fbpx

Héroine: heldin van de wijn en spannende combinaties

Wanneer je bij Héroine restaurant & bar, gevestigd in het Industriegebouw in een zijstraat van de Goudsesingel, naar binnen loopt voel je de prettige en rustgevende sfeer die er hangt. Via het keukenluik heb je direct zicht op de chefs en kun je al even spieken wat er bereid wordt. Als je naar boven kijkt zie je het industriële ontwerp van het gebouw. Zo is Héroine namelijk begonnen, op een locatie waar nog geen leiding doorheen liep. De eigenaren konden hierdoor dus de volledige vrijheid nemen om de locatie naar eigen smaak in te richten. Er is gekozen voor een warme en comfortabele inrichting, met veel gebruik van hout en natuursteen. De verschillende hoekjes zijn allemaal voorzien van ander meubilair maar vormen samen wel één warm en saamhorig geheel.
Foto: Unfolded

Veel ervaring in huis

Oprichters en eigenaren Eva Eekman en Michael Schook vonden hier de perfecte locatie om hun nieuwste restaurant te vestigen. Eva is ook eigenaar van De Matroos en het Meisje, waar Michael voorheen ook chefkok is geweest. Bij Héroine heeft Michael zichzelf als doel gesteld om het menu naar een hoger niveau te tillen. Daarbij is een goede sommelier natuurlijk onmisbaar. Want alleen samen kun je met de combinatie van geweldige gerechten, mooie wijnen en verrassende andere dranken tot het beste resultaat komen. Toen sommelier Maaike Kauffman-Kross bij Héroine kwam, had zij al veel ervaring bij sterrenzaken opgedaan. Geen uitdaging is haar teveel en daarom vond zij het juist een leuke uitdaging om de wijnkaart van Héroine onder handen te nemen.

Het is niet alleen wijn waar je mee wordt verrast bij Héroine

Op dit moment is de hele wijnkaart door Maaike zelf geselecteerd, met keuze uit zo’n 150 verschillende wijnen. Hiervoor wordt gewerkt met een vaste opslag zodat de prijzen niet drie keer over de kop gaan. Dit zorgt ervoor dat de kostbare wijnen toegankelijker worden. Wijn is niet het enige waar Maaike zich mee bezig houdt bij Héroine, zij vindt het namelijk maar al te leuk om zelf spannende sap en limonade-arrangementen te maken, zoals een siroop van kumquat (een kleine citrusvrucht). En dat is natuurlijk niet zomaar iets, om iedere keer weer een verrassend drankje naast de gerechten weten te zetten, helemaal from scratch. Ook heeft zij zelf een gin gemaakt (zie foto). Hoe tof is dat! Wat Héroine zelf zo leuk vindt is het speelse karakter waarmee zij kunnen experimenteren met wijnen en dranken.
Foto: Tim Straathof

Spannende combinaties

Michael weet de spannendste gerechten neer te zetten waarin gespeeld wordt met vet en zuur tegelijkertijd. En ja, dat is nou eenmaal lastiger om te combineren met wijnen, want zie dat maar allemaal terug te vinden in een wijn. Zo stond er een tijd een eierdooier op het menu die op 62 graden is gegaard, waarbij er ook is gespeeld met doperwtencrème en bechamelsaus. Een wijn daarbij vinden is daarom best een uitdaging. Maaike heeft daar de grauburgunder van Weingut Julius naast geplaatst. En leuk genoeg, was dat een top combinatie! Ook bij de desserts wordt alles uit de kast getrokken. Zo proefde ik een dessert van venkel, framboos, vlierbloesem en rooibos in combinatie met een Nederlandse wijn van een kleine wijngaard uit Limburg: de müller thurgau van Steineberg. Gelukkig is het team daarin altijd heel gedurfd. “We experimenteren weleens met een zwart glas. Om je te overtuigen dat dit de tofste combinatie is, hoef je eigenlijk alleen je smaakpapillen te gebruiken. De kleur van de wijn wordt trouwens lang niet altijd goed geraden.”

Foto: Unfolded

Fijn ingedeelde wijnkaart

Naast dat Héroine een hele mooie en uitgebreide wijnkaart heeft, hebben zij er ook voor gekozen om deze toegankelijk te maken voor de gasten. De wijnkaart is ingedeeld met plustekens, te beginnen met licht, oplopend naar medium en vol. Deze categorieën zijn vervolgens ingedeeld per prijs, zodat je als bezoeker heel aangenaam door de kaart kunt scannen en eigenlijk al snel naar je eigen profiel kunt gaan zonder te veel poespas. Dit bespaart je weer een paar zweetdruppels op je voorhoofd en zorgt ervoor dat je gewoon kunt genieten van je avondje uit. Je kunt je natuurlijk ook volledig laten verrassen met het wijnen- en sappenarrangement, zo hoef je niet meer na te denken en alleen maar volop te genieten!