fbpx

Sant Honorat: Liefde voor vakmanschap

Je waant je in het hart van Catalunya. Staande aan de bar drink je een cortado terwijl je de krant doorbladert. In de bakkerij achterin de zaak schuift Alfredo net een brood de oven in. Oudste zoon Tito staat achter de toog waar een indrukwekkende selectie Spaanse (specifiek: Catalaanse) wijnen is uitgestald. Sant Honorat, Artisan Bakery, Wine & Tapas, is eind vorig jaar geopend in de Haagse Piet Heinstraat. De nieuwe bezoeker wordt er door de familie Lira net zo hartelijk ontvangen als de regulars uit de buurt. Het is een aanwinst voor de wijk, maar trekt ook mensen van (ver) buiten de stad!

La familia

Daniella en Alfredo Lira, van Spaanse en Mexicaanse komaf, woonden met hun drie zonen Tito, Eduardo en Mimo als expatfamilie overal ter wereld. Inmiddels studeren de zonen in Den Haag en Delft en helpen zij hun ouders in de winkel wanneer het kan. Vader Alfredo bakt vanaf de vroege ochtenduren het brood waarbij zijn zoon Mimo regelmatig assisteert. Zoon Eduardo,‘El carnicero’, heeft zich gespecialiseerd in de verschillende soorten ibericoham en chorizo. Daniella ontwierp het logo, richtte de zaak in en zorgde voor een mooie selectie van Catalaanse wijnen. Van vrijdag t/m zondag kan er vanaf 17.00 uur worden aangeschoven voor vino y tapas. De wijnen zijn afkomstig van door Daniella zorgvuldig gekozen kleine wijnhuizen, met name uit de regio rondom haar thuisstad Barcelona. De tapas is zowel Spaans als Mexicaans. ‘De ibericoham van Eduardo samen met deze cava, dat is echt genieten!’, vertelt Daniella trots. Op de wijnkaart van Sant Honorat zien we cava van verschillende huizen en dat is geen toeval. Vlakbij Barcelona, in de Penedes regio, wordt ongeveer 90% van alle cava gemaakt. Macabeu, Xarel-lo en Parellada zijn de belangrijkste druiven voor de cava productie.

Alle wijnen (!) per glas beschikbaar

Alle wijnen zijn op glas verkrijgbaar dankzij het Enomatic wijn serveersysteem en wordt per fles verkocht in de winkel. Praktische tip; vanaf 15.00 uur mag er pas wijn verkocht worden. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor Spaanse wijnen en mij valt altijd op dat de labels vaak zo mooi zijn. Daniella als grafisch vormgever beaamt dit. Voor haar is dit niet zozeer marketing, maar geeft het vakmanschap aan. Een woord dat vaak terugkomt in ons gesprek, zo blijkt.

Wat je zoal kunt proeven? Natuurlijk allemaal Spaanse wijnen en dat gaat hier veel verder dan de standaard Rioja. Denk aan een blend van Cariñena en Garnacha uit Montsant of een mooie Macabeo uit Terra Alta. Ook staan er natuurlijk verschillende cava’s op de kaart. Extra bijzonder vond ik de Sant Honorat Vermut Xalar, een kruidige drank gemaakt van witte garnacha. Over mooie labels gesproken!

El Pan

Ik kan er niet omheen om ook wat over het brood te vertellen. Het brood is gewoonweg fantastisch! Het aanbod is, uiteraard, Spaans georiënteerd: Barra Catalana (Spaans stokbrood), Pan de Pagès (tarwe en rogge) en hogaza de León. Vooral de briox, briochebroodjes, gaan als zoete broodjes over de toonbank. Alfredo, oorspronkelijk werkzaam in de transportsector, volgde een intensieve opleiding in Barcelona bij een traditioneel bakkersgilde. Sindsdien is hij officieel bakker. Siempre, voor altijd. ‘Zijn giststarter is heilig’, vertelt Daniella, ‘zelfs op vakantie gaat deze mee en wordt er zorgvuldig voor gezorgd!’ Dit is precies waar het op neerkomt bij Sant Honorat. De liefde voor vakmanschap. Dit is niet alleen voelbaar (en te proeven) in alles wat ze zelf maken en verkopen, maar zie je ook terug in hun leveranciers. Van meel tot vlees, van olijfolie tot de wijn. Het is pure liefde!

Ik vraag tot slot Daniella naar haar wens voor Sant Honorat. ‘Dit moet een sociale plek worden in de wijk waar je wilt blijven hangen met koffie of een glas wijn met een tapa.’. Een vervolgstap voor de familie is het aanbieden van wijnproeverijen en eventueel cursussen. Absoluut een plek om in de gaten te houden