fbpx

Nederlandse wijn: klimaatverandering in ons voordeel?

Nederlandse wijn is booming! Steeds vaker is het te vinden op de menukaart van restaurants en kun je het kopen in de wijnhandel. In de jaren ’70 was de Apostelhoeve een van de eersten die echt op professioneel niveau wijn gingen maken. Tegenwoordig zijn er ruim 170 wijngaarden en worden dit er ieder jaar meer. Maar, hoe kan dat nou ineens? Zijn we als volkje meer van wijn gaan houden of is er toch ook een andere reden? En, wat vinden we daar nu eigenlijk van?

We zijn toch een biervolk?

De Romeinen dronken al wijn en wie goed in de geschiedenisboeken gedoken is, weet dat de Romeinen ook Nederland bereikt hebben. Minder bekend is wellicht dat er toen ook wijn verbouwd werd, vooral in het zuiden van Nederland, waar je nu ook de meeste wijnproductie vindt. In de Middeleeuwen zijn de Nederlanders massaal overgestapt naar bier. Sterker nog, dat dronken ze als water – door het kleine beetje alcohol was dat namelijk veel schoner en dus veiliger dan water! Langzaam verdween wijn uit het straatbeeld. Dat was echt iets voor de adel en niet meer voor het plebs.

Het is hier toch veel te koud?

In 1600 is er zelfs een kleine ijstijd geweest in Nederland, waardoor het toen ook daadwerkelijk officieel te koud was om druiven te verbouwen. Dit brengt me op het volgende: iedere wijncursus vertelt je dat wijnbouw plaats kan vinden tussen de 30e en de 50e breedtegraad. Nederland ligt welgeteld op de 51e breedtegraad, net iets daarbuiten dus. Door de klimaatverandering zien we dat het ook hier steeds warmer wordt en daarmee verschuiven de grenzen voor aanplant mee. Feitelijk gezien is het klimaatprobleem dus een van de grootste redenen waarom Nederlandse wijn meer en meer in opkomst is.
Wijngaard Hof van Twente

Is Nederlandse wijn dan niet duurzaam?

De algemene tendens is dat we klimaatverandering tegen moeten gaan, maar betekent dit dan ook dat we Nederlandse wijnen moeten boycotten? Wat mij betreft juist niet! Het is niet zo dat de aanplant daadwerkelijk nog bijdraagt aan extra klimaatverandering. Zo zit de wereld niet in elkaar. Aangezien we er niet vanuit gaan dat het snel veel koeler gaat worden, is het juist een heel duurzame keuze om je producten dichter bij huis te halen. Wijn uit Nederland hoeft niet ver te reizen om van de wijngaard in jouw glas te belanden. Het niet hoeven afleggen van al die kilometers is dus juist een heel duurzame keuze.
Je zou zelfs kunnen stellen dat hoe meer Nederlandse wijn we kopen, des te minder wijn we van ver weg hoeven halen. Met iets meer dan een miljoen geproduceerde flessen per jaar, is het aandeel van Nederlandse wijn echt nog heel erg klein. Als we met betrekking tot wijn dus goed chauvinistisch worden, net als de Italianen en de Fransen, kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat dit aandeel omhoog gaat, waarmee er bijna vanzelfsprekend nog meer goede Nederlandse wijnen de markt op komen. Laten we voor een keertje de klimaatverandering in ons voordeel gebruiken.
Cuvée XII van Apostelhoeve

Is het dan wel te drinken?

Uiteindelijk blijft voor iedere wijnliefhebber de belangrijkste vraag: is de wijn lekker? Jarenlang had Nederlandse wijn een slecht imago: zuur en duur was de samenvatting. Gelukkig is dit beeld aan het veranderen. Niet alleen door de warme zomers van de afgelopen jaren, maar ook doordat de Nederlandse wijnboeren zelf professioneler zijn geworden. Ze hebben meer ervaring en er wordt geïnvesteerd in materiaal en kennis. Steeds meer mensen komen met Nederlandse wijn in aanraking: het staat vaker op de kaart van goede restaurants, er wordt meer over geschreven en niet geheel onbelangrijk, die geluiden zijn enthousiast.

Ga het vooral zelf proberen en spread the word! Voor je het weet is Nederland het nieuwe Bourgogne, klimaattechnisch worden we daar in ieder geval niet in tegengehouden.