fbpx

5x musthave boeken voor de wijnliefhebber

Elke trotse wijnliefhebber zou een goede verzameling van meerdere boeken over wijn moeten hebben. Alleen al als naslagwerk is het heel handig maar het kan ook mooi pronken in je huis als koffietafelboek. Het lezen van wijnboeken is daarnaast ook een geweldige manier om op je eigen tempo meer over gebieden of druiven te leren. Alleen is het soms moeilijk om te kiezen welke boeken de beste zijn. Er zijn boeken die meer op de inhoud geschreven zijn: leerzamer en technischer.. Sommige boeken over wijn zijn juist voor beginners, andere voor echte wijnprofessionals. Er zijn ook wijnboeken voor de romanticus met reisverhalen over de hele wereld. Om het kiezen iets makkelijker te maken deel ik in een selectie mijn favorieten wijnboeken met je.

The Oxford Companion to Wine

Als ik maar één wijnreferentieboek zou mogen kiezen, zou het deze essentiële gids zijn voor iedereen die in wijn geïnteresseerd is. Geschreven door Jancis Robinson en Julia Harding, voor het eerst gepubliceerd in 1994 en nu, vier edities later, nog steeds beschouwd als DE gids voor wijnliefhebbers. In deze grote wijn encyclopedie staat alles tot in details uitgelegd. Van druivensoorten en wijnregio’s tot stedelijke wijnbedrijven en wijnfouten.

The World Atlas of Wine

Deze verbluffende naslaggids wordt door velen beschouwd als de ultieme visuele bron van wijn. Aangevuld met baanbrekende gebruik van kaarten om verschillende regio’s te illustreren. Super handig! Auteurs Hugh Johnson en Jancis Robinson (daar is La Grande Dame weer), creëren opmerkelijk gedetailleerde en nauwkeurige kaarten van de wijnregio’s in de wereld. Als je wijn wilt begrijpen in de context van herkomst en plaats, is dit een must-have voor op je boekenplank.

Wine Folly: Magnum Edition (Go Big or Go Home)

Deze wijngids van de makers van Wine Folly komt in uitgebreide en beknopte versie. De magnum edition staat boordevol informatie voor zowel winenerds-to-be als nieuwkomers die net beginnen met leren over wijn. Wine Folly werd een sensatie vanwege de inventieve, gemakkelijk verteerbare benadering van het leren over wijn. Bijvoorbeeld uitleg over meer dan 100 druiven en de uitleg van smaakpallet, zodat je gemakkelijk nieuwe wijnen kunt vinden waar je dol op bent. Het boek is daarnaast prachtig geïllustreerd en maakt het een makkelijke manier om de druiven te leren.

 

Champagne: The definitive guide to the wines, producers, and terroir of the iconic region

Het wordt met recht een must-have, de klassieke titel op gebied van Champagne genoemd. Dit boek staat vol met prachtige kaarten en geschiedenis over hoe flessen werden gemaakt. Ook de grafische weergave is prachtig en daarmee het perfecte koffie (wijn?) tafelboek. Champagne is inherent aan romantiek, feestelijkheid, pracht en praal en dat gevoel krijg ik echt wanneer ik dit boek in mijn handen heb. Mooie cadeautip ook.

The Sommelier's Atlas of Taste: A Field Guide to the Great Wines of Europe

Rajat Parr en Jordan Mackay duiken in Europa’s uitgestrekte terroir en de geschiedenis van het wijn maken op een verteerbare, eenvoudige manier. Het boek onderzoekt alles wat je moet weten over Europa’s grote wijnregio’s en hoe wijn moet smaken en voelen. In dit boek met moderne wijn referenties, worden verschillende wijnregio’s met elkaar verbonden aan de hand van hun smaken en karakter. Zeker de wat doorgewinterde wijn fanaat zal van dit boek gehoord hebben.