fbpx

Het allerbeste voornemen ooit

In de laatste weken van het jaar staan we vaak massaal stil bij onze goede voornemens. Helaas zijn ze in het begin van het nieuwe jaar al snel gevlogen, maar ik heb er eentje die geen straf is om vol te houden. Het lukt mij tenslotte al twee jaar.

Toen ik eind 2018 aan mijn lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar begon, besloot ik het eens even helemaal anders aan te pakken: in voorgaande jaren had ik mijn voornemens eigenlijk vooral gebruikt als manier om mijn leven moeilijker te maken door de lat voor alles veel te hoog te leggen, maar in 2019 wilde ik mijn voornemens positief formuleren om mijn leven juist beter te maken. Ik heb dat jaar het meest plezier gehad van voornemen vijf: ‘kiezen voor gaafheid’ en in het bijzonder het subonderdeel ‘elke week een glas bubbels drinken’.

IJzeren discipline

Het is het enige voornemen waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat ik het met een ijzeren discipline vol heb gehouden, natuurlijk vooral omdat ik er elke keer intens van genoten heb. Want er blijken, als je het maar wilt, plenty redenen om een glas champagne, cava of prosecco te drinken. Als je een deadline hebt gehaald, als je zenuwachtig bent omdat je bent ingehuurd om twee vrienden in de echt te verbinden (en omdat dat deels in het Duits moet), als je een aperitief wilt bestellen bij een diner, als je op zaterdagmiddag met een grote berg boodschappen op de markt nog even een drankje gaat doen en als je al de hele dag moe bent en alles tegenzit, want als bubbels niet helpen gaat niks helpen. Eigenlijk kan bubbels drinken altijd.

2020 mét champagne hoogtepunten?

In mijn agenda teken ik bij iedere week een leeg champagneglas, dat ik inkleur als ik mijn voornemen voor de week weer heb uitgevoerd. En omdat er zoveel redenen zijn om aan de bubbels te gaan, is het me elke week in 2019 gelukt, waarna ik heb besloten het voornemen ook in 2020 te continueren. En hoewel er in 2020 niet zo heel veel te vieren leek, is het toch maar één keer voorgekomen dat ik op zondagmiddag een klein flesje cava van de Hema op het station open heb gemaakt omdat ik anders niet aan mijn bubbels-tax kwam. Bovendien heb ik mijn voornemen met beide handen aangegrepen om dingen te leren. Zo zijn we in 2019 op vakantie gegaan naar de Champagnestreek, zodat ik in Reims en in Epernay allerlei champagnehuizen heb kunnen bezoeken. Ideaal om gelijk de kennis die ik in mijn WSET-cursussen heb opgedaan ook in de praktijk toe te passen.

Ook heb ik mezelf en een aantal vrienden ter gelegenheid van mijn verjaardag getrakteerd op een heuse champagneproeverij bij La Bordelaise. Dit leverde een hoop nieuwe kennis op van de verschillende soorten bubbels die er zijn, maar ook mijn eerste ervaring met een Engelse en een Maastrichtse bubbel. Het absolute hoogtepunt was dat ik die avond een fles mocht sabreren: een superfancy handeling die in principe nergens voor nodig is maar het droeg zeker bij aan het ‘kiezen voor gaafheid’- voornemen.

Met bubbels voelt alles beter

Het is nu bijna 2021. Ik zie aan alle kanten dat iedereen grote verwachtingen heeft van wat het nieuwe jaar zal brengen, natuurlijk vooral omdat 2020 voor zovelen van ons een grote teleurstelling is geweest. Ik ga er in elk geval voor zorgen dat ik, wat er ook gebeurt, dit goede voornemen meneem naar het nieuwe jaar en ik nodig iedereen uit om mee te doen. Wekelijkse feestelijkheid gegarandeerd en je voelt je een beter, vrolijker mens!
Doen jullie met mij mee?