het randje opzoeken, bedoeld om gasten te verrassen. Wil je graag iets nieuws proberen en proeven wat je niet overal tegenkomt? Dan ben je meer dan op je plek bij Ayla.