fbpx

Wijn bij Henk: living wine from living soil

Als je opzoek bent naar een nieuwe hotspot om je wijnen in huis te halen dan ben je bij Wijn bij Henk aan het goede adres. Terwijl je geniet van plaatjes en van de ontspannen sfeer in zijn ‘huiskamer’, vertelt hij je graag meer over de wondere wereld van wijn.
Het motto achter deze wijnwinkel is ‘living wine from living soil’. Er mag namelijk echt leven in de wijngaard zijn, niet alleen de druiven kunnen hier groeien maar juist ook het ecosysteem. Zo ziet Henk het liefste dat zijn wijnboeren geen pesticide gebruiken maar juist een levende grond hebben. Dit zorgt er namelijk voor levendige wijnen met pure smaken. Daarbij kan je zo de echte smaak van de druif nog beter tot uiting brengen. Een vrij nieuwe hotspot in Rotterdam Noord, dus trek de fiets uit de schuur en neem er eens een kijkje!

Van wijn tot opera

Henk heeft, na een succesvolle vinologenopleiding, een tijd als sommelier gewerkt in Amsterdam. Na een tijd in een andere wijnwinkel in Amsterdam te hebben gewerkt, was het tijd voor een switch. Hij heeft namelijk naast een passie voor wijn ook een passie voor opera, zodoende is hij agent geworden van operazangers. Zie jij de overeenkomsten al? Bij wijn en opera gaat het beide om schoonheid en genieten van mooie dingen. Op en aan vloog hij gedurende 15 jaar internationaal met operazangers. Tussendoor pastte hij regelmatig op wijnwinkels van anderen wanneer ze op vakantie waren.

Een droom die uit komt?

Een wijnwinkel openen was niet perse een lang gekoesterde droom. Echter toen Henk het pand tegen kwam, had hij deze beslissing snel gemaakt. Hij vindt het namelijk heerlijk om de hele dag met wijn en met de winkel bezig te zijn. Hij wilde graag een huiselijke winkel creëren, een plek maken waar mensen makkelijk binnen stappen en naar toe gaan voor de ervaring. Doordat hij geen online webshop aanbiedt, kan hij het publiek in de winkel 100% de aandacht geven die het verdient. Henk geeft met veel plezier advies aan zijn klanten. Uiteindelijk draait het niet alleen om de wijn, maar ook om de fijne babbel met Henk wanneer je weer een lekkere wijn uit komt zoeken.

Combinaties om mee te experimenteren

Bij Wijn bij Henk vind je verschillende bio-, biodynamische- en natuurwijnen. De wijnen gaan door Henk zijn selectie heen, waardoor het wijnen zijn waar hij zelf volledig achter staat en die hij bijzonder vindt. Zo voelt hij ook aan waar hij jou als bezoeker blij mee kan maken. Adviseren over toffe combinaties kan hij als geen ander. Zet maar eens een mooie kaas zoals roodschimmel, taleggio of een andere zachte Italiaanse kaas naast een orange wijn. Dat gaat ontzettend goed. Weg van de gebaande paden van port en madeira is het zeker. Maar juist dat soort combinaties maken de wijnwereld zo mooi.

Wist jij eigenlijk dat orange wijn heel multi-inzetbaar is? Het is namelijk ook aangenaam bij aziatisch eten. Zeker wanneer hier nog een beetje restzoet in zit, gaat dit heerlijk met pikant eten.

Of je dan alleen natuurwijnen vindt bij Henk? Zeker niet. Het belangrijkste vindt Henk dat de wijnen kwalitatief goed zijn en daardoor ook goed in de smaak vallen. Verwacht ook je smaakpapillen te prikkelen met bijvoorbeeld een Toscaanse vermentino met mooie rijke aroma’s van acacia en kamille. Best wel dik.

Eerlijk en puur

De wijnen die je bij Wijn bij Henk vindt zullen altijd eerlijk en puur zijn. Je vindt hier wijnen van druiven waar je misschien nog nooit van hebt gehoord of juist een simpele Italiaanse gekke druif, waar je juist extra van kan genieten omdat deze zo lekker normaal is gebleven. Een ‘ohh lekker’ effect is daarbij gegarandeerd!
Vergelijk de wijnen met een smaakvolle tomaat met olijfolie, of zelfs een goed gebakken brood. Vaak is het product zonder teveel gedoe, gewoon puur, een van de lekkerste smaken. Dit is dan ook een rode draad in de wijnen van Henk.

Toekomstmuziek

Om de winkel nog gezelliger te maken, zit Henk vol met ideeën die hij uit wil gaan voeren. In de toekomst wil hij misschien ook wel proeverijen gaan geven. Dit om het verschil tussen natuurwijn en biodynamische wijnen over te brengen en te laten zien dat dit juist om pure smaken gaat en echt niet alle natuurwijnen funky smaken hebben.

Ben jij ook benieuwd geworden naar mysterie Henk? Neem dan eens een kijkje in zijn huiskamer!

Bekijk meer: