fbpx

Wijn & Spijs: krijg de basis onder de knie

Tips en tricks om wijn en spijs te combineren

Heb je een lekker etentje met vrienden gepland, of een romantisch diner voor je lief, maar weet je niet welke wijn je hierbij moet schenken? Lees dan verder! Hier zijn wat tips en tricks die je meteen kan inzetten voor het maken van de juiste wijnspijscombinaties.

Life is too short to drink bad wine

First things first; Het allerbelangrijkste van wijn drinken is drinken wat je lekker vindt. Hou je niet van rode wijn, maar wil je wel een mooi stukje vlees op tafel zetten? Drink dan gewoon lekker wit erbij! Life is too short to drink bad wine, maar natuurlijk helemaal om te drinken wat je niet lekker vindt.

Het is trouwens wel de moeite om soms een uit je comfort zone te stappen. Er zijn namelijk combinaties die zo goed werken, dat de smaken van het gerecht en de wijn elkaar versterken. En geloof me, dat is fantastisch! Helaas zijn er ook combinaties waardoor een gerecht helemaal wegvalt, of een wijn vreselijk slecht gaat smaken. Om dat laatste te voorkomen, én dat eerste te bereiken heb ik een aantal tips:

1. Overeenkomsten

Zoek in de wijn naar dezelfde structuur als in het gerecht. Heb je een frisse salade op het menu staan? Deze matcht goed met een frisse, fruitige wijn zoals een Sauvignon Blanc. Heb je een lekker stukje gebakken vis met roomsaus bereid? Pak er dan een vollere, boterige wijn bij zoals een houtgerijpte Chardonnay of een Pinot Gris. Deze laatste twee matchen trouwens ook goed bij een vleesgerecht met bijv, kalfsvlees of gevogelte!

2. Landen en streken

Dit is ook een handige tip; match de streken. Italiaanse pasta? Italiaanse wijn! Enige nuance is hier wel op zijn plaats, gezien de meeste landen en streken diverse wijnen produceren. Let daarom op de herkomst. Sangiovese is bijvoorbeeld een echte, klassieke Italiaanse druif die heerlijk bij pasta bolognese gaat.

3. Pikante gerechten zijn lastig te combineren

De smaken van een pikant gerecht zullen al snel de wijn overheersen. Bij een pikant gerecht zul je dus een aromatische en stevige wijn moeten schenken om het gerecht bij te houden, zoals een Gewürztraminer of een Shiraz.

4. Zoet bij zoet

Bij zoete gerechten moeten zoete wijnen gedronken worden. Zoete gerechten kunnen een droge wijn bitter laten lijken en onaangename zure smaken geven. Let er wel op dat je bij rood fruit, ook zoete wijn met rode fruittonen kiest. Bijvoorbeeld een aardbeienmousse met Brachetto d’acqui (zoete, mousserende wijn uit Italië).

5. Zoet bij zout

Bij een zoute pittige kaas zoals roquefort drink je het liefst een zoetere wijn of dessertwijn met veel zuren zoals Sauternes. Dit is een onweerstaanbare, klassieke wijnspijscombi. Wil je er rood bij drinken? Kies dan een zwoele rode wijn met niet al teveel tannines en bitters, dit gaat niet goed samen met het zoutgehalte.

Een aantal klassieke combinaties op een rijtje

  • Oesters en Chablis of Champagne
  • Rib-eye of Argentijnse Steak met Malbec
  • Asperges en Pinot Blanc
  • Zuurkool en Riesling
  • Coq au Vin en Beaujolais of Bourgogne Rouge
  • Kreeft en Bourgogne of Californische Chardonnay
  • Chocolade en Banyuls
  • Aardbeien en Muscato d’Asti
  • Roquefort en Sauternes
  • Haring en Manzanilla Sherry