fbpx

Sanne Hoofdman: Jong, ambitieus en een (wijn)wereld vol verrassingen!

Op een zonnige vrijdagmiddag word ik vrolijk verwelkomd door Sanne Hoofdman bij Zus in Ouddorp. We nemen plaats voor de wijnkast, waar anders, want ik ben heel nieuwsgierig naar wat deze jonge wijnvrouw (22) nog allemaal van plan is!

Sanne, wat leuk dat we hier welkom zijn. Laten we bij het begin beginnen, hoe ben jij in de wijnwereld terecht gekomen?

Het begon eigenlijk bij een van mijn eerste baantjes in de afwas, daarna keukenhulp geworden en daarna heb ik een lange op een beachclub in Ouddorp gewerkt, vanuit die passie en liefde voor de horeca ben ik naar de middelbare hotelschool gegaan, in Bergen op Zoom. Tijdens deze opleiding heb ik stage gelopen bij Restaurant Fred** in Rotterdam daar heb ik een hele fijne tijd gehad. Ik weet nog goed dat ze daar vroegen ‘Sanne, waar wil je echt goed in worden?’. Ik wist het nog niet, maar in ieder geval niet in wijn, want dat deed voor mijn gevoel iedereen al en er wordt altijd zo uit de hoogte over gedaan. Maarja, een paar jaar later zit ik hier toch..

Het was niet de bedoeling, maar we zijn er toch.

Inderdaad. Ik heb mijn stage destijds afgerond en mijzelf een beetje verdiept in gedistilleerde dranken, maar toen kwam ik hier terecht, bij Zus. Samen met mijn werkgeefster ben ik begonnen aan SDEN2, want ja waarom niet. In die tijd stopte zij vanwege haar zwangerschap, waardoor ik alleen door ben gegaan met SDEN3. Hoe meer ik er mee bezig was, hoe leuker ik het begon te vinden. Het ging mij ook goed af dus ik dacht ‘gas erop, waarom ook niet’ en heb de stap naar de vinologenopleiding gezet.

Wat grappig dat eigenlijk iets wat je totaal niet wilde doen, hetgeen is waar je nu veel plezier uit haalt. Je bent dus van SDEN2 naar SDEN3 naar de vinologenopleiding gegaan, vond je dat een grote stap?

Ja eigenlijk wel, het verschil tussen SDEN3 en de vinologenopleiding is wel erg groot. Een jaar lang heb je om de week een lesdag en de theorie die er bij komt kijken vind ik veel uitgebreider, zeker in vergelijking met SDEN3. Ik vind het wel belangrijk om mezelf te blijven prikkelen en nieuwe dingen te leren, ik heb dat ook wel nodig om niet verveeld te raken. Dus vandaar ook de vinologenopleiding. Ik vind het wel super leuk dat ik door de vinologenopleiding ook een proefgroep heb. Een groep mensen die net zo gek zijn op wijn als ik en waarmee ik kan discussiëren over wat je ruikt en proeft alles wat daarbij hoort, dat houd je ook scherp.

Ja dat snap ik, is even omschakelen. Maar ik geloof dat het je wel goed afgaat. Ik hoorde dat je het onderdeel Frankrijk met een 10 (!!) hebt afgerond. Kan ik daaruit concluderen dat Frankrijk ook je favoriete wijnland is?

Haha, ja dat was wel een verrassing. Misschien heb ik gewoon geluk gehad dat ik goed heb samengevat en dat ze de juiste dingen vroegen. Daarnaast vind ik Frankrijk wel een heel mooi wijnland. Het is een heel interessant en divers land natuurlijk. Zelf hou ik wel van het klassieke dat Frankrijk heeft. Zo vind ik een Pinot Noir uit de Bourgogne erg lekker, maar ook voor Champagne kan je mij echt wakker maken, maar ach, wie niet!
Wijnen uit de Rhône, en dan vooral Condrieu, word ik ook heel gelukkig van.

Helemaal eens! Als je iets te vieren hebt, als aperitief of zelfs tijdens het ontbijt. Heb je ook al wijnreizen naar Frankrijk of andere landen gemaakt?

Nee nog niet. Dit jaar staat wel Toscane op de planning. Ik heb al een hele route gepland langs allemaal wijnhuizen waar ik graag eens heen wil gepland. Toevallig hadden we pas ook een gast hier in de zaak, raakte met hem aan de praat en hij vertelde dat hij zelf een wijnhuis heeft in Italië, dus daar gaan we ook langs! Heel veel zin in.

Dat snap ik! Ultiem geluk lijkt me dat, een wijnhuis in Italië…

Ja mij ook, heerlijk. Dat zou ik uiteindelijk ook wel willen hoor. Lekker druiven plukken in de Italiaanse zonnetje, dat is wel een droom eigenlijk. Ik zie mezelf daar wel zitten, misschien zelfs, als ik er een hele lange tijd woon, zelf een restaurant of zelfs een hotel openen!

Nou, dan kom ik langs! Maar even terug naar waarom je niet in de wijnwereld wilde.. Vond je het te stoffig?

Nou, ik was toen een jaar of 18/19 en ik vond dat iedereen zo interessant over wijn aan het doen was en ik begreep niet goed waarom. Nu gelukkig wel!

Ik denk dat dat imago ook wel komt omdat er in veel restaurants misschien vooral mannen en wat oudere mensen aan tafel staan als sommelier. Zie je het als jouw missie om de wijnwereld in Nederland een beetje te verjongen?

Ja zeker wel! Ik vind het ook heerlijk als gasten hier dan zeggen ‘Kan je misschien even vragen of jullie een houtgelagerde chardonnay hebben?’ en dat ik dan kan reageren met ‘Nou, ik denk dat ik jullie daar zelf wel mee kan helpen!’. Ze verwachten niet dat ik deze kennis heb en dat maakt het extra leuk, soort van verrassingseffect.
De meiden hier hebben geen wijncursus gedaan, maar ze vinden het wel super leuk als ik ze iets vertel over de wijnen die wij schenken, zij kunnen het dan ook weer goed vertellen aan de gasten.

Zie je jezelf over 10 jaar nog hier bij Zus werken?

Ja ik denk het wel, we kunnen hier nog zo veel doen en bereiken. Het team is ook echt heel erg leuk om mee te werken. Het lijkt mij ook heel gaaf om hier proeverijen te gaan geven. Ik zie dan van die lange tafels voor me, overal kleine hapjes, alles in één thema, ook de wijnen die we dan gaan proeven. Lekker uitgebreid en relaxed, echt iets voor een zondagmiddag.

Nou bij deze, zet mij maar alvast op de lijst! Dat klinkt heerlijk.

Even een kleine blik op de wijnkast naast ons, maar ik zie dat jullie ook wijnen van De Kleine Schorre uit Dreischor hebben staan!

Ja! De Auxerrois en de Rivaner, vooral de eerste is echt mijn favoriet. Ik kijk ook erg uit naar de Brut de Zélande die dit jaar komt! Het is leuk om van dichtbij deze wijnen te kunnen halen. In Goedereede zit ook een wijngaard, maar zij zijn pas vier jaar lang bezig dus daar zullen we nog even op moeten wachten. Wat wel heel leuk is, is dat we pas een flesje Johanniter wijn van een wijngaard uit Ouddorp kregen! Ik heb nog niet de tijd gehad om deze te proeven, maar ik ben super benieuwd.

De keuze is reuze hier, heb je een favoriet?

Ik heb wel iets heel leuks, ik zal hem je laten proeven. Het is een Pedro Ximénez uit Jerez, van Bodega Ximénez-Spínola uit 2019. Deze exceptional harvest wordt, in beperkte oplage, gemaakt van druiven die wat later geplukt worden en vervolgens vier maanden vergisten in oude Sherry vaten. Normaal gesproken wordt deze druif alleen gebruikt voor de hele zoete sherry’s, maar bij deze bodega hebben ze eigenlijk hun eigen accreditatie gekregen zodat hij hier, onversterkt, een heerlijke wijn van kan maken.
Ik serveer deze wijn vaak bij onze Pata Negra met balsamico en burrata. De vettigheid en het zout van de Pata Negra vind ik heel mooi gaan bij het lichte zoetje van deze Ximénez, juist omdat ze beide wel een goede tegenhanger kunnen gebruiken.

Heel erg lekker, ik hou wel van een combinatie die niet zo voor de hand liggend is! Gelukkig is er bij jullie genoeg om uit te kiezen, zowel in wijnen als in de shared dining gerechten.

We hebben alleen al 16 witte wijnen op glas, eigenlijk best veel. Maar er gaat hier nooit iets weg hoor! De doorloop is best hoog en we bieden ook wijnarrangementen aan bij ons verrassingsmenu, dus we kunnen blijven variëren. De wijnkeuze maken bij de verschillende gerechtjes van onze shared dining kaart vind ik nog wel eens een uitdaging, maar dat houdt het leuk en het houdt mij scherp! Gelukkig proeven we met het team veel en sta ik vaak met de meiden van de keuken te proeven wat volgens ons de beste combinatie is.

Combinaties genoeg zo te horen! We zijn alweer aan het eind aangekomen. Nog 1 vraag om mee af te sluiten…

Heb jij nog de ultieme tip voor de beginnende wijndrinker die toch wat meer over de wondere wereld van de wijn wil leren?

Proeven, proeven en nog eens proeven. Dat is echt dé manier om smaken en geuren te herkennen en je eigen smaak te ontdekken. Uiteindelijk draait het erom dat jij het lekker vindt. Durf ook een keer iets anders te bestellen dan jouw go to glas wijn, laat je verrassen, wie weet bevalt het je heel goed! Mocht je nou echt graag meer willen weten over wijn, ga dan gewoon een wijncursus doen.
Van een avondje met wijn wordt een mens echt niet slechter!

Dus ben je in de buurt van Ouddorp en zoek je nog een lekkere plek? Schuif dan aan bij Zus en laat je door Sanne en het team verrassen met heerlijke wijnen en verrassende wijn-spijs combi’s!

Ik ben benieuwd wat de toekomst voor Sanne in petto heeft, en zij zelf geloof ik ook 😉