fbpx

Winespicegirl India is on a mission

Er heerst een hoog snobgehalte in de wijnwereld en er mag ook wel wat gebeuren met het stoffige imago. Wijn kan soms best intimiderend overkomen en dat moet én kan anders, dacht India Donisi (32). Door het maken van humoristische en sexy content waait er een frisse wind door de wijnwereld.

India is half Italiaans en half Surinaams, maar is opgegroeid in Nederland. Inmiddels woont ze bijna 10 jaar in Amsterdam. In de wijnwereld is ze beter bekend als Winespicegirl, het wijnplatform dat zij een jaar geleden oprichtte. Ze post niet alleen sexy foto’s, in haar schuilt een pittige tante die naast haar baan als sommelier tegenwoordig ook wijncursussen geeft. Wij spraken India over haar liefde voor wijn en haar ‘pro-spice aanpak’.

Leuk dat we kennis mogen maken met de ‘brains achter de beauty’ van jouw alter ego Winespicegirl. Waar is jouw liefde voor wijn ontstaan?

Wijn is mij letterlijk met de paplepel ingegoten. In Italië is wijn een essentieel onderdeel van elke maaltijd en mijn eerste slokjes rode wijn kreeg ik als kind vermengd met water aan de eettafel in het glas. Hoe ouder ik werd, hoe minder water ik in mijn glas kreeg. De eerste wijn die ik dronk, kan ik me nog goed herinneren. Het was een boerenwijn die mijn oma in Italië in grote mandflessen kocht bij iemand uit het dorp. Fruitige, jonge wijn van de aglianicodruif die we dan lichtgekoeld dronken. Heel puur en dorstlessend.

Als geboren Italiaanse heb je vast ook een voorkeur voor Italiaanse wijnen. Wat maakt Italië zo'n bijzonder wijnland?

Italië is als wijnland zo bijzonder vanwege de variëteit aan wijnstijlen en autochtone druivenrassen. Italiaanse wijn is nooit saai, elke regio heeft een lokale wijn en er valt zóveel te ontdekken. Daarnaast hou ik van de verkwikkende zuren waaraan je Italiaanse wijn doorgaans goed kunt herkennen.

De voorliefde voor Italië zien we ook zeker terug in jouw verhalen, maar er schuilt volgens mij veel meer achter Winespicegirl. Hoe ben je op het idee gekomen om dit platform op te richten?

Het idee van een wijnblog spookte al langer door mijn hoofd, alleen wist ik niet goed hoe ik mezelf kon onderscheiden van de massa. Het hebben van een duidelijke ‘merkidentiteit’ is steeds belangrijker en de ‘niche wijn’ vond ik eigenlijk te breed. Ook Italiaanse wijn, of wijn voor vrouwen, vond ik te generiek. Toen bedacht ik me dat ik voornamelijk wilde bijdragen aan het minder stoffig maken van de wijnwereld, door middel van humoristische en sexy content. Het mocht best een beetje pittig zijn, en brutaal, zoals The Spice Girls. Ik werkte toen ook al als sommelier en de woordspeling op wijn-spijs, vond ik ook erg leuk. Toen de naam Winespicegirl eenmaal geboren was, kwamen de contentideeën vanzelf.

Met Winespicegirl wil je wijn voor een breder publiek toegankelijk maken. Wat mogen we verstaan onder een anti-snob en pro-spice insteek?

Wijn kan soms intimiderend overkomen voor mensen die er niet zoveel over weten, maar het wel lekker vinden om te drinken. Dit komt voornamelijk omdat wijn in het verleden op een wat exclusieve manier werd gepresenteerd. Er heerste een hoog snobgehalte in de wijnwereld waar ik mezelf altijd aan heb gestoord. Ik vind het jammer dat een prachtig product als wijn in zo een stoffig jasje wordt gestopt in plaats van dat men van de daken schreeuwt: “dit is geweldig, komt dit zien”. Maar ja, een betere wereld begint bij jezelf, mijn pittige aanpakt verkondigt precies dat.

Wijn zo sexy mogelijk maken is jou -letterlijk- op het lijf geschreven als we je foto's mogen geloven. Krijg je ook wel eens nare reacties en hoe ga je hiermee om?

Ik krijg, geloof het of niet, nauwelijks nare reacties. De vervelende reacties die ik heb gekregen in het afgelopen jaar zijn letterlijk op één hand te tellen. Als ik ze wel krijg, lach ik erom. Ten eerste kan ik niet iedereen pleasen, en dat hoeft ook helemaal niet. En ten tweede zeggen negatieve reacties altijd meer over de zender dan over de ontvanger. Ik richt mijn neus altijd naar de kant van de zon en dat zal ik altijd blijven doen.

Naast Winespicegirl ben je sinds 2019 ook sommelier waar je, zoals je omschrijft, je wijn-ei in kwijt kan. Wat kunnen gasten bij jou verwachten?

Als sommelier haal ik er energie uit om gasten iets te laten proeven wat ze nog niet kenden of misschien zelf nooit zouden kiezen. Ik vind het leuk om samen op avontuur te gaan en mensen te verrassen met een uniek glas wijn. Aan tafel ben ik een kameleon, de mood van de mensen aan tafel bepaalt mijn gedrag. Soms ben ik grappig en charmant, andere keren doodserieus en geduldig. Het is een interactief rollenspel dat ik ontzettend leuk vind.

Inmiddels geef je ook wijncursussen in Amsterdam. Wat kun je daarover vertellen en hoe past de anti-snob en pro spice aanpak daarin?

Mijn wijncursussen zijn een beetje zoals ik zelf ben. Energiek, gezellig, maar wel met inhoud. Zelf heb ik een hekel aan saaie PowerPoint presentaties en monotone verhalen. Ik probeer mensen wat bij te brengen door veel vragen te stellen, anekdotes te vertellen en de lesstof af te wisselen met wijnen proeven en lekkere hapjes. We beginnen elke cursus met het sabreren van een fles bubbels en na de les is er ruimte voor vragen en om even na te kletsen.

Je bent een pittige tante geef je zelf al aan en op alle socials spat jouw energie eraf. Ben je nooit eens even klaar met wijn? Hoe zorg jij dat het altijd leuk blijft?

Het leuke van mijn werk is dat het niet voelt als werk. Het schrijven over wijn en posten op social media, waarbij ik ook mijn leven deel, gaat op een natuurlijke manier. Maar als ik soms even geen zin heb in Instagram of mijn blog, post ik een dagje niks. Maar eerlijk gezegd krijg ik eigenlijk nooit genoeg van wijn, dus dat is zeker geen issue! En als ik de rode wijnen zat ben, trek ik een fles champagne open.

Je deelt veel over en van jezelf maar zijn er ook dingen die we niet van jou weten of zouden verwachten?

Wat mensen die Winespicegirl volgen misschien niet verwachten, is dat ik ook een rustige kant heb. Ik mediteer graag, doe veel aan zelfontwikkeling en ben niet altijd hysterisch aan het dansen. Soms ben ik best verlegen en kijk ik een beetje de kat uit de boom.

Bedankt voor het mooie gesprek en je eerlijke antwoorden. Wil je onze lezers tot slot nog iets meegeven?

Misschien cliché maar als je een droom hebt, zet dan de eerste stappen om het waar te maken. De mening van een ander is niet belangrijk, er is geen perfect moment en het wordt niet makkelijker in de toekomst. Neem een slok wijn en spring in het diepe!