fbpx

Orange wine: wit waar pit in zit

‘Orange wine’, oranje wijn op z’n Hollands, je ziet het overal voorbij komen. Maar wat is het eigenlijk en hoe komt het aan zijn typisch Nederlandse kleur? Orange wine wordt gemaakt van witte druiven, dezelfde druiven die vergist worden tot je favoriete huis-sauvignon of top chardonnay. Zo citroen- tot goudgeel als het maar kan! Maar toch kan er ook oranje(kleurige) wijn van gemaakt worden en nee, niet door toevoeging van sinaasappels of oranjebitter.

Hoe komt ‘Orange Wine’ aan haar kleur?

Even terug naar de basis; witte wijn wordt gemaakt van sap uit (meestal) witte druiven, waarvan de schillen voorafgaand aan de vergisting verwijderd worden. Bij rode en rosé wijn worden de schillen voor een periode mee vergist om kleur af te geven.
Orange wine wordt eigenlijk gemaakt zoals rode wijn, maar dan dus met witte druiven. De druiven worden gekneusd en de schillen (en pitjes) worden mee vergist, tot de wijnmaker vindt dat ze genoeg kleur en smaak hebben afgegeven. Ja, ook smaak. In de schilletjes van de druif zitten veel smaak- en structuurstoffen (tannines). De wijn krijgt er een ander mondgevoel van, wat ook meer doet denken aan rode dan aan witte wijn.

En de kleur van de wijn? Die is daardoor oranje geworden, variërend van zalmkleur en goud tot bijna terracotta. Deze kleurverschillen ontstaan door het druivenras dat gebruikt is, maar vooral door hoe lang de wijnmaker de schillen heeft laten meegisten. Dit kan variëren van dagen tot maanden en hoe langer, hoe dieper de kleur!

Meestal natuurwijn

Orange wine wordt meestal gemaakt als een natuurwijn. Dat wil zeggen dat de wijnboer en -maker minimale interventie toepassen bij het maken van de wijn. In de wijngaard worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en in de wijnkelder wordt er zo min mogelijk aan het druivensap toegevoegd en verwijderd. Sulfieten (een conserveringsmiddel dat van nature aanwezig is in wijn) worden meestal niet of minimaal toegevoegd en orange wine is vaak ongefilterd, waardoor hij wat troebel kan zijn in je glas.
Verbeelding of niet, maar als je orange wine proeft zal het je gek genoeg ook aan oranje gekleurde dingen doen denken. Het heeft de frisheid van een witte wijn, maar met vollere, complexe smaken als sinaasappel(schil), appelsap, grapefruit, rozenbottel en hazelnoten.

De traditie gaat ver terug

Hoewel het allemaal heel modern klinkt, werd orange wine duizenden jaren geleden al gemaakt in Georgië, een van de landen met de oudste wijnmaaktraditie. De wijn werd daar vroeger gerijpt in amfora’s of qvevri’s; grote kruiken van aardewerk die vaak begraven werden om de temperatuur onder controle te houden. Een ander voordeel van deze ‘vaten’ is de vorm, hierdoor wordt de wijn op natuurlijke wijze gecirculeerd waardoor de wijnmaker de wijn niet hoeft door te roeren. Helaas is ‘orange wine’, net als andere wijnen uit de oudste wijnlanden, wat in de vergetelheid geraakt. Gelukkig is deze manier van wijnmaken nu weer helemaal terug van weggeweest.

In heel Europa zijn wijnmakers, geïnspireerd door oude tradities, orange wine aan het maken. Vaak volgens de oude methode in amfora’s, of een beetje aangepast aan de moderne tijd, laten ze de wijn gisten in betonnen ‘eieren’; wijnvaten in de vorm van een ei. Ook in Nederland wordt, met succes, orange wine gemaakt.
Deze ‘ceci n’est pas un Orange’ wordt bijvoorbeeld gemaakt in Brabant van souvignier gris en muskaris.
Orange wine is zeer de moeite waard om eens te proberen en door zijn pittige karakter en tannines ook erg geschikt om bij te eten. Denk bijvoorbeeld aan kruidige gerechten als Indiase curry of Mexicaans, maar ook met harde, oude kazen is ‘ orange wine’ een lekkere combinatie. Waarschijnlijk hoef je niet al te veel moeite te doen om er één te vinden; de meeste wijnwinkels hebben er wel een aantal in het assortiment!