fbpx

Films en docu’s voor wijnliefhebbers

Wie eenmaal verzot is op wijn zal het met mij eens zijn dat het een onderwerp is dat je van alle kanten wilt ervaren. Dat je er veel van kunt proeven en er over kunt lezen wisten we al, maar kijk jij ook weleens een film of documentaire over wijn? Wijn is namelijk al sinds de begindagen van de cinema een focus van filmmakers. Per slot van rekening: wijn, popcorn en een goede film zorgen voor een geweldig tijdvermaak. Op basis van mijn persoonlijke voorkeur deel ik graag mijn kijktips, gerelateerd aan wijn. Mocht je tijd over hebben, zet er een op en schenk jezelf een fijn glas in

Sideways (2004)

Een wijnfilm over twee mannen van middelbare leeftijd die een roadtrip maken door Santa Barbara. Wat begint als een soort vrijgezellenfeest, verandert in een reis vol verrassingen én de tegenslagen, romances en banden die daaruit voortvloeien. Het personage van Paul Giamatti (Miles) heeft een hele mooie qoute: “I am NOT drinking any F *** Merlot” . Deze uitspraak resulteerde zelfs in een daling van de verkoop van Merlot wereldwijd.

Bottle Shock (2008)

Oude wereld versus nieuwe wereld, who wins? Dit verhaal gaat over een Britse wijnsnob die in Parijs woont. Ze laat zien dat Californische wijnen net zo goed zijn als die uit Frankrijk. Of misschien nog wel beter. De briljante Alan Rickman speelt Spurrier (Steven, die van the Judgement of Paris), een Brit die een speciale wijnwinkel heeft en van plan is Parijzenaren te laten zien dat de kwaliteit van wijnen buiten Frankrijk ook erg hoog is. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Somm (2012, 2016, 2018)

Er zijn maar liefst drie SOMM films die allemaal het bekijken waard zijn. De drie films volgen vier mannen die studeren – en deelnemen aan – voor het ‘The Court of Master Sommeliers’ examen. Dit is een van ’s werelds meest lastigste examens in de wijnindustrie. De volgende twee films verenigen de groep voor een zeldzame blik in de wereld van wijnmakers. Gevuld met verhalen, blinde proeverijen, carrière lessen en een voorproefje van hoe de wijnwereld werkt. Echt een aanrader.

A Good Year (2006)

Een succesvolle Engelse investeringsbankier, gespeeld door Russell Crow, keert terug naar zijn zomerhuis uit zijn kinderjaren in de Provence nadat zijn overleden oom hem de wijngaard en het wijnbedrijf heeft achtergelaten. Hij herontdekt zichzelf, zijn passies en wat belangrijk is in het leven. Mijn gevoel voor romantiek zit hier in het idee dat je ineens in het bezit bent van een eigen wijngaard.

A Year in (2013, 2015, 2016)

Er zijn drie ‘A year in’ films, waarin Martine Saunier je meeneemt als gids naar drie prachtige wijnregio’s. De eerste film brengt je naar Bourgogne waarin je zeven families in de Bourgogne gedurende een volledig jaar volgt. Er wordt in het culturele en creatieve proces van het wijnmaken gedoken evenals de diepe banden met het land. In de tweede film wordt je meegenomen naar Champagne en krijg je een zeldzame blik achter de schermen van de échte Champagne. Via zes huizen, van kleine onafhankelijke makers tot de illustere huizen zoals Gosset en Bollinger. Deze champagnehuizen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van het imago van de Champagne rondom de wereld. De derde film brengt ons naar Portugal. Een reis naar de spectaculaire Douro-vallei van Portugal om het mysterie en de complexiteit van Port te ontdekken. Zien hoe Port wordt gemaakt, het belang ervan voor Europa en de politieke rol in de geschiedenis in het verleden

Sour Grapes (2016)

Deze meeslepende misdaaddocumentaire vertelt het verhaal van een van de grootste wijnschandelen allertijden. Een wijnhandelaar die duizenden exclusieve wijnflessen voor duizenden dollars op veilingen verkocht werd ontmaskerd door de FBI. De wijnhandelaar stond lange tijd bekend als een gerenommeerde bourgognekenner. Later bleek dat hij lege flessen hervulde met zelf geblende (veel goedkopere) wijn en de etiketten vervalste. Zijn smaak was zo verfijnd dat deze wijn bijna niet van de echte te onderscheiden was. Volgende keer denk je wel twee keer na voordat je een ‘exclusieve’ wijn op een veiling wilt kopen.