fbpx

Restaurant Sophie: Hoffelijk genieten in Wassenaar

In september is het restaurant alweer 3 jaar geopend voor het ‘gewone’ publiek. Voorheen was Kasteel de Wittenburg, waar restaurant Sophie zich bevindt, alleen toegankelijk met een lidmaatschap. Het waren voornamelijk bedrijven die een lidmaatschap hadden bij het Kasteel, en zij gebruikten de locatie voor vergaderingen en business events. Veel mensen in de omgeving Wassenaar denken dat ze nog steeds niet welkom zijn voor een hapje en een drankje, maar niets is minder waar! Maitre Jordy en Assistent Restaurantmanager Tobias hebben ons een heerlijke avond bezorgd. Ik mocht namelijk genieten van een 6 gangen diner, met fantastische wijn natuurlijk.

Frans met een Aziatische twist

Het begon allemaal op het prachtige terras; een zonnetje, mooi wit gedekte tafels, en een bubbel. Een Spumante om precies te zijn, een lekker fris aperitief! Daarbij kwam nog een leuke amuse: Picanha met truffel en bladgoud. Lekker hapje hoor! Nog even over de keuken, er wordt Frans gekookt met een Aziatische twist. Dat kwam bijvoorbeeld terug bij het briochebroodje met boter waar furikake, een aziatische kruidenmengsel, in zat verwerkt.

Waarom die Aziatische twist? De vroegere eigenaren van het kasteel de Wittenburg waren Barones Sophie en haar man. Ze hielden ontzettend van reizen, en waren dol op Azië. Het restaurant is daarom naar de Barones vernoemd. Daarbij komt dat het duo van
Frans-Aziatisch weinig voorkomt, ik heb het in ieder geval nog nooit eerder meegemaakt.

Perfecte wijn-spijs

Goed, door naar de eerste gang. Gegrilde zalm met citroenmayo, zoetzure augurk, ingelegde venkel, citroen bolletjes en haringkuit. Klinkt amazing toch? Dat was het ook. Hierbij schonk Tobias een Verdejo uit Rueda. De verdejo had ook tonen van venkel en fruit, het was een frisse, lichte wijn, waardoor het goed samenging met dit voorgerecht.

De wijn-spijs combinatie wordt gemaakt aan de hand van de wijnkaart, deze wisselt ongeveer per seizoen. De chefs verzinnen een menu, waarna de soms uitdagende taak voor Tobias en zijn collega’s komt om hier passende wijnen bij te schenken.

Mijn persoonlijke favoriet

Voor mij was de Foie gras met appelcompote en truffel de topper van de avond. Vanwege het aardse van de truffel is besloten hierbij een Blaufränkisch te schenken, prima combinatie als je het mij vraagt.

Ook de afsluitende dessertwijn was fenomenaal! Gemaakt van minimaal 35 jaar oude wijnstokken van de Monastrell druiven. Hij komt uit Valencia, Spanje, en is mooi diep donkerrood van kleur. Aroma’s van pruim, vijg en gekonfijt fruit, maar ook met wat frisse tonen erin. Dat ging super lekker bij het dessert met bosfruit.

De kasteelervaring verlengen

Na zo’n heerlijk diner zou je eigenlijk willen overnachten toch? Laat dat nou net ook kunnen. Kasteel de Wittenburg beschikt ook over een aantal schitterende hotelkamers, geheel in in de oude stijl gehouden. Het restaurant is vaak voornamelijk gevuld met hotelgasten, en nog weinig gasten vanuit de omgeving. Het is zeker de moeite waard om eens naar dit prachtige landgoed te gaan voor een lekker verrassingsmenu van de chef! Dat kan eventueel ook voor de lunch, want in het weekend zijn ze al vanaf 12 uur open. Nu hebben ze al een prachtig terras, maar vanaf eind dit jaar kan je ook genieten op het vernieuwde terras aan het water.

Ik heb hier genoten van heerlijke wijnen, fantastisch eten en het fijne, gastvrije personeel. Voor mij is dit een plek om zeker nog eens terug te komen!