fbpx

De perfecte temperatuur voor jouw favoriete wijn!

Om optimaal van je wijntjes te kunnen genieten is de juiste drinktemperatuur cruciaal, als wijn te koud of te warm is, komen aroma’s minder goed tot hun recht. Een witte Bourgogne te koud serveren zorgt dat je de rijkheid niet proeft, een rode Rioja te warm serveren, maakt de wijn zwaar en daar wordt je misschien wel super slaperig van. Nieuwsgierig naar de perfecte temperatuur voor jouw favoriete wijn? In deze blog lees je waar je op moet letten.

Mousserende wijnen

Ben jij gek op Champagne, Cava, Prosecco, Franciacorta of een andere mousserende wijn? In de regel kan je deze mousserende wijnen het beste drinken bij een temperatuur van 7-9 graden. Een wat goedkopere bubbel zoals Prosecco mag wat kouder gedronken worden en kan direct vanuit de koelkast, het glas in. Heb je een wat complexere bubbel? Haal dan de fles een kwartiertje voor het drinken uit de koelkast, zodat hij mooi op temperatuur komt.

Witte wijnen

Mag jij wakker gemaakt worden voor een knisperende Sauvignon Blanc of Chenin Blanc? Frisse, fruitige witte wijnen kunnen het beste worden geschonken bij 9-11 graden, je kan de wijn een kwartiertje voor gebruik uit de koelkast halen. Ben je meer van de houtgerijpte klappers zoals een Chardonnay uit Californië? Deze wijnen komen beter tot hun recht bij een iets hogere temperatuur, tussen de 12-15 graden is perfect. Het rijke en ronde karakter komt anders veel minder naar voren en dat is natuurlijk super zonde!

Rode wijnen

Ben jij de derde donderdag van november ook weer helemaal in je nopjes met de Beaujolais Nouveau? Lichte, fruitige rode wijnen smaken het best bij 12-15 graden, zet de wijn dus 15 minuten voor het proosten in de koelkast. Ben jij meer van de krachtpatsers zoals Cabernet Sauvignon? Deze komen het beste tot zijn recht bij 16-18 graden, bewaar deze wijnen in een koelere kamer of schuur en hij staat altijd klaar om te drinken.

Rosé wijnen

Is jouw motto in de zomer #roseallday en is de Provence rosé in de zomer niet aan te slepen? Deze wijn mag lekker koud geschonken worden. Haal de wijn 15 minuten eerder uit de koelkast en je geniet het meeste bij een temperatuur van 9-11 graden.

Zoete en versterkte wijnen

Sluit jij een diner ook graag af met Sauternes, Muscat of Tokaji Aszú? Dessertwijnen smaken het beste bij 8-10 graden. Ben je meer van de versterkte varianten zoals Port en PX? Deze zijn het lekkerst bij 14-16 graden, zet deze wijnen dus nog even een kwartiertje in de koelkast voordat je er van gaat genieten.

Even op een rijtje..

Nog even de temperaturen van alle wijnen op een rijtje:

  • Mousserende wijnen: 7-9 graden
  • Witte wijn (fris): 9-11 graden
  • Witte wijn (vol): 12-15 graden
  • Rode wijn (fris): 12-15 graden
  • Rode wijn (krachtig): 16-18 graden
  • Rosé: 9-11 graden
  • Dessert wijn: 8-10 graden
  • Versterkte wijn: 14-16 graden

 

Er zijn diverse wijnthermometers te verkrijgen die je kunnen helpen bij het meten van de temperatuur. Wist jij trouwens al dat niet alleen de temperatuur belangrijk is voor de optimale wijnbeleving, maar ook het glas een groot verschil kan maken? Probeer jouw favoriete wijn eens uit verschillende glazen, goed glaswerk is ook echt een must!