fbpx

Q&A with a Sommelier: Ronnie Brouwer

In onze (terugkerende) rubriek Q(uarantine) & A with a Sommelier onderwerpen we Neerlands beste sommeliers aan een ‘horeca lockdown’-vragenvuur. Al gaat gelukkig de horeca steeds meer een stapje open, sluiten we deze serie af met Ronnie Brouwer van De Kromme Dissel.

Ronnie is geboren en getogen op één van de prachtige Waddeneilanden, Ameland. Al meer dan 20 jaar werkzaam in het vak en gooit hoge ogen. Niet voor niets werd hij in 2017 verkozen tot Sommelier van het Jaar. Sinds 2011 is hij sommelier én manager van het befaamde sterrenrestaurant De Kromme Dissel in Heelsum. Eén van de leukste dingen van het vak is voor hem iedereen lachend de deur uit te zien gaan.

Hi Ronnie. Met zoveel passie voor de horeca zal het vast heftig zijn nu de horeca maar gematigd open kan zijn. Hoe gaat dit je af?

Persoonlijk gaat dat me dit goed af. Overdag ben ik veel in het restaurant bezig. In de avond ben ik samen met mijn verloofde thuis veel bezig om onze bruiloft te plannen. Dat kan nu mooi in de avond thuis, vergezeld door een goed glas wijn. Of voor de tv Netflixen, zoals de rest van Nederland uiteraard.

Wat een mooi nieuws, gefeliciteerd. Leuk dat je daar dan nu juist tijd voor hebt. Je bent natuurlijk niet alleen sommelier, maar ook restaurantmanager. Hoe vul je je tijd nu in?

Op het werk is het fijn om veel dingen strak te trekken wat er tijdens normale werkweken vaak bij inschiet. Zo hebben we bijvoorbeeld de hele wijnkelder weer strak op volgorde van de wijnkaart gelegd. Daarnaast zijn we bij alle Fletcher hotels gastheerschaptrainingen aan het geven. Op deze manier proberen we iedereen te helpen in het opstartproces wat overal weer staat te gebeuren zodra alles weer kan. Daarnaast heb ik bij Neerlands wijnmakerij een blend gemaakt die we ook bij alle Fletchers breed in gaan zetten. Niet een paar flesjes hoor, maar 8400 flessen!

Ook het finetunen van het menu kunnen we nu in alle rust doen. Oftewel heel veel projecten waardoor je veel positiviteit uit deze nare periode kan halen en je de toekomst beter en makkelijker maken.

Dat zijn zeker mooie projecten, genoeg om handen. Heb je naast het plannen van de bruiloft nog andere hobby’s ontwikkeld nu je zo veel tijd over hebt?

Klinkt heel burgerlijk, maar ik heb erg veel gewandeld. Lekker de natuur in. Vind het ook schitterend dat ik qua hobby, het kijken van voetbalwedstrijden van Ajax, niks heb gemist, meestal moest ik dat toch vluchtig volgen. Live wedstrijden zijn natuurlijk altijd nog beter, maar ach is er nog ruimte voor groei van de hobby.

En is er dan tijdens het kijken van die wedstrijden ook ruimte om zelf meer te drinken?

Nee, ik ben dus juist minder gaan drinken! Tegenwoordig ga ik zelfs redelijk op tijd naar bed. Normaal gesproken zie ik mijn vriendin pas rond 1 uur ’s nachts als ik thuis kwam, dan gingen we nog gezellig spelletjes doen met een goed glas wijn erbij tot laat in de nacht. In dat soort situaties drink je gewoon meer, maar dat is nu wel anders.

Maar wijn zal vast niet helemaal ontbreken. Wat is momenteel jouw favoriete (corona)wijn of quarantaineknaller?

Hahaha mooie vraag. Thuis drinken we momenteel veel Gavi di Gavi, Blanc de Noir van Mayer-Näckel, en Chenin Blanc van Adi Badenhorst. De Gavi di Gavi vind ik geweldig omdat door het vele aanwezige kalk daar in de bodem de wijn vaak zacht, puur en elegant overkomt. Overigens is er voor mij met een goed glas bier of pilsje voor de dorst ook niks mis.

Maar welke wijn zou jij dan persoonlijk aanbevelen aan onze lezers?

Oef, er is zoveel moois te koop allemaal. Maar ik zou juist kwalitatief wat leukere wijnen kopen, wijnen waarin je je echt goed kan verdiepen. Dus check vooral ook eens de website van het huis, zoek de kenmerken van de druif en de steek op. Zo word je wijzer en creëer je voor jezelf een extra dimensie en leercurve.

Om af te sluiten, welke sommelier moeten we volgens jou echt in de gaten houden?

Het is bijna onmogelijk om ze niet in de smiezen hebben, maar team Zoldering is erg goed en vernieuwend bezig. Maar als ik daarvan dan toch een specifieke naam moet nemen, dan uiteraard Wout Jans.

Ha, Zoldering wordt door meer collega’s genoemd. Daar moeten we dus snel eens langs. Bedankt voor de tip en het leuke gesprek, Ronnie!