fbpx

Fantastisch veganistisch. Vegan wijn, kan dat?

Na een lange dag werken is een glas wijn altijd wel op z’n plaats. Lekker achteroverleunen en de schoentjes uit schoppen, pantoffels aan. Wanneer jij het druivennat inschenkt, weet jij dan eigenlijk wát je inschenkt? Je kunt uiteraard kijken naar regio en land van oorsprong, naar de druivensoort of naar de smaak omschrijving. Maar de wijn zou ook best wel eens veganistisch kunnen zijn. Dát is nog eens verantwoord wijnen. Maar hoe werkt dat dan?
Er is een heuse trend gaande onder de wijnboeren én wijndrinkers. Makers en consumenten proberen steeds verantwoordelijker bezig te zijn met wijn. Er wordt veelal biologisch gewerkt, duurzaam of zelfs biodynamisch. Allemaal beter voor het klimaat en het milieu. En een beter milieu begint… inderdaad bij jezelf. Bij de wijndrinker dus!

Vegan wijn: vlees noch vis

Maar hoe kan een wijn nou vegetarisch of zelfs veganistisch zijn? Het is vlees, noch vis zou je zeggen. Maar om een wijn te maken worden wél dierlijke producten gebruikt in het klaringsproces. De wijn wordt tijdens dit proces helder gemaakt door de laatste onzuiverheden te verwijderen, door middel van gelatine, met eiwit of met vislijm, dat laatste wordt uit de zwemblazen van vissen gewonnen. De onzuiverheden binden zich aan deze stoffen en kunnen zo verwijderd worden uit de wijn. Dat is verrassend, toch? Voor al deze methoden voor het klaren van wijn zijn dierlijke producten gebruikt. Je proeft het niet, je ziet het niet, maar wijn is dus niet altijd vega(n). Zijn er dan alternatieven? Ja, zeker!

Welke alternatieven worden gebruikt?

Het stofje caseïne is bijvoorbeeld wel geschikt voor vegetariërs, maar niet voor veganisten, dit is een eiwit dat verkregen wordt uit melk. Een veganistisch alternatief voor het klaren van wijn is bentoniet, een kleisoort. En dus helemaal vrij van dierlijke producten! Bentoniet wordt al veel gebruikt in de wijnwereld, de bewustwording van diervrije wijnen wordt steeds groter, zodat er ook steeds meer vegan of vega wijnen te koop zijn.

Verantwoord wijnen

Vraag eens bij een wijnhandel naar veganistische of vegetarische wijnen, de verkopers weten je er vaak wel mee te helpen. En echt, het doet niets af aan de smaak. Van een sprankelende cava en een frisse Touraine Sauvignon Blanc tot aan Kopke Port. Voor elke wijnliefhebber is er een vegan of vega optie. Wit, rood, rosé, je kunt altijd verantwoord wijnen!