fbpx

Wijn bewaren: Wanneer is het de tijd waard om te wachten?

Soms kom je weleens pareltjes tegen in de wijnwinkel of tijdens een reis. Wijnen die je wilt bewaren voor een bijzonder moment óf omdat je de wijn nog even wilt bewaren. Sommige wijnen hebben het zelfs even nodig om een tijdje weggelegd te worden. Welke wijn is geschikt om te bewaren? Hoelang kun je dit doen en wat levert dit op? In dit artikel delen we tips over het bewaren van wijn.

Welke wijnen zijn geschikt om te bewaren?

In feite zijn de meeste wijnen die je in de winkel kunt kopen juist geschikt om jong (direct) te drinken. Je kunt ze ook bewaren tot maximaal 1 á 2 jaar na het bottelen. Wijnen met bewaarpotentieel moeten voldoende zuren en tannines bevatten om goed te kunnen rijpen. Dit zijn vaker wijnen uit een hoger prijssegment (laten we zeggen vanaf een euro of 25), maar er zijn ook iets goedkopere wijnen die prima bewaard kunnen worden. Wel kun je er vanuit gaan dat wijnen onder de 10 euro niet geschikt zijn om te bewaren. Gewoon lekker drinken meteen!

Het kan ook erg leuk zijn om van één dezelfde wijn enkele jaargangen weg te leggen. Zo kun je later bekijken wat voor verschillen het oplevert als je die wijnen bewaart. Misschien ook leuk om te proeven wat voor verschil je kunt ontdekken in de jaargangen van bijvoorbeeld een extreem goed wijnbouw jaar, ten opzichte van een tegenvallend jaar door bijvoorbeeld te veel neerslag.

Bewaarwijnen

We hebben per streek/regio een selectie gemaakt van wat typische wijnen zijn met bewaarpotentieel. Dit is natuurlijk lang niet alles en ook zal niet alle genoemde wijn uit de genoemde regio daadwerkelijk bewaarpotentieel hebben. Er zijn namelijk geen vaste stelregels voor het bewaren. De eerder genoemde jaargang van de specifieke fles speelt een rol. Vraag advies van je wijnverkoper of zoek gericht informatie over het bewaarpotentieel van de gekochte wijn. Je kunt online ook zoeken naar informatie over de wijnmaker of reviews waarin wordt aangegeven vanaf welk jaar de wijn op dronk is.

Frankrijk: Cru classe wijnen (en Sauternes) uit de Bordeaux, Pinot Noir en Côte d’Or Chardonnay uit Bourgogne, Syrah uit Rhône Noord: Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Cornas, Condrieu, Côte-Rôtie en Hermitage), Languedoc-Roussillon, Rhône Zuid: Gigondas, Cotes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Beaumes-de-Venise, Tavel, Riesling uit de Elzas, Champagne uit Champagne.
Duitsland: Riesling!
Italië: Barolo en Barbaresco (Piëmonte, Italië), Aglianico (Zuid Italië)
Spanje: Rioja, Ribera del Duero
Portugal: Douro vallei, Dão
Zuid-Afrika: Chenin Blanc, Chardonnay (hout gelagerd)
Argentinië: Malbec 

Wat is de belofte na het bewaren?

De tertiaire geur aroma’s en smaak kenmerken die kunnen ontstaan door rijping op fles, zijn (soms) de moeite waard om op te wachten. Denk bijvoorbeeld aan mooi ontwikkelde aroma’s als mokka of honing. De wijnen zijn na flesrijping dan mooi in balans. Dat merk je aan een lange afdronk met complexiteit en intense smaken. Dit komt doordat de stevige tannines van een zware rode wijn zich langzaam verzachten. Tannines kun je daarmee eigenlijk dus ook zien als de ruggengraat van een wijn en wijnen met veel tannines zijn daarom vaak gebaat bij wat oudering. Dat zul je namelijk later terugproeven door een fluweelzacht mondgevoel.

Bewaartips

  • Zorg voor een constante temperatuur, liefst tussen de 10 ˚C en 15 ˚C. Hier zijn natuurlijk speciale wijnklimaatkasten voor, maar je hebt misschien ook wel een koel en donker plekje in de kelder of berging. Wijn in de keuken bewaren is geen goed idee, omdat hier de temperatuur heel sterk varieert. Wijn langdurig in de koelkast bewaren kan als gevolg hebben dat kurk hard wordt. Daardoor sluit de fles niet meer goed waardoor er lucht bij de wijn komt en gaat oxideren.. met een muffe geur als gevolg.
  • Bewaar een fles wijn die is afgesloten met een kurk altijd liggend. Dan blijft de kurk in contact met de wijn en droogt deze niet uit. Bij een uitdrogende kurk kan er lucht bij de wijn komen en ontstaat er oxidatie. En dat willen we niet natuurlijk.
  • Flessen met een schroefdop (en die zijn er ook van hele goede kwaliteit) kunnen wel rechtop bewaard worden.
  • Zorg voor een donkere (en liefst ook trilvrije) bewaarplek. Zonlicht en kunstlicht verwarmen de wijn waardoor deze muf wordt.

Is de tijd rijp?

Dient die mooie gelegenheid zich eindelijk aan? Of heb je een fijne wijn- spijs combinatie in gedachten en ga je die zorgvuldig bewaarde wijn openen? Doe dit enigszins met beleid. Je kunt een stoffige fles het beste even afdoen met een droge doek en de wijn enige tijd rechtop zetten zodat eventueel depot naar de bodem kan zakken. Hopelijk is jouw wijn nu perfect op dronk. Veel proefplezier!