fbpx

Walsjérôt: Tap, proef en ontdek je suf

Op een zonnige namiddag streek ik neer bij Walsjérôt in Rotterdam. Op deze heerlijke plek kan je namelijk genieten van meer dan 70 wijnen! Je kunt deze wijnen zelf tappen, per slok, half glas of heel glas. Neem van de wijn een kaartje mee zodat je er aan tafel nog iets over kunt lezen of laat de gezichten achter Walsjérôt je er iets over vertellen. Ik interviewde Jelle Stelpstra, de goedlachse eigenaar van Walsjérôt .

Te veel om uit te kiezen

Walsjérôt is echt een wijnbar voor iedereen. Zo staat er voor ieder wat wils aan fijne wijn op de tap. Van een goed glas wijn tot wijnen voor de echte wijnliefhebbers. Door de verscheidenheid staan er veel verschillende wijnen op de tap. Er worden ook regelmatig dikke klappers geopend.

Terwijl je staat te walsen, waan je je bij Walsjérôt even in Franse sferen. De sfeer is aangenaam, de wijnen zijn goed en de producten daarbij maken het plaatje compleet. Chique maar zeker niet stijf. Het team beantwoordt met veel plezier elke vraag over wijnen en spijzen. Dat maakt het ook zo leuk om eens een kijkje te nemen bij deze wijnbar, want juist de niet voor de hand liggende combinaties zijn bij Walsjérôt goed gepresenteerd.
Jelle zijn favoriete wijn van dit moment? In het warmere seizoen vindt hij het supergaaf om voor fris rood te gaan. Een mooie rode wijn die licht gekoeld staat. Dit is vaak niet de eerste wijn waar je aan denkt tijdens een warme zomerdag, maar juist zo’n opwekkende rode wijn is eens wat anders dan wit. Het team van Walsjérôt neemt je graag mee in dit soort ontdekkingen!

Laat je verrassen door het gastvrije personeel

Naast Jelle staan natuurlijk ook nog andere toppers klaar om jou te adviseren. Zijn maître-sommelier Niklas is zijn rechterhand. Ze runnen het grotendeels met z’n tweeën, maar een van de twee zal altijd aanwezig zijn bij een bezoek aan Walsjérôt. Verder zijn er nog 3 fijne medewerkers die er elke keer weer voor zorgen dat de dag goed verloopt.
Op een vrijdagavond is het namelijk zo druk met mensen in een verhaal meenemen, dat er voor Jelle dan bijna geen tijd is om in de keuken te staan.
Ondanks dat niet alle medewerkers per se een achtergrond in de wijn hebben, is er in het hele team veel plezier in het bezig zijn met wijn. Deze laagdrempeligheid markeert Walsjérôt juist als een fijne plek. Even geen idee welke wijn je van de tap gaat halen? Het team staat altijd open om je te helpen bij deze zoektocht.

Divers, verrassend en afwisselend

De wijnen worden door een proefgroep geselecteerd. Zo zijn zij gaan kijken naar verschillende landen, streken en druiven om het aanbod zo divers mogelijk te krijgen. Ondertussen sturen importeurs regelmatig flessen op wanneer Jelle om wijnen met specifieke criteria vraagt. Dan komen er in 1 keer 72 flessen binnen die door de proefgroep beoordeeld worden of deze bij Walsjérôt op de tap kunnen komen.
Het zal je natuurlijk niet verbazen dat wijnimporteurs graag een plekje op de tap bij Walsjérôt willen bemachtigen.
Juist deze afwisseling van wijnen in het assortiment wordt erg gewaardeerd bij de vaste Walsjérôt bezoekers. Dan staat er naast de vaste wijnen ineens een nieuwe tussen, zo blijft het leuk om te komen proeven. Soms is een wijn is beperkt beschikbaar, dus dan heb je geluk als je van een slok hebt kunnen genieten.

Niet alleen wijnen, maar ook kazen met een verhaal

Jelle is zelf een echte kaasfan. De kazen die zij in huis hebben wisselen daarom regelmatig. Om de kazen heen zit vaak een verhaal die hij graag toelicht aan de bezoekers. Zo vertelde hij dat hij het ‘cheesy’ idee kreeg om elke week een andere kaas uit de 500 favoriete kazen van Betty Koster in te kopen en kaas van de week te maken. Zo kan hij de mooiste verhalen over kaas en wijn vertellen en daar wordt hij blij van: mensen meenemen in het verhaal. 

Jelle vertelde dat hij laatst bij de Roquefort een prachtig verhaal had over hoe deze kaas is ontstaan. Ik kon het natuurlijk niet laten om verder te vragen bij Jelle naar het verhaal. Dit verhaal is aan te passen op elk publiek, van kind tot volwassene, maar blijft in de basis altijd hetzelfde. 

Ik neem je alvast mee in onze versie: “Er was eens een herder met een grote groep schapen. In die tijd bestonden er nog geen melkpakken. De melk namen ze toen mee in gedroogde magen van schapen. Terwijl de herder door de weide liep met roggebrood en melk, zag hij een mooi meisje. Tsja, zijn handen waren vol. De herder besloot de melk en het roggebrood in een grot te leggen. Hij liet zijn schapen daar achter en is naar het meisje toe gerend. Na 7 verliefde weken bedacht de herder zich dat zijn schapen nog bij de grot staan. Toen bleek ineens dat de schimmel van het roggebrood ervoor heeft gezorgd dat de melk is verkaast tot Roquefort. De herder had op dat moment zo’n trek en nam een hap. Dat was behoorlijk lekker!”

Heerlijkheden van ver en dichtbij

Naast een tof kaasassortiment kun je bij Walsjérôt ook terecht voor charcuterie, flammkuchen, oesters en visconserven. Terwijl wij in gesprek zijn met Jelle komt de Oestercompagnie de oesters op de scooter langsbrengen. Met een glimlach vertelt Jelle dat de producten het liefst uit de buurt komen, of met een goed verhaal. Daar is hij altijd wel goed mee te pakken.

Wij genoten van een heerlijke borrelplank met onder andere Parmaham, mortadella, spinata romana, camembert van buffelmelk, tomme de savoie en black betty. Bij zo’n plank kun je natuurlijk zelf een wijnproeverij creëren door er verschillende wijnen naast te zetten. Lekker experimenteren, proeven en er achter komen welke wijn perfect bij jouw smaak past!

Bekijk meer: