fbpx

Wijze lessen van wijnvrouw Birthe van Meegeren

Bij Grapefinds spreken we graag wijnprofessionals die ‘iets bijzonders’ hebben of doen. Zo maakten wij onlangs kennis met Birthe van Meegeren, wijnvrouw van het jaar 2019, wijnspecialist bij Gall & Gall én sinds kort ook opleidingsmanager van de Wijnacademie. Het aandeel mannen in de wijnwereld is her en der wat hoog en wij waren daarom erg benieuwd hoe Birthe hier tegenop bokst. We spraken over haar loopbaan binnen de wijnwereld en haar voorbeeldrol voor andere vrouwen.

Aangenaam Birthe. Je zit volgens ons niet stil met de diverse functies die je in de wijnwereld hebt. Fijn dat je tijd kon vrij maken! Waar komt je voorliefde voor wijn eigenlijk vandaan?

Vanuit thuis! Mijn vader was een groot liefhebber en verzamelaar van mooie wijnen. Hij leerde me al op jonge leeftijd slokjes wijn proeven. Ook was ik van kleins af aan altijd geïnteresseerd in lekker eten en drinken.

Ha dat is dus echt met de spreekwoordelijke paplepel. Je hebt toen gestudeerd aan de hogere hotelschool en bedrijfswetenschappen gestudeerd, daar kan je nog alle kanten mee op. Toch was je al vrij vroeg serieus werkzaam in de wijnwereld. Hoe kwam dat zo?

Ik begon als Management Trainee bij Ahold. Hierbij hadden we regelmatig trainingsdagen met medetrainees. Om ’s avonds iets leuks met elkaar te doen, gaf ik mijn medetrainees wijncursussen met mijn basale kennis van thuis en de Hotelschool. Dat vond ik zo leuk om te doen dat ik na 1,5 jaar besloot mijn traineeship op te geven en een wijnproeflokaal in Haarlem te beginnen. In dit proeflokaal gaf ik veel wijncursussen en veel proeverijen voor bedrijven. Ik deed mee aan een wedstrijd van de Kamer van Koophandel en werd verkozen tot beste Startende Ondernemer van Haarlem en omgeving. Dat bracht me heel veel publiciteit, wat weer goed was voor de business.

Wat gaaf om zo vanuit het grote Ahold door te stromen naar het proeflokaal. Toch kwam je later weer terug bij de keten voor Gall & Gall waar je wijnspecialist bent. Hoe zit dat precies?

Vijf jaar verder kwam ik erachter dat Gall & Gall een wijnspecialist zocht. Ter vervanging van Udo Goebel, want die ging een jaar met sabbatical. Na een aantal gesprekken werd ik aangenomen als Category Manager Oude Wereld Wijnen, vervolgens werd mijn functie Wijnspecialiste van Gall.

Ik houd me bezig met alle communicatie over wijn bij Gall & Gall. Ook doe ik kwaliteitscontroles en specifieke projecten zoals het samenstellen van de wijnalmanak, opzetten van de smaakprofielen en het ontwikkelen van de wijnwijzer. Daarnaast adviseer ik de category managers over hele specifieke wijnissues.

Begin 2021 ben je gestart als Opleidingsmanager van de Wijnacademie, gefeliciteerd. De wijnacademie is natuurlijk vrij gericht op SDEN maar jouw achtergrond is WSET. Zie je daar overlap in of juist verschillen, en welke zijn dat?

De WSET heeft echt een Engelse achtergrond en dat merk je goed. Voor de Diploma Course (WSET4) moet je erg veel essays in het Engels schrijven, dat moet je echt liggen. Het voordeel van de vinologenopleiding vind ik de Nederlandse taal, het geweldige docentencorps en de grote bekendheid van de titel ‘vinoloog van de Wijnacademie’. Als je internationaal zaken doet (zoals ik lange tijd heb gedaan voor Gall), maakt het echt niet uit of je WSET4 of de Vinologenopleiding hebt gedaan.

En dan mag je ook voor KLM nog wijn panellid zijn. Waar let je zoal op als je wijnen voor KLM uitzoekt en beoordeeld? Waar moet een wijn aan voldoen?

In de lucht wordt de wijn vlakker en bitterder van smaak. We zoeken daarom naar wijnen die super fruitig zijn en met afgeronde tannines.

En dan proef je vast ook hele exclusieve wijnen voor bijvoorbeeld de business class. Wat is de mooiste wijn die je ooit hebt gedronken?

Oei, dat vind ik een moeilijke vraag! De beste ervaringen waren natuurlijk toch de wijnen in het gezelschap van de fijnste mensen op de mooiste plekken. Maar de hoogste witte Bourgognes van de beste producenten, hebben me toch het meeste plezier gegeven.

Je hebt vast soms hard moeten knokken om deze mooie posities te verkrijgen in de branche. Wat is jouw ervaring daarmee? Hoe ben je zo ver gekomen als waar je nu staat? (complimenten daarvoor!)

Ik heb nooit een doel voor ogen gehad, heb altijd de afslag genomen die me ècht leuk leek. Wat wel belangrijk is, is om te ontdekken waar je echt goed in bent. Voor mij is dat: iets ingewikkelds simpel en duidelijk uitleggen (wijn!) en het vermogen om mezelf altijd in de doelgroep te kunnen verplaatsen. Als je datgene hebt ontdekt, datgene wat echt bij je past, dan kun je daar gericht een functie bij te zoeken.

Verder ben ik erg gedreven en houd ik van hard werken en studeren. Jezelf blijven ontwikkelen in de wijnwereld en je specialiseren kan je ook ver brengen (bv. in retail, sales, inkoop, een bepaald gebied etc.). Ik denk ook dat mij vaak iets is gegund omdat ik enthousiast, betrouwbaar en transparant ben: what you see is what you get. Tot slot: een groot netwerk is ongelofelijk belangrijk. Zeker in de wijnbranche. Leer zoveel mogelijk mensen kennen door proeverijen en reizen. Dat is leerzaam en leuk!

Ik ben zelf nog maar net (1,5 jaar) werkzaam in de wereld van wijn. Ik merk dat het soms een stoffig en hoog gehalte aan mannen heeft. In 2019 heb jij de mooie titel van wijnvrouw van het jaar mogen ontvangen. Wat is jouw visie op vrouwen in deze branche?

Er zijn steeds meer vrouwen in de wijnbranche werkzaam: zowel in de inkoop bij grote importbedrijven, als categorymanager, als wijnjournalist of als sommelier. En ze doen het natuurlijk hartstikke goed! Vrouwen kunnen vaak goed luisteren, goed proeven en zijn vaak consciëntieus. Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen in de wijnbranche. Als je als vrouw verder wilt in de wijnbranche: zoek uit waar je echt goed bent, zorg dat je je hierin op de een of andere manier kunt onderscheiden en go for it!

Heb je wellicht tips of adviezen aan andere (jonge) wijnvrouwen om zich ook verder op de kaart te zetten in de wijnwereld?

Blijf je ontwikkelen, dat is belangrijk om een echte vakvrouw te worden. Daarnaast is het ook goed voor je zelfvertrouwen. En zorg dat je een specialisme en een groot netwerk krijgt.

Birthe sluit af met een prachtig levensmotto: help elkaar zoveel mogelijk en vergeet vooral niet te genieten!